Haberler

  • 31 Ağustos 2015

Üniversitemiz Hastanesinde Böbrek Nakli'ne Başlandı

Böbrek Yetmezliği olan hastalar artık il dışında tedavi olmayacak. 
 
Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Organ Nakli Ünitesi Böbrek Nakli Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Mansur Kayataş, Genel Cerrahi ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birkan Öztürk, konuyla ilgili bir açıklama yaparak Böbrek Nakli’nin Üniversitemiz Hastanesi’nde başladığını ifade etti.
 
Prof. Dr. Kayataş, Hastanemizin Sağlık Bakanlığı tarafından 3 ay önce Ruhsatlı Organ Nakli Merkezi olarak tescillendiği ifade ederek, hızlı bir şekilde hasta hazırlıklarına başladıklarını söyledi. İlk kadavra çalışmasıyla böbrek değerlendirmek üzere geçtiğimiz günlerde uygun bir hastaya böbrek naklini gerçekleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Kayataş, “Bu bölgede ilk defa gerçekleştirilen bir işlemdi. Hem hekimler olarak hemde burada yaşayan hastalar ve yakınları olarak son derece sevindirici ve gurur verici bir olay. Organ nakli merkezi olmamızın iki türlü önemi var. Bunlardan birincisi burada yaşayan hastalarımız başka bir yere gönderiliyordu, Organ Nakli işlemini yapmaya başladıktan itibaren son dönemde böbrek yetmezliği olan hastalara bu imkan sağlanmış oldu. İkinci önemli bir hususta daha önce böbrek nakli olmuş ve uzak bölgelerden gelen hastaların takiplerinin merkezimizde gerçekleşecek olması da son derece önemlidir. Çünkü bu hastalar takip için uzak bölgelere gidiyor maddi ve manevi zorluklarla karşılaşıyorlardı. Artık merkezimizde bu hastalara çok rahat bir şekilde hizmet ediliyor” dedi.
 
BÖLGEDE 700’E YAKIN BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTASI VAR
 
Prof. Dr. Kayataş, bu hastaların 500’e yakınının böbrek nakli olabilme potansiyeli taşıdığını belirterek, merkezin kurulmasıyla birlikte hastalara büyük bir umut doğduğunu sözleri ekledi. Kadavraların bundan sonra Üniversitemizde değerlendirilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Kayataş, “Organ Nakli Merkezi olmamızda asıl payı olan kişinin Rektörümüz Prof. Dr. Faruk Kocacık olduğunu belirtmek isterim. Kendisinin bize yardımı ve eksiklikleri gidermesiyle bu aşamaya gelmiş bulunduk. Organ Nakli Merkezi olabilmesi için son derece deneyimli ve ruhsatlı bir cerraha ihtiyacımız vardı. Biz bu ihtiyacı da Ankara’dan Doç. Dr. Birkan Bozkurt arkadaşımızı kadromuza katmak suretiyle giderdik. Son derece başarılı ve deneyimli bilinen bir cerrah arkadaşımız. Bu konuda ayrıca gurur duymaktayız” şeklinde konuştu.
 
Genel Cerrahi ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bozkurt ise yapılan operasyonla ilgili bilgi vererek, Hastanemizde ilk defa kadavra çalışmasıyla böbrek naklinin gerçekleştiğini söyledi ve Türkiye’de yaklaşık 25000 hastanın organ nakli beklediğini belirtti. Doç. Dr. Bozkurt ayrıca organ bağışının artmasıyla hastaların da umutlandığını sözlerine ekledi. 
 
Geçtiğimiz günlerde motosiklet kazasında hayatını kaybeden ve yakınları tarafından organları bağışlanan bir gencin böbreğinin 56 yaşında bir hastaya nakil işleminin 4 saat içinde başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini söyleyen Doç. Dr. Bozkurt,  “Burada olayın asıl kahramanları ölümü gerçekleşen gencin yakınlarıdır. Önlerinde saygıyla eğiliyorum. Organ bağışı giderek artıyor. Bu çalışma diğer hastalara da büyük bir umut sağlıyor. Cumhuriyet Üniversitesi’nde ilk naklin yapılmasından dolayı çok mutluyum. Ameliyata Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Turan ve Başhekimiz Prof. Dr. Gökhan Gökçe’de eşlik etti. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Hastamızın son durumu gayet iyi” şeklinde konuştu. 
 

31

Ağustos

2015

Haberler