Haberler

  • 27 Kasım 2014

Üniversitemizde 'Toplumsal Barış, Ortak Değerlerimiz ve Dini Kimlikler' Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanlığı, Sivas İl Müftülüğü ve Cem Vakfı Sivas Şube Başkanlığı işbirliğiyle "Toplumsal Barış, Ortak Değerlerimiz ve Dini Kimlikler" konulu panel düzenlendi. 

İlahiyat Fakültesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panele Vali Âlim Barut, Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sabri Erturhan, Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Akyıldız, öğretim üyeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı. 

Panel İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tıraşçı’nın sunduğu kısa tasavvuf müziği dinletisi ile başladı. 

Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık “İnsanı insan yapan erdemidir,  insanlığıdır. Bizler Yunus Emre’nin, Mevlana’nın, Hacı Bektaşi Veli’nin yani Anadolu’ya manevi iklimini vermiş bu kıymetli şahsiyetlerin değerleri ile yetişmekten mutluluk duyuyoruz. Bu değerleri sevgi, saygı, hoşgörü, iyilik, adalet ve barış şeklinde özetleyebiliriz. Her insan kendine yakışanı yapar. Biz bize öğretilen ve aktarılan bu değerleri benimsemek ve uygulamakla yükümlüyüz, bize yakışanda budur.  Çok şükür şu ana kadar üniversitemizde farklılıkları, çeşitlilikleri zenginlik sayarak toplumsal barışı gerçekleştirme çabasıyla hareket ettik. Kalan süremizde de bu fikrimizden, bu tavrımızdan taviz vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu. 

Sivas Cem Vakfı Başkanı Ali Akyıldız ise konuşmasında Ülkemizin ve Ortadoğu’nun içinden geçtiği zor günlerin toplum üzerinde huzursuzluk yarattığını söyledi. Başkan Akyıldız, bu tür programların birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendireceğini, bu noktada Diyanet İşleri Başkanlığı’na, Üniversitelerin İlahiyat Fakülteleri’ne, sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından başkanlığını İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Bozkuş’un yaptığı panelde Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz yaptığı sunumda birlik ve beraberlikten güç doğacağını söyleyerek, toplumsal hayatta insanların birbirlerine hoş görü göstermesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Yılmaz konuşmasının devamında: “Dünya ideal sahibi güçlü toplumların kontrolündedir.  Temel dini kimliklerimiz; Din, Mezhep, Tarikat, Cemaat şeklinde sıralayabiliriz. Bu oluşumları yok saymak yerine bir arada barış içerisinde barındırabilecek bir kültürü geliştirmek gerekir” dedi.   

Mezhep – Tarikat ve Cemaat ayrımcılığı konularına değinen Prof. Dr. Yılmaz konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Farklı dini oluşumlar, İslam’ın başlangıcında yoktu. Dini yorum farklılığı, günümüzün bir realitesidir. Dinin temel ilkelerinden sapma olmadığı sürece dini anlayış farklılığı, bireyin Müslümanlığında belirleyici bir unsur değildir. Mezhep, meşrep, tarikat ve cemaat gibi oluşumlar dinden ziyade siyasal ve kültürel nedenlerden kaynaklanmaktadır.” 

Önerilerle konuşmasını tamamlayan Prof. Dr. Yılmaz, “Farklılıklar zenginlik bilinmeli ve toplumun her kesimi için inanç özgürlüğü sağlanmalıdır. Sorunlar, iletişim yoluyla çözülmelidir. İnançların doğruluğu ya da yanlışlığını tartışmak yerine, empati ve bir arada yaşama kültürü geliştirilmelidir. İnanç özgürlüğü inanç mensuplarının görüşleri doğrultusunda karşılanmalıdır. Sosyal barış, ‘Medine Sözleşmesi’ öreğinde olduğu gibi, vatandaşlık temeli üzerine oturmalıdır.“ dedi. 

Cem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bermek ise gençlere dini öğretmekte yeni aktarım yollarının bulunması gerektiğine dikkat çekerek, Sünnilik ve Aleviliğin değişik yorumlara açık olduğunu ifade etti. Bermek,  herkesin kendisiyle yüzleşmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Evkuran da Allah’ın peygamberlerine herhangi bir mezhebi emretmediğini ifade ederek “Mezhepleri siyasi ayrılmalar meydana getirmiştir. Siyasi meseleyi çözmek için siyasetin önemli adımlar atması gerekir. Müslümanlık Mekke bünyesinde kalsaydı mezheplere ihtiyaç olmazdı” ifadelerine yer verdi. 

Panelin ardından Vali Alim Barut, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık panelistlere günün anısına plaket takdim etti.

27

Kasım

2014

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B