"Ay Çekirdeğinin Köfte Yapımında Kullanım Olanağının Araştırılması" TUBİTAK Tarafından Desteklendi.
Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 2. öğretim 4. sınıf öğrencileri Yağmur Ergün, Erkan Ergüzel, Hilal Acır ve Niyazi Türkuçar tarafından hazırlanan ve üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Pelin Can danışmanlığında yürütülen "Ay çekirdeğinin Köfte Yapımında Kullanım Olanağının Araştırılması" isimli çalışma TUBİTAK tarafından desteklendi.
Proje çalışması ve bu projenin detayı ile ilgili bilgiler veren Doç. Dr. Can, lif gıdaların bağırsak enzimleri tarafından sindirilemediği kısım olduğunu ifade ederek, lif içeren gıdalar, kan şekeri, kolesterol ve temel olarak sindirim sistemi üzerine etkili olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca lif içeriği fazla olan gıdaların vitamin ve mineral bakımından zengin olduğu için genel sağlığımıza da katkıda bulunduğunu aktaran Doç. Dr. Pelin Can, “Et ürünlerinin protein içeriğinin yüksek olması yanında yağ oranının da yüksek olması kalori değerini de yükseltmektedir. Yağ, et ürünlerinde duyusal ve fonksiyonel özellik üzerine etkilidir. Düşük yağlı et ürünleri sert ve dolayısıyla tercih edilmeyen ürünler arasında yer almaktadır. Buna bağlı olarak, hayvansal yağ oranı düşük et ürünleri üretimi için, böyle bir çalışmanın yapılması amaçlanmıştır. Ay çekirdeğinin ülkemizde çok üretilmesi sebebiyle lif olarak seçilmiş ve deneysel olarak ilave edilecek köftelerin kalitesi üzerine etkisine bakılacaktır. Sonuç olarak elde edilen bulgular ışığında ürünün ekonomik olarak sağladığı katkılar da değerlendirilecektir” ifadelerine yer verdi.