Haberler

  • 28 Nisan 2015

Beden ve Ruh Sağlığı İçin Anne Sütü ve Emzirme Konulu Konferans Düzenlendi

Sivas Belediyesi ile Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğrenci Kulübü İşbirliğinde 'Beden ve ruh sağlığı için anne sütü ve emzirme' konulu konferans düzenlendi.  

Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konferansa Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Fikret Ergüngör, Sivas Belediyesi Başkan Danışmanı Hamdi Dilmen, öğretim elemanları, davetliler ile öğrenciler katıldı.  

Konferans öncesinde üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirildi.  

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Fikret Ergüngör ve Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Havva Tel’in açılış konuşmalarının ardından konferansta ilk olarak Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zehra Gölbaşı, doğumdan sonra 1 saat içinde emzirmenin başlaması ile bebek ölümlerinin beşte birinin önlenebileceğini konularında davetlilere bilgiler verdi.  

Hemşirelik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Meral Kelleci ise, emzirmenin önemine değinerek, "Bir taraftan çocuğun temel güven duygusu gelişiyor, çocuk kendini önemli bir varlık olarak hissediyor, diğer taraftan annede, kendini annelik rolünde gördüğü için doğum sonrası dönemde çok görülen depresyon, anksiyete gibi bozuklukların oluşmasını önlüyor. Çünkü anne, kendini daha önemli ve güvende hissediyor. Yeni yapılan araştırmalar da, doğum sonrası 10 kadından 4'ünün yaşadığı depresyon riskinin emziren annelerde daha düşük olduğunu gösteriyor" dedi.  

Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut ise emzirmenin beden sağlığına yansımalarına değinerek, “emzirme meme, uterus ve over kanseri riskinin azalmasına yardımcı olmaktadır. 12 ay emziren annelerde meme kanseri görülme riski yaklaşık % 11 azalmaktadır. En az 24 ay emzirenlerde azalma oranı %25 olmaktadır. Ayrıca 12 aydan fazla emziren annelerde hipertansiyon ve kalp ve damar hastalıkların görülme oranı emzirmeyenlere göre daha düşüktür ve emzirmenin kan basıncı üzerindeki etkisi tuz kısıtlamasının ve kilo kaybının etkisine benzerdir” dedi.  

Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut: “anne sütünde bulunan eşsiz maddeler de bebeği pek çok enfeksiyondan koruduğu gibi barsakta faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlayarak zararlı mikroorganizmaların çoğalmasına engel olmaktadır. Bilimsel çalışma sonuçlarına göre anne sütü ile beslenen bebeklerde gastroenterit görülme riski % 64 azalmakta hatta anne sütünün etkisi emzirmeyi bıraktıktan 2 ay sonrasına kadar da devam etmektedir” dedi.

28

Nisan

2015

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B