Haberler

  • 12 Ağustos 2015

Kalbe Yeni Kuvvet

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Başkanı,  Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Birhan Yılmaz, İki ilacın birleştirilmesiyle oluşturulan ‘LCZ 696’ etken maddeli ilaç hakkında bilgiler verdi.
 
Prof. Dr. Yılmaz, kalp yetersizliği tedavisinde heyecan yaratan ‘LCZ 696’ ile ilgili yaptığı çalışma ulusal basın organlarında geniş yer buldu. Prof. Dr. Yılmaz açıklamasında 8 bin 842 hasta üzerinde denenen ilacın yan etkisinin daha az olarak kalbin yükünü hafiflettiğini ifade etti.
 
Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz, kalbin artık vücudumuza yeterince (ihtiyaç duyulduğu kadar) kan pompalamayı başaramadığı yerde kalp yetersizliği başladığını söyleyerek, kalp yetersizliği hastalarının yarısının 5 yıl içinde kaybedildiğini belirtti. Kalp yetersizliğinin temel sebeplerden birisinin kısa adı RAS olan kalbi zorlayan hormonlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yılmaz,  “RAS için, fazla olduğunda kalp yetersizliğine zemin hazırlayan, kalbin yükünü artıran, böbrekleri çalışmaz hale getiren ve ölüme götüren “kötü adamlar” diyebiliriz. Şu ana dek kullanılan ilaçların pek çoğu bu kötü adamların vücuttaki etkilerini ortadan kaldıran ilaçlar. Etkileri engellendiğinde kalp yetersizliği, geriye dönüş olmasa da büyük oranda düzeliyor. Kalp yetersizliği hastalığında bir de “iyi adamlar” var. Bunlar, “natriüretik peptit” ailesi olarak bilinen, kalbin içinden salınan ve kalbin üstündeki yükü hafifleten hormonlar. En bilinenleri ANP ve BNP. Ancak bu hormonların bir küçük kusuru var. Vücutta çok kısa süre kalabiliyorlar ve salgılandıktan sonra dakikalar içinde etkileri gidiyor. Yani kalp bu hormonlar sayesinde birkaç dakika rahat nefes alabiliyor” dedi.
 
İYİ ADAMLARI UZATIYOR
 
Valsartan ve sacubitril adlı iki ilacın kimyasal olarak güçlerinin bir araya getirilmesinden üretilen LCZ 696 etken maddeli ilaç kalbin rahatlaması için salgıladığı hormonun normalden çok uzun süre etki göstermesini sağladığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Sacubitril iyi adamların vücuttan atılmalarını yavaşlatıyor ve bu ilaç sayesinde ‘iyi adamlar’ vücudumuzda saatler boyunca (ilaç kanda var olduğu süre boyunca) dolaşıyor, damarları rahatlatıyor, kalbin yükünü hafifletiyor, böbrekleri çalıştırıyor” ifadelerine yer verdi.
 
İKİ İLACIN SİNERJİSİ
 
Prof. Dr. Birhan Yılmaz, “Sacubitril’in de tek başına bir handikapı var. Tek başına sacubitril verdiğinizde, bu ilacın bir yan etkisi olarak, dolaşımda, “kötü adamlardan” birisinin de düzeyi artıyor. Bu durum da beklenen etkisinde azalmaya yol açıyor. Dolayısıyla yanına valsartan eklenince bu etkisi dengelenebildi. 43 ülkede denendi. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 43 ülkede, 8842 hasta üzerinde denenen yeni kalp ilacıyla yapılan çalışmalar olumlu sonuç verdi. İlaç şu anda ABD’de ruhsatlı. 2015 sonuna kadar Avrupa’da birçok ülkede ruhsatın çıkması bekleniyor. Bir üretici firması Türkiye’deki ruhsat başvurusunu da yaptı” şeklinde konuştu
 
İlacın insan ömrünü uzattığını dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, bu yeni ilacın kalp ve damar hastalıklarında ölme ihtimalini ciddi oranda azalttığını söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, “En önemli üstünlüğü ömrün uzaması. Yaşam kalitesinin yükselmesi de cabası. Hastalar kısa sürede kendilerini iyi hissediyor, ayakkabısını rahat bağlıyor, rahat yürüyor, rahat nefes alıyor. Yükü hafiflemiş kalp de daha uzun süre ve daha verimli çalışıyor” dedi.
 

12

Ağustos

2015

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B