Haberler

  • 04 Mayıs 2015

5. Türkçe Günleri Kadı Burhaneddin Günü ile başladı

İlahiyat Fakültesi Kültür Merkezi’nde başlayan etkinliklere İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan, Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Araştırmaları Merkezi (CÜSAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Doğan Kaya, Cumhuriyet Üniversitesi Türkçe Öğretim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) Müdürü Doç. Dr. Hakan Yekbaş,  Edebiyat Fakültesi Eski Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Toparlı, Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilal Yücel, Çağatay Lehçeleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emin Eminoğlu, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı. 

Programın açılışında konuşan Çağatay Lehçeleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emin Eminoğlu, Türkçenin sevgisiyle, dillerde Türkçenin güzellikleriyle, akıllarda Türkçenin zenginlikleriyle meşgul olduklarını ifade ederek, “Türkçeyi öğretmek ve güzelliklerini anlatmak, Türkçenin zenginliğini öğrenmek ve öğretmek bizi heyecanlandırıyor, sevindiriyor. Bu duyguları sizlerle paylaşmak adına yılda bir defa sizlerle bir arada oluyoruz” dedi.

Doç. Dr. Eminoğlu, 3 gün sürecek Türkçe Günleri hakkında bilgiler vererek, programda emeği geçenlere teşekkür etti. 

Doç. Dr. Eminoğlu’nun konuşmasının ardından Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Argunşah, Türk dünyası ve Türkçe ilişkilerinden bahsederek, Kaşgarlı Mahmud’un çok büyük bir dilci olduğunu söyledi. XI. yy.da Türkçenin mükemmel bir sözlüğünü Divânu Lügati't-Türk’ü yazdığını belirten Prof. Dr. Argunşah, “Biz Müslüman olduktan sonra bütün aydınlarımızın Arapça yazdığını görmüştür. Bunun karşısında Arapça ile at başı gidecek bir dil olduğunu söylemek, ispatlamak,  Araplarında mutlaka Türkçe öğrenmelerini göstermek için bu kitabı yazmıştır. Bu çok önemli bir husustur. Fakat Kaşgarlı Mahmud’u bizim aydınlarımız dinlememiştir. Biraz daha batıya geldikçe bu defa Farsça etkisi kendisini göstermiş ve Türk aydınları eserlerini Farsça yazmışlardır. Maalesef bize bugün,  büyük Anadolu Selçuklulardan kalan bir eser yoktur” ifadelerine yer verdi. 

Türkçe Günlerinin 2. gününde Mahdumguli (Firaki) Günü Şiir Dünyası etkinlikleri, son gününde ise Kültür Merkezi’nde Abdurrahman Kızılay Günü Kerkük’ün Sesi adlı konsere yer verilecek. 

04

Mayıs

2015

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B