Haberler

  • 17 Nisan 2015

Rektörümüz Şemseddin Sivasî Sempozyumuna Katıldı

Sivas Belediyesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi işbirliğinde Şemseddin Sivasî Sempozyumu  Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa Vali Alim Barut, Belediye Başkanı Sami Aydın, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, belediye başkan yardımcıları, il protokolü ile davetliler katıldı.

Sempozyumda ilk olarak Hattat- Müzehhibe Fatmagül Saklavcı ve öğrencileri tarafından  TDED Sivas Şubesi Hat ve Tezhip Sergisi’nin açılışı, Valim Barut ve beraberindekiler tarafından gerçekleştirildi.

Açılışın ardından sempozyumda konuşan Belediye Başkanı Sami Aydın, altının toprağa karışmakla değerinden hiçbir şey kaybetmediğini belirterek, Şemsi Sivasî’nin değerlerinden istifade etmeyenlerin çok şey kaybettiğini vurguladı. Anadolu’nun üç güneşi denilen ve onlardan birine sahip olunan Sivas’ın böyle bir değerin varlığından çok haberdar olunmadığının altını çizen Başkan Aydın, şehir olarak bu değerin tam olarak farkında olunmadığını sözlerine ekledi.

Şemseddin Sivasî denince bir değil birkaç defa düşünmek gerektiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık ise, “Şemsi Sivasî, Anadolu’nun üç güneşinden biri. Allah ve Peygamber sevgisini en içten sözlerle ve şiirleriyle ortaya koymuş, zamanın yöneticilerinden büyük övgüler almış, değer görmüş ve fikirlerle öne çıkmış bir zat. Sadece bununla kalmıyor aynı zamanda, gerek örnek hayatıyla gerekse sevgi, saygı ve hoşgörü gibi değerlerin şekillenmesinde de büyük bir rol oynamış bir zat. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın güzel bir sözü var; ‘Biz Maziyi aramıyoruz, biz mazide kaybettiklerimiz ve yerine koyamadıklarımızı anıyoruz’ bugünde bu söze uygun bir şey yapıyoruz, rahmetle andığımız Şemsi Sivas’i’ye bugünde gerekli değeri vermiş  olacağız” dedi.

Düzenleme Kurulu Başkanı üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alim Yıldız ise sempozyum hakkında bilgiler vererek programda emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından programda Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Şaban Abak’ın konuşmasını ardından  Prof. Dr. Bilal Kemikli tarafından Açış Tebliği’ni yer verildi.

Sempozyumda daha sonra Başkanlığını üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı’nın yaptığı  sempozyumun 1. oturumunda, üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Demirel, ‘XVI. Asırda Sivas ve Şemseddin Sivasî’, Prof. Dr. Alim Yıldız, ‘Şemseddin Sivasî ve Sivas’, üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Akkaya, ‘Şemseddin Sivasî’nin Şiiri’,  Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kartal ise ‘Şemseddin Sivasî’nin Mesneveciliği’ konularında bilgiler verildi.

17

Nisan

2015

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B