Haberler

  • 25 Mart 2015

Türkiye - Afganistan Devletlerinin 94. Dostluk Yıldönümü Üniversitemizde Kutlandı

 Üniversitemiz tarafından Afganistan Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon’un katılımlarıyla Türkiye–Afganistan 94. Dostluk Yıldönümü etkinlikleri kapsamında program düzenlendi.

 

Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa, Vali Âlim Barut, Belediye Başkanı Sami Aydın, Başsavcı Murat İrcal, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Sami Hizmetli, fakülte dekanları, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Ömer Poyraz, il protokolü, öğretim elemanları ile Afgan ve Türk öğrenciler katıldı.

 

Programda konuşan Vali Âlim Barut, Sivas ve Afganistan arasında son dönemlerde çok daha güzel ilişkilerin olduğuna değinerek, “Bunun örneklerini Polis Meslek Yüksekokulu’nda eğitim gören polislerimiz, Cumhuriyet Üniversitesi’nde eğitim gören Afganlı öğrencilerimiz ile ilimizde çeşitli semtlerde yaşayan Afganlı kardeşlerimizde görüyoruz” dedi.  Vali Barut konuşmasının devamında;  “Biz Afganlı kardeşlerimizi kendimizden ayırmadık.  Bu dostluğu ayırmama sebebimiz iki ülkenin çok eskiye dayanan dostluğudur. Burada bunun bir nişanesi olarak çok güzel bir program yapılmış, bu organizasyonun yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

 

Afganistan Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon ise konuşmasında Afganistan-Türkiye Dostluğunun 94. Yıldönümü etkinliklerini Cumhuriyet Üniversitesi’nde kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Afganistan - Türkiye ilişkilerinin 94 yıl önce başladığını ve bu dostluk  ilişkisinin giderek arttığını sözlerine ekledi.

 

Türkiye – Afganistan dostluk anlaşmasının  tarihine ve bu anlaşmanın  bugün geldiği noktaya değinen Büyükelçi Jayhoon, aynı zamanda iki ülke askerinin Çanakkale’de omuz omuza savaştığını hatırlatarak, “Hiçbir Afgan askeri, Türkiye’de eğitim gördüğü zaman vatanına hıyanet etmemiştir. Bunu biz böyle biliyoruz, onun için Türkiye’ye inanıyor ve güveniyoruz. Genç öğrencilerimizi gönderiyoruz. Kardeşliğimiz daha da pekişiyor. İnşallah birbirimizi daha iyi anlıyoruz ve bu kardeşlik daha da gelişecek” diye konuştu.   

 

Belediye Başkanı Sami Aydın ise Türk askerinin tırnağına diken battığında Afganistanlı kardeşlerin o acıyı hissettiği duygusuna inandığını söyleyerek, bunun en iyi örneğini Kurtuluş Savaşı ve 1. Dünya Savaşı’nda gördüğünü sözlerine ekledi. Yakın zamanda Rusya-Afganistan savaşında da benzeri acıları herkesin hissettiğini ifade eden, Başkan Aydın, iki ülke arasındaki bu kardeşliğin daha da gelişmesi,  daha da pekişmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

 

Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık konuşmasında 1921 yılındaki dostluk anlaşmasıyla beraber Afganistan’ın modernleşme çabalarına ülkemizin katkıda bulunduğunu ve  Afganistan ile dost ülke olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyerek,  “Bu modernleşme sürecine katkımız çok çeşitli alanlarda olmuştur; Sağlıktan tarıma, ulaşımdan eğitime örneğin, 1994 yılında başlayan ve bugüne kadar devam eden öğrenci, öğretim elemanı değişim süreci artarak devam etmiştir. Şu anda ülkemizde oldukça fazla sayıda Afgan öğrenci eğitim alıyor ve üniversitemizde 30 Afganistanlı öğrencimiz bulunuyor. Bu öğrencilerden 22’si devletimizin bursuyla,  8 tanesi ise kendi ülkelerinin bursuyla okumaktalar. Dileğimiz bu sayıların bu güzel etkinlikten sonra artarak devam etmesidir.  Özellikle bu etkinlikle beraber yine geçmişte olduğu gibi gelecekte de iki kardeş, dost ülke el ele yarınlara birlikte yürümeye devam edecektir”  şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından Türk ve Afgan öğrenciler tarafından bayrak şiirleri okunurken, Afganistan ve Sivas Folklor ekibinin gösterilerine yer verildi.

 

 

25

Mart

2015

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B