Üniversitemizin TÜBİTAK ve Santez'e Sunulan iki Projesi Başarıyla Geçti
Cumhuriyet Üniversitesi Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜNAM) yürütmekte olduğu SWIR projesi başarılı bir şekilde devam ederken yeni alınan iki önemli proje ile 2015 yılına başarılı bir başlangıç yaptı. 2014 yılında başvurulan TÜBİTAK KAMAG 1007 LED ÇİP Prototipi Geliştirilmesi projesi başladı. Proje Cumhuriyet Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve ERMAKSAN AŞ konsorsiyumu ile yürütülecek. Ayrıca, yine bu yıl içerisinde “Kuantum Çağlayan Lazerleri” isimli Santez Projesi de başladı.
2015 yılı içinde çalışmalara başlanılan iki önemli projeden ilki Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Atilla Aydınlı yürütücülüğünde gerçekleşen Kızılötesi Uzun Dalga Boylu Kuantum Çağlayan Lazerler adlı SANTEZ projesi ASELSAN AŞ tarafından destekleniyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Proje Araştırmacısı ve üniversitemiz Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sezai Elagöz, projelerden ve projeyi yürüten ekipten bahsederek Cumhuriyet Üniversitesi Fizik Bölümü Doktora öğrencisi Araştırma Görevlisi İlkay Demir’in TÜBİTAK bursunu kazandığını ve proje kapsamında doktora çalışmalarını yapmak üzere bir yıl süre ile ABD Nortwestern Üniversitesi’nde Prof. Dr. M. Razeghi ve kendisinin ortak danışmanlığında çalışmalara başladığını sözlerine ekledi.
Üç yıl sürecek projenin 8-12 µm dalga boyu aralığında ışıma yapan darbeli kuantum çağlayan lazerler geliştirileceğini söyleyen Prof. Dr. Elagöz, “Bu amaçla üç veya dört kuantum kuyusundan oluşan etkin bölge ile enjektör bölgesinden oluşan lazer yapısı, Schrodinger ve Poisson denklemleri ile öz tutarlı olarak modellenecek ve Cumhuriyet Üniversitesi Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezinde bulunan MOCVD sistemi ile büyütülecektir. Bu projenin nihai ürünü darbeli yüksek güçler üreten lazer çiplerinin elde edilmesidir. ASELSAN ile birlikte elde edilecek teknoloji kazanımının proje sonrasında ASELSAN tarafından üretime dönüştürülmesi hedeflenmektedir” dedi.
Ayrıca TÜBİTAK KAMAG 1007 LED Çip Prototipi Geliştirilmesi projesinin de ikinci aşamayı geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Elagöz projenin başarılı bulunduğunu ve 01.02.2015 tarihi itibariyle projenin filen başladığını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Elagöz sözlerine şu şekilde devam etti: “Üniversitemizin ilk KAMAG 1007 projesi olan bu proje Cumhuriyet Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve ERMAKSAN AŞ konsorsiyumu ile yürütülecek olup toplam bütçesi 8,082, 834.00 – TL’dir. Üniversitemiz Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezinde Prof. Dr. Sezai ELAGÖZ tarafından yürütülecek olan 113G103 projesinin bütçesi ise 3,153,529 TL’dir. Proje sonucunda geliştirilecek olan beyaz ışık veren LED’in ERMAKSAN AŞ tarafından seri üretime geçilmesi hedeflenmektedir.”