Haberler

  • 19 Aralık 2014

Üniversitemizde 'Gıda Katkı Maddeleri GDO ve Biz' İsimli Konferans Düzenlendi.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Mavi Salon’da Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulamaları Merkezi Müdürlüğünce, “Gıda Katkı Maddeleri GDO ve Biz” isimli konferans düzenlendi.

Öğretim elemanları ve öğrencilerin katıldığı konferansa konuşmacı olarak katılan Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Pelin Can, gıda endüstrisinde raf ömrünü uzatan katkı maddelerinin Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının izin verdiği miktarda kullanılabileceğini ve paketler üzerinde bu verilerin gözle görülür şekilde yazılmış olması gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Can, üretici ve tüketici arasındaki kontrolün  önemine değinerek, tüketicinin gıdaları mutfakta nasıl işlemesi gerektiği konularında bilgiler verdi. Tuzun da doğal bir gıda katkı maddesi olduğunu belirten Doç. Dr. Can, bir bardak dolusu tuzlu suyun içilmesi halinde ölümcül sonuçlar doğurabileceğini ancak, tuz ve diğer gıda katkı maddelerinin uygun şekilde kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Tuzun uygun bir şekilde yemeklerde kullanılması gerektiğini aktaran Doç. Dr. Can, “Bir gıda katkı maddesi serbest kullanıma geçene kadar labaratuar ortamında birçok işlemden geçer ama bu katkı maddesini üreticilerin gelişigüzel kullanması sakıncalara yol açabilir.” dedi.

Et ürünleri ve  nişasta içeren ürünlerin yağda kızartılması doğrultusunda  kanserojen madde ürettiğini ifade eden Doç. Dr. Can,  günlük hayatta tüketilen sebze ve meyvelere rengini veren maddelerin kimyasal olduğunu ancak bunun insan sağlığına zarar vermediğini söyledi. 

19

Aralık

2014

Haberler