Sivas Valiliği ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Üniversitemiz Kültür Merkezinde “Afete Hazır Türkiye” adlı seminer düzenlendi.
Seminere Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tatar, Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ertan Buyruk, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Müdür Ekinci bu yıl ki etkinliklerini üniversitemizde gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, üniversitemizden her konuda destek gördüklerini, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık’a, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ertan Buyruk’a, öğretim görevlilerine ve öğrencilerimize teşekkürlerini iletti. Müdür Ekinci, afet yönetim sisteminin hazırlık, müdahale ve iyileştirme olarak üç ana dala ayırdıklarını söyleyerek, “Afet planlanmasından bahsederken Türkiye açısından 1999 yılı öncesi ve 1999 yılı sonrası diye nitelemek belki de doğru olacaktır” sözleriyle Türkiye’de o dönem yaşanan iki büyük depremin bu değerlendirmedeki payının çok yüksek olduğunu sözlerine ekledi. Müdür Ekinci, dünyada var olan tüm afet koordine ve müdahale sistemlerinin ülkemizde de var olduğunu söyleyerek, bugün dünya ülkelerinin kriz yönetimi yerine, risk yönetimiyle müdahalede bulunduğunu ifade etti.
Müdür Ekinci’nin konuşmasının ardından bir sunum gerçekleştiren Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tatar, Anadolu’nun coğrafi koşullarından bahsederek, fay hatlarının bölgemizin yüzde 95’ini kapsadığını, ülkemizin bu açıdan jeolojik olarak deformasyona uğradığını söyledi. Modern afet yönetim sistemi hakkında davetlilere bilgiler veren Prof. Dr. Tatar “Doğal afetlerin en hafif şekilde atlatılabilmesi için, modern afet yönetim sisteminin çok iyi şekilde uygulanması gerekir. Afet durumu halinde sivil toplum kuruluşlarının da gerekli müdahalede bulunması adına gerekli tüm eğitimler verildi” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Tatar ayrıca olası bir Marmara depreminde ise 70 – 80 bin insanın yaşamını yitirebileceğini, 50 milyar dolarlık bir maddi hasarın ve 300 bin insanın evsiz kalabileceğini sözlerine ekledi.
Kapanış konuşmasını gerçekleştiren Mimarlık Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ertan Buyruk ise 1999 yılı Düzce depreminde binaların %66’sının nem yalıtımının olmadığını ve buna bağlı olarak büyük hasarlar meydana geldiğini söyleyerek, su yalıtımının binalarda çok önemli olduğunu bu konuyla ilgili belli yasa ve yönetmelikler doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Prof. Dr. Buyruk ayrıca belediyelerin bu konu üzerinde daha hassasiyetle durması gerektiğinin de altını çizdi.
Panelde ayrıca İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ekinci, konuşmacılar Prof. Dr. Tatar ve Prof. Dr. Buyruk’a teşekkür ederek kendilerine katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.
Panel AFAD gönüllülerine sertifikaların verilemesiyle son buldu.
Mart
2015