Haberler

  • 17 Ekim 2014

Abdülkâdîr Merâgî Üniversitemizde Anıldı

Üniversitemizde “Her Yönüyle Maragalı Abdülkadir (Abdülkâdîr Merâgî) Uluslararası Paneli” düzenlendi.

Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen panele Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Fakülte Dekanları, öğretim üyeleri ve davetliler ile öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, kendi döneminin önemli isimlerinden olan Abdülkâdîr Merâgî adına bir panel düzenlenmesinin oldukça anlamlı olduğunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Kocacık, “ Uzaktan ve farklı üniversitelerden bu panel için buraya gelen değerli hocalarıma teşekkür ederim. Kendilerini burada görmekten dolayı çok mutlu olduk. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” dedi.

Panelin oturum başkanlığını yapan Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Arslan, konuşmasına Abdülkâdîr Merâgî’nin hayatını anlatarak başladı. Prof. Dr. Arslan, “UNESCO, İran’ın önerisi ve Azerbaycan ile ülkemizin desteğiyle Abdülkadir Merağ’nin önemli eseri Makasıdü’l Elhan’ın yazılışının 600. Yıldönümü nedeniyle anma ve kutlama yıldönümleri arasına, Abdülkâdîr Merâgî’yi de aldı. Bizde üniversitemizde böyle anlamlı bir panel gerçekleştirmek istedik. Desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı. 

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuri Özcan, Abdülkâdîr Merâgî’ni yaşadığı coğrafyada çok büyük izler bıraktığını kaydetti. Yrd. Doç Dr. Özcan, “Abdülkâdîr Merâgî, zamanının tüm makamlarını en iyi şekilde kullanmış, yeni üsluplar tertip etmiş çok mühim bir ilim adamıdır. Eserleri kendinden sonra gelen birçok önemli isme örnek olmuştur.” Şeklinde konuştu.

Abdülkâdîr Merâgî’nin yazılı eserlerini anlatan İstanbul Teknik Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli, Abdülkâdîr Merâgî’nin doğu ile ortak bir kültürümüz olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Sezikli, “Merâgî, doğunun kitabına müziği sokan çok önemli bir isimdir. Merâgî’ye kadar yazılmış olan eserler Merâgî’den önce ve Merâgî’den sonra diye net bir şekilde ayrılmaktadır. Merâgî’nin 6 tane eseri vardır. Bu eserler müzikoloji anlamında birçok bilgiyi barındırmaktadır.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz Dişiaçık, Abdülkâdîr Merâgî hakkında Türkiye’de yapılan çalışmaları değerlendirdi. Prof. Dr. Dişiaçık, Merâgî’nin doğu ile Anadolu arasında bir köprü oluşturduğunu söyledi.

Merâgî’nin bestelerinden bir dinleti sunan İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Doç Dr. Pınar Munzur Somakçı, Merâgî’nin İslam dünyasının müzik alanında en önemli isimlerinden biri olduğunu söyledi.

Ferhengistan-ı Hüner’den üniversitemize gelen Kave Khurabe ise konuşmasında Merâgî’nin müziği bilim disiplinlerine uyarladığını belirterek İran’da yazma eserlerin büyük önemle korunduğunu dile getirdi.

Muhammed Tagi Hoseyni ise İran’da Merâgî’nin eserlerinin tiyatro oyunları ve sinema filmlerinde kullanıldığını aktardı.

Panelin ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, panelistlere plaket takdim etti.

17

Ekim

2014

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B