3. Taksonomi Yaz Okulu Üniversitemizde Başladı
Üniversitemiz Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ile Mersin Üniversitesi ortaklığında Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen ‘3. Taksonomi Yaz Okulu’ etkinliği başladı.
Etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Buyruk, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rauf Amirov, Biyoloji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Ali Akpınar, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tanzer Erdem, 3. Taksonomi Yaz Okulu Koordinatörü Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Hüseyin Başıbüyük, farklı üniversitelerden gelen öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Buyruk, etkinliğin organizesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, bu tür bilimsel etkinliklerde eğitimlere katılmanın yanı sıra etkinliğin düzenlendiği şehrin tarihi dokusunu ve kültürünün de yerinde görülmesi ve bilinmesi gerektiğine dikkat çekti. Sivas’ın gezilmesi ve görülmesi gereken bir şehir olduğunu vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Buyruk, “4 Eylül etkinliklerinin gerçekleştiği bu günlerde Sivas’ta olmanız bizleri mutlu etti. Sivas, derin tarihi olan bir şehirdir. Sizlere bu eğitimlerde başarılar diliyor, etkinliğin başarılı geçmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Amirov ise etkinliğin bilimsel açıdan çok faydalar sağlayacağına dikkat çekerek, Taksonomi Yaz Okulu’nun katılımcılara büyük katkı sağlayacağını ve konuyla ilgili teorilerin ileriye dönük kazanımlar sağlayacağına yürekten inandığını sözlerine ekledi.
Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akpınar konuşmasında çeşitliliğin ve aynılığın canlıların iki önemli yüzünü meydana getirdiğini söyleyerek, çeşitlilik ve aynılığın ortaya çıkarılması için sistematik ve taksonomi denilen bir takım çalışmalarla canlıları gruplandırma işleminin yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Akpınar biyologların bugüne kadar 1,5 milyonun üzerinde canlıyı tanımladıklarını ifade etti.
Prof. Dr. Başıbüyük ise konuşmasında Taksonomi’nin tanımı hakkında bilgiler vererek, “Biyolojik çeşitliliğin dünya üzerinde yaşayan bitki ve hayvan varlığını tespit etmek, adlandırmak ve onları belli bir düzen içinde sınıflandırmaya ‘Taksonomi’ diyoruz. Biyoloji biliminin en temel alanlarından bir tanesi Taksonomi çünkü herhangi bir başka biyolojik çalışma yapacağınız zaman gideceğiniz ilk yer organizmanın doğru adını, doğru yerini bilmek olacaktır” diyerek emeği geçenlere teşekkür etti ve programın faydalı geçmesi temennisinde bulundu.
01 Eylül 2015 tarihinde başlayan etkinlik 08 Eylül 2015 tarihine kadar devam edecek.