18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma programları kapsamında Edebiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından “Çanakkale Ruhu” adlı konferans düzenlendi.
Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hilmi Bulut, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Erol, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.
Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Kocacık, “Çanakkale Savaşı’nın dünyada eşine ender rastlanan bir savaş olduğunu söyleyerek, Türk ve dünya tarihine adının altın harflerle yazıldığı eşsiz bu zafer olduğunu belirtti. Rektör Prof. Dr. Kocacık, “Bizler Çanakkale Zaferi’ni vatan ve millet sahibi olmakla ilişkili olduğunu anlıyoruz. Bize düşen bu zaferi gönüllerde ve kalplerde yaşatmak için çaba göstermektir. Çanakkale Zaferinin üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen zaferimizi hala aynı heyecanla anıyorsak, gelecek kuşaklarında aynı duyguları hissetmesini sağlamak bizim en öncelikli görevimiz arasındadır” dedi.
Rektör Prof. Dr. Kocacık, Çanakkale Zaferini armağan eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitleri rahmetle andığını sözlerine ekledi.
Rektör Prof. Dr. Kocacık’ın konuşmasının ardından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Babacan verdiği konferansta, Çanakkale Zaferi’ni tüm ayrıntılarıyla davetlilere aktardı. Tarihin ve talihin döndüğü Çanakkale Savaşını Anadolu topraklarıyla birlikte Türk askerlerinin yoklukla kazandığını ifade eden Prof. Dr. Babacan, ordunun bu zaferi, yüreğinde inandığı gücüyle kazandığını sözlerine ekledi.
Savaşa gülerek giden başka bir milletin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Babacan, Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale şiirine de değindi. Prof. Dr. Babacan, “Savaş esnasında Mehmet Akif Berlin’deydi. Savaşta olmadığı halde Çanakkale şiirini Türk askerleriyle empati kurarak yazmıştır. Kendisi adeta savaşı görmüş gibiydi” dedi.
Öğrencilere çeşitli öğütlerde bulunan Prof. Dr. Babacan, o gün ki şartların zor, günümüz şartlarının daha kolay olduğunu söyleyerek, öğrencilerin günümüz şartları için metanetli ve sabırlı olmaları gerektiğini dile getirdi.
Çanakkale Zaferi’nin dünya tarihine önemli bir şekilde yazıldığını kaydeden Prof. Dr. Babacan, Türk askerlerinin yokluk içinde savaştığını ve verdikleri fedakârlıklardan bahsetti.
Programın ardından Rektör Prof. Dr. Kocacık, konuşmacı Prof. Dr. Babacan’a katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.
Mart
2015