Haberler

  • 05 Mart 2015

'İnsana Şiddet ve Din' Adlı Panel Düzenlendi

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanlığınca İnsana Şiddet ve Din adlı panel düzenlendi. 

Fakülte Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panele Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın,  Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. 

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Dekan Prof. Dr. Erturhan, “ Temel kaynak Kur’an-ı Kerimde var ayetler incelendiği zaman İslam âlimlerinin çıkardığı temel ilkeye göre Din – İslam, Allah’a itaat ve bütün yaratılmışlara şefkat kanatlarını göstermekten ibarettir” dedi. Dekan Prof. Dr. Erturhan, şefkat anlayışının insanları ve hayvanları kapsadığını belirtti. 

Yöneticiliğini üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Özdeş’in yaptığı panelde ilk olarak konuşan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çalışkan, İslam dininin bugünlerde şiddetle anıldığını söyleyerek, Müslümanların şiddetle din yapılanmasına girdiği yönünde söylemlerin olduğunu dile getirdi. Şiddet ve dinin yan yana getirilmesinden duyduğu rahatsızlığı belirten Prof. Dr. Çalışkan, Hıristiyanlık ve şiddet, Yahudilik ve şiddet gibi söylemlerin duyulmadığını ifade ederek, din ve insan olgusu üzerinde davetlilere bilgiler verdi. İnsanın doğal yapısında potansiyel bir güç olduğunu aktaran Prof. Dr. Çalışkan, bu yapının hem iyiye hemde kötüye kullanıldığının altını çizdi. İnsanın potansiyel gücüyle iyileştirilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Çalışkan, “insanı çocukken ailesi yetiştiriyor. Şiddete başvuran insanların çocukluğuna inerek irdelenmesi gerekir. Şiddetin çeşitleri vardır. Son günlerde medya ile şiddetin dozu artıyor: ‘Türk erkeğinde ve kadınında vardır, kadının yapısı böyledir, hak etti…’ gibi bir düşünce olamaz. Aile, örf ve adetlere bağlı bir nesil arzu ediyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Pak ise şiddetin kendisinin bile belirsizlik taşıdığını ifade ederek, bazen merhametin karşı tarafa şiddet olarak döndüğünü, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir bakış açısının ilahiyat fakültelerinde görüşülmesi ve irdelenmesi gerektiğine dikkat çekerek, insanlarda din duygusunun motivasyon aracı olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Pak, şiddetin insanın doğasında olduğunu söyleyerek, “Medya araçlarının yaygınlaşması ile birlikte islamofobi yaygınlaşıyor. Öteden beri şiddet var. Bunu asgari düzeye indirmenin gayreti içerisinde olmamız lazım. Din duygusuna zemin hazırlayan kötü niyetleri bertaraf etmek gerek” şeklinde konuştu.

 

05

Mart

2015

Haberler