Haberler

  • 16 Ekim 2014

Üniversitemizde 'Sağlık İletişimi ve İletişim Sağlığı' İsimli Sempozyum Gerçekleştirildi

Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sivas Valiliği ve Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) işbirliği ile üniversitemiz Kültür Merkezi’nde “Sağlık İletişimi ve İletişim Sağlığı” isimli sempozyum düzenlendi. Düzenlenen sempozyuma, Vali Alim Barut, Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, Baro Başkanı Muharrem Eliş, ve diğer ilgililer katıldı.

IV oturumluk sempozyumun açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, fakültelerde sağlık iletişimi ve iletişim sağlığı dersi olmamasının bu sempozyumu yapmaktaki en büyük etken olduğunu ifade etti. Sağlık personelleri ile hasta ve hasta yakınları ile kurulan iletişimin oldukça önemli olduğuna değinen Sağlam, sağlıklı kurulmayan bir iletişimin kötü bir biçimde neticelenebileceğini söyledi.

Daha sonra bir konuşma yapan üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, “Zaman zaman basında, televizyonda görüyoruz. Hatsa yakınları, hasta ve sağlık personeli ile ilgili sorunlar ortaya çıkıyor. Ben bu sorunların temelinde büyük ölçüde iletişimsizliğin veya doğru iletişim kuramamanın yattığını düşünüyorum. Doğru iletişim kurabilirsek, sağlık hizmetlerini de daha etkin, verimli ve kaliteli olmasını sağlayabiliriz ve sorunlarını da asgariye indirebiliriz. Zaman zaman aile içinde bile iletişim sıkıntısı yaşayan bir toplum olarak onun önemini hepimiz kavrıyoruz. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Ardından bir konuşma yapan Vali Alim Barut da, sağlık iletişimi ve iletişim sağlığı konusunda ders verilmediğine değinerek bu konunun önemli bir konu olduğunu belirtti. Barut, ne kadar sağlıklı bir iletişim sağlanırsa ve ne kadar hasta güveni sağlanırsa o kadar iyi bir iletişim olacağına dikkat çekti.

Konuşmaların ardından sempozyuma geçildi. Oturum başkanlığı görevini yürüten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, iletişim her alanda çok önemli olduğunu belirterek, “Özellikle biz sağlıkçılar olarak en önemlisini oluşturmaktadır. Hekimlik bir sanattır ve bu sanatı icra ederken, en önemli olaylardan bir tanesi de hasta-hekim, hekim-hasta ilişkisidir. Bunların çok farklı boyutları vardır. Bu boyutlar içerisinde özellikle hekim-hasta ve diğer sağlık personelleri ile iletişim içerisinde bu iletişimin iyi bir şekilde yapılması ve bunun sağlıklı bir biçimde yürütülmesi. Konu içerisine baktığımızda iletişim sağlığı, sağlık iletişimi, ve bu konunun oluşturulmasını ve böyle bir konunun seçimi için başta Halk Sağlığı Müdürümüz Levent Bey’e, üniversitemizdeki arkadaşlarımıza ve konuşmacı olarak gelen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. İletişimin önemi; İletişim Fakülteleri’nde de detaylı olarak incelenmekte. Bizler sağlıkçılar olarak her zaman karşılaştığımız sıkıntılardan bir tanesi de hasta-hekim ilişkileri içerisinde bunun ekip yönünü, hukuksal boyutunu ve medya yönü çok ön sıralarda yer almaktadır. Bu sempozyumun içerisine baktığımızda medya yönünü, hukuksal yönünü ele aldığı için çok faydalı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Sempozyumun ilk oturumunda daha sonra sırasıyla CÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD Prof. Dr. Nesim Kuğu, Yakındoğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eser Köker ve CÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Doç. Dr. İlhan Çetin,  konuşmalarını gerçekleştirdi.

Sağlık İletişimini Geliştirici Çabalar konusunun değerlendirildiği sempozyumun ikinci oturumunda Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Hüseyin Çelik, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülkü Doğanay, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Meral Kelleci, Sağlık İletişimi Daire Başkanlığı Birim Sorumlusu Derya Öncül birer sunum yaptı.

İletişim Sağlığı ve Medya konulu üçüncü oturumda Bakanlık Basın Müşavirliği Sorumlusu Güller Akın, Necmettin Erbakan Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Bulduklu ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halise Karaaslan bir konuşma yaptı.

Sempozyumun  dördüncü ve son oturumunda Sivas Baro Başkanı Muharrem Eliş, THSK Hukuk Müşaviri Halil ŞEn, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Sert Sağlık İletişiminde Etik ve Hukuki Boyut konusundaki sunumlarını gerçekleştirdiler.

16

Ekim

2014

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B