Ameliyatla mide küçültülerek ve açlık hormono salan kısmı çıkartılarak hastanın açlık hissi duymaması ve az bir gıda ile doymasının amaçlandığı Obezite Cerrahisi üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’nda başladı.
Buna göre ameliyatla ortalama 1.5 yıl içinde hastanın olması gereken kilosuna düşmesi amaçlanıyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Genel Cerrahi ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Şen, Obezite’nin, (Şişmanlık) boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının olması gereken düzeyin üstüne çıkması olduğunu söyleyerek hastalığın dünya sağlık örgütüne göre tedavi edilebilir bir hastalık olarak kabul edildiğini söyledi.
Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, ayaküstü beslenme şeklinin giderek yaygınlaşması, düzenli yemek yeme alışkanlığının giderek kaybolması, doğal besinlerle beslenememe gibi nedenlerin görülme sıklığının giderek arttığını ifade eden Prof. Dr. Şen konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “En sık ABD de görülen hastalık ülkemizde de giderek yaygınlaşmaktadır. Sağlık Bakanlığımızın verilerine göre erkeklerde %20. 5, kadınlarda %41 (Ortalama %30.3) görülmektedir. Ülkemizde en sık görüldüğü bölge Orta Anadolu bölgesidir. Obezite kendisi bir hastalık olduğu gibi birçok sistemi de etkileyerek rahatsızlık oluşturabilir. Hormon sistemimizi, kalp ve damar sitemini, solunum sistemini, mide barsak sistemini, böbreklerimizi, eklemlerimizi ve psikolojik sistemimizi etkileyerek yandaş sorunlara sebep olabilir.”
Obezite tedavisinde diyet, egzersiz, ilaç tedavisi gibi birçok tedavi uygulandığını belirten Prof. Dr. Şen, tedaviden fayda görmeyen hastalara cerrahi tedavi önerildiğini sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Şen ameliyatta mide küçültülerek ve açlık hormonu salan kısmı çıkartılarak hastanın açlık hissi duymaması ve az bir gıda ile doymasının amaçlandığını, ameliyatla ortalama 1.5 yıl içinde hastanın olması gereken kilosuna düşmesinin amaçlandığını söyledi.
Prof. Dr. Şen şöyle devam etti: “Hastanın normal kilosuna gelmesine ilaveten, şeker ve tansiyon problemi olan hastaların büyük kısmında düzelme olması, ameliyatın ikinci olarak bir kazancıdır. Hastanemizde Obezite Cerrahisi uygulanmaya başlandı. Bu ameliyatlar için bazı özel malzemelere ihtiyaç vardır. Hastanemiz Başhekimliği bu ameliyatların yapılması için gerekli alt yapıyı hazırlamış ve tüm özel malzemeleri temin ederek ameliyatların yapılabilmesini sağlamıştır.
Hastalar için ameliyat hazırlığı döneminden sonra ortalama 1 saat kadar süren ameliyat yapılmaktadır. Hastalar, 2 gün sonra ağızdan beslenmeye başlamaktadır ve üçüncü gün taburcu edilmektedir.”
Mayıs
2015