Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Ortak Değerler Topluluğunca hazırlanan İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Özdeş’in konuşmacı olarak katıldığı “Bilim ve Kur'an İlişkisi” adlı konferans düzenlendi.
Merkezi Amfi’de gerçekleşen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Sabri Erturhan, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Talip Özdeş konferansta din ve bilim hakkında bilgiler vererek, insanın akıllı bir varlık olduğunu, aynı zamanda her ikisinin de nefsi, ihtirasları ve zaafları olan bir durum olduğunu söyledi.
İnsanın çoğu zaman aklıyla değil nefsiyle düşündüğünü belirten Prof. Dr. Özdeş, insanın siyasi sistemler, çevre, yetişme şeklinin de nefsini kullanmasında etkili olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Özdeş “İnsanın bilimsel çalışması her daim olmuştur, yaptığı aletler cihazlar yaşamını kolaylaştırmıştır. Bilimsel bilgi pozitiftir, içerisinde şüphecilik değişebilirlik barındırır. İnsan bilimle elde etmiş olduğu birçok faydayı, içerisinde bulunduğu dini, ahlaki erdemleriyle anlamlandırmıştır. İnsan akıllı bir varlıktır ve nefsi ihtirasları ve zaafları da vardır.” dedi.
Prof. Dr. Özdeş, konuşmasına şöyle devam etti: “Bilim faaliyeti insanın doğayı keşfetme çabasıdır, bilmek istediğimiz şey gerçeğin bizde oluşmasıdır. Mikro ve makro alemde insanın ulaşmak istediği sonuçlar sürekli yeni soruları doğurmuştur. Yaratıcı meselesi, varlığın hikmetleri bilim konusu değildir. Kur’an insan yaratılışına değiniyor. Suyun, çamurun, balçığın nasıl ete kemiğe büründüğünü yaratıcı kendi üslubuyla anlatıyor. Kur’ an da astroloji ve coğrafya bilimin etkisinden bağımsız bir şekilde yer bulmuştur. İnsan, din ve ahlak gibi erdemlerden haberdar olmadan dünyaya hükmeden bir canavar olabilirdi.”
Aralık
2014