Haberler

  • 05 Mayıs 2015

Selçuklular Döneminde Sivas Adlı Program Düzenlendi

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi ile Anadolu Selçukluları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin katkılarıyla İlahiyat Fakültesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Buyruk, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan, Yabancı Diller Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Metin Bozkuş, CÜ Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Baktır, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.  

Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Kocacık, konferansın Sivas ve üniversitemiz açısından çok önemli olduğunu söyleyerek, konuşmacı olarak üniversitemize gelen Prof. Dr. Mustafa Demir’e ve emeği geçenlere  teşekkür etti.  

Üniversitemiz Anadolu Selçukluları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kılıç ise merkez hakkında bilgiler vererek, programın başarılı geçmesini temenni etti.  

Sakarya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Demir, Selçuklular döneminde Sivas’ın bilinmeyen yönlerinden bahsederek, o dönemde Sivas’ta büyük bir kültür merkezi, ilim irfan merkezi oluştuğunu ve Medreselerin tesis edilmeye başlandığını söyledi. Prof. Dr. Demir,  “Selçuklular Danişmentliler bölgesi olan Sivas’ı o tarihte fetih ettikleri zaman Anadolu Selçukluları büyük bir medeniyeti Danişmentlilerin mirası olarak bu tarihten itibaren geliştirme fırsatı buldular. XII. yy’da Selçuklular bir tarım kültürüne geri dönüş yapmışlar, daha çok hayvancılığa dayalı bir sürece geçmişlerdi ama Danişmentlilerin oluşturduğu yerleşik o kültür birikimini edindikten sonra, Kılıçaslan devrinden itibaren 2. Kılıçaslan devrinden de sonra Türkiye Selçuklularında ilerleme olmuştur. Özellikle ilmi merkezlerin kurulması, şehir fiziki ortamların geliştirilmesini görüyoruz. Kılıçaslan döneminde Konya eserlerini görüyoruz, bu bağlamda Sivas’ın ilk kültür birikiminin oluşması noktasında Selçukluların kültürel olarak büyük bir katkı verdiğini görüyoruz” ifadelerine yer verdi. 

05

Mayıs

2015

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B