Haberler

  • 14 Ekim 2014

Üniversitemiz 2014- 2015 Akademik Yılı Açıldı

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) 2014- 2015 Eğitim /Öğretim Yılı Akademik Açılış töreni gerçekleştirildi.

Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törene Vali Âlim Barut,  Belediye Başkanı Sami Aydın, Başsavcı Murat İrcal, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Baro Başkanı Muharrem Eliş, Vali Yardımcıları Mustafa Aydın, Ömer Kalaylı, İl Jandarma Alay Komutanı Okçin Akşit, İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Prof. Dr. Sami Hizmetli, İl protokolü,  TSO Başkanı Osman Yıldırım, TSO Meclis Başkanı Necati Şahin, TSO yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri, fakülte dekanları, yüksek okul müdürleri, öğretim üyeleri  ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, açılış nedeniyle gelen kutlama mesajlarının okunmasıyla devam etti.

Törende konuşan Vali Âlim Barut, "Üniversitelerin liselerden farkı, bulunduğu yörenin ihtiyaçlarına ve meselelerine sahip çıkmaları, meselelere çözümler üretmesidir. Cumhuriyet Üniversitesi gerek valilikle, gerek organize sanayi ile gerekse tüm Sivas’la bütünleşmiş şehrin meselelerine sahip çıkmış, gerektiğinde rehberlik eden gerektiğinde yardım eden, hizmet eden pozisyona kavuşmuş. Bunda tabii ki başta Rektörümüz olmak üzere tüm akademik personelin emeği ve gayreti var. Ben bu sebeple teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Bir üniversitenin başarılı olmasının çevresiyle bütünleşmesiyle mümkün olabileceğine dikkat çeken Vali Barut, konuşmasının devamında; “Üniversiteler insanlığa ilim ve bilgi üreterek, ilmi rehber edinerek halka hizmet etmelidir. Ben her aşamada üniversite ile birlikteliğe önem veriyorum. Üniversitenin Valiliğe ulaşan sorunlarına mümkün mertebe eğiliyor, Üniversitenin problemlerine çözümü asli görev olarak görüyorum. Üniversitenin etkinliklerinde bulunmaktan, kendimi de buranın bir mensubu sayarak kendime görev addediyorum. Burada Sivas’ın geleceğinin ve Sivas’ın geleceğine hizmet edileceğinin tablosunu gördüm. Sevgili öğrenciler; eğitim her şey değil. Hedeflerinize emin adımlarla ilerleyiniz. İmtihan kaygısından sıyrılarak gerçek hayata kendinizi hazırlamanız gerekir. Öğrencilerin Üniversite hayatının ardından boşluğa düşmemeleri gerekir. Üniversitelerin gayesi derste veya amfide öğrencilere ders vermek değil,  bir anlamda rehberliktir. Öğrenci kardeşlerim Sivas’ı yaşasınlar. Sivas bir tarih ve kültür şehridir. Öğrencilerimizin gittikleri yerde Sivas’ı anlatmaları ve birer elçi olmalarını arzu ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olmasını arzu ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Belediye Başkanı Sami Aydın Cumhuriyet Üniversitesi’ni Sivas’ın en değerli kurumlarından biri olarak gördüklerini söyleyerek;  “Her geçen gün Üniversitemizin gelişiyor olması Sivas’ı da beraberinde büyütüyor,  ilimizin birlik ve beraberliğini pekiştiriyor. Yerel yönetim olarak Üniversitemizin sorunlarını çözmek Cumhuriyet Üniversitesi’nin Türkiye’de standartları daha yüksek üniversiteler arasına dâhil etmek, öğrencilerimizi donanımlı bir şekilde yetiştirip ülkemize kazandırmak asıl ve ana hedefimiz” şeklinde konuştu.

50.000’ni aşan öğrenci sayısının Türkiye’deki birçok ilin nüfusundan fazla olduğunu ifade eden Başkan Aydın konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  “Sevgili öğrenci arkadaşlarım elbette sorunlarınız var. Bu sorunları karşılıklı uyum içerisinde çözmeye çalışıyoruz. En büyük sıkıntının ulaşımda olduğu  söylendi. Bu konuyla ilgili önemli aşamalar kaydedildi. Mevcut sistemin daha verimli hale gelmesi için çalışmalara başladık. Şoförlerimizi Üniversitemiz, emniyet ve diğer kurumlarında verdiği destekle dönemsel olarak eğitimlere tabi tuttuk, Üniversite güzergâhları ile ilgili birçok çalışmalar yaptık. 72 araçla Üniversitemize hizmet veriyorken, bu sayı 100’e çıktı ki ihtiyaç olduğunda bu sayıyı arttırabiliriz. Üniversitemize gelen araç istasyonlarını tek noktadan iki noktaya çıkardık. Fadlum köprüsü inşaatını başlattık. Kısa zamanda inşallah Üniversitemize uzanan yol çalışmalarımız tamamlanacaktır.” dedi.

Üniversite Şehir işbirliğine değinen Başkan Aydın, “Üniversite – Sivas arasında en önemli projemiz inşallah Kızılırmak projesi olacak. Bu projeyle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bundan sonraki süreçte Sivas’ta eğitim görmenin bir ayrıcalık olacağına inanıyoruz. Öğrencilerimizin Sivas’tan iyi duygularla ayrılmasını arzu ediyor, yeni akademik yılın hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Rektör Prof. Dr. Kocacık açılış töreninde yaptığı konuşmada üniversitelerin temel görevlerini hatırlattıktan sonra; “2014-2015 adını cumhuriyetten alan ve 40. yılını kutlama onuruna erişen üniversitemiz; barındırdığı dinamik unsurlarla 2023 hedefine ulaşabilecek güçtedir. Üniversitemizin seçkin akademik kadrosu, idari personeli ve ülkesini seven gençleri ile belirlenen hedeflerimize ulaşacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.

Rektör  Prof. Dr.  Kocacık konuşmasının devamında Üniversitemizle ilgili bilgiler vererek, CÜ’nün toplamda 3 bin 470 personelin bulunduğunu ve hiçbir personelin kadro mağduriyeti yaşamadığının altını çizdi. Öğrencilerin; beslenme, barınma ve ulaşım gibi konularda da sıkıntı yaşamadığını sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, bu kapsamda 250 öğrenciye CÜ Vakfı tarafından burs verildiğini, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı bünyesinde 160 öğrenciye part time iş imkânı sağlandığını ve tıp Fakültesi öğretim elemanları tarafından ise 33 bin TL burs verildiğini belirtti.

Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 3. basamak yoğun bakım ünitesi açıldığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Kocacık, yenilenen ameliyathaneler, tüp bebek ünitesi, acil servis, yeni alınan cihazlar ve laboratuarlar hakkında da davetlilere bilgiler verdi. Tıp Fakültesi’nin Sağlık Bakanlığı kalite standardına uygunluk değerlendirmesinde 82 puan aldığını sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, tıp eğitiminin akredite olduğunu da vurguladı.

Üniversitede yapımı devam eden inşaat ve çalışmalara da değinen Rektörümüz Prof. Dr. Faruk Kocacık, “Eğitim Fakültesi binası, İletişim Fakültesi binası, AR-GE binası, Veteriner Fakültesi Hastanesi, Vakıf İlkokulu ve CÜ Yurt Park tarafından yapılan 1400 kişilik öğrenci yurdunun inşaatlarının tamamlandı. Yeni yemekhane, Edebiyat Fakültesi ek binası, İlahiyat Fakültesi ek binası, Refakatçi Oteli, Kapalı Spor Salonu, Yurtpark tarafından yapılacak olan 1600 kişilik yurt, Yeni Kütüphane binası, Rektörlük Ek Binası ve bunlara ek olarak alt yapı çalışmaları devam ediyor.” dedi. 2015 yılı içerisinde yapılacak olan çalışmalardan bahseden Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, “Tüm bu işlerin gerçekleşmesinde destek olan başta devletimiz, milletimiz, Milli Savunma Bakanımız, milletvekillerimiz ve bürokratlarımıza teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık “2015 yılında 80.000 m2’lik inşaat yapılması planlanmakta olup yaklaşık 56 milyon TL harcanması düşünülmektedir. Bunlar; Yeni Kültür Merkezi, Mimarlık Fakültesi Binası, Fen Fakültesi Ek Binası, Veteriner Fakültesi Ek Binası ve Yıldız Dağı Tesisi” dedi.

Cumhuriyet Üniversitesi’nin Türkiye’deki diğer üniversiteler arasındaki yerinede değinen Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, “2013’de öğrenci sayısı bakımından 18’nci, öğrenciye düşen hoca sayısında 25’nci, 2014 yılında ise, Yer Bilimleri’nde 14/93, Beşeri Bilimler’de 17/91, Tıp ve Sağlık Bilimleri’nde 29/26, Bilişsel Bilimler 23/102” olduğunu söyledi.

Üniversite şehir işbirliği konusunda önemli adımlar atıldığını belirten Rektör Prof. Dr. Kocacık, “MEB-Valilik-Belediye-Üniversite ile Eğitimde İşbirliği Protokolü yapılmış bu kapsamda ortak çalışmalar yürütüldü. Belediye ile Habitat Bilişim Akademisi Protokolü yapıldı. Belediye ile ortak çalışma kapsamında halk otobüsleri şoförüne kurs verildi. Cumhuriyet Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (CÜSEM) tarafından 30 adet kurs düzenlendi. CÜSAM etkinlikleri kapsamında Âşık Veysel, Âşık Talibi Coşkun Panelleri düzenlendi. Yine bu kapsamda Âşık Veysel Kitabı basıldı. Gazeteci Yücel Yönal’ın arşivi taranarak CÜSAM bünyesine aktarıldı. Kültür Müdürlüğü’nden 42 bin 800 materyal törenle teslim alınarak yine CÜSAM arşivine geçirildi. Teknokent bünyesinde iş adamları ile ortak bürolar kullanılmaktadır. Üniversite öğretim üyeleri ile işadamları çalıştayı yapılarak Bu etkinliğe MÜSİAD, TÜMSİAD, ASSİAD, TSO, Ticaret Borsası, ORAN, Esnaf Odaları Başkanlığı, İl Bilim ve Sanayi Müdürlüğü, KOSGEP yetkilileri katılmıştır” şeklinde konuştu.

Üniversiteye yeni başlayan öğrencilerimize de bir mesaj veren Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, “ Sevgili öğrenciler, başarılı olabilmek için çok çalışın, girişimci ve yenilikçi olun, kendinize inanın ve güvenin. Üniversite yönetimimiz tüm birimleriyle ve yöneticileriyle sizlerin yanında olacaktır. Kapılarımız her zaman size açık, sizler için buradayız.” ifadelerine yer verdi.

Üniversiteye bağışta bulunan hayırseverlere teşekkür ederek konuşmasını sürdüren Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, “ Bugüne kadar üniversitemize çeşitli katkılar yapmış iş adamlarımıza, bağışçılarımıza, kurumlara teşekkür ediyor, bu bağışların diğer kişi ve kuruluşlara örnek olmasını diliyorum.” dedi.

2014-2018 yıllarını kapsayan strateji planı doğrultusunda amaç ve hedefler, gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler hakkında kısaca bilgi veren Rektör Prof. Dr. Kocacık, ARGE’nin faaliyete geçeceğini belirterek, Teknokent ile önemli çalışmalara imza atılacağını duyurdu. Uluslararasılaşma konusuna değinen Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık  ayrıca, Cumhuriyet Üniversi'nin bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetlerinede ağırlık verileceğini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Kocacık törende ayrıca Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin bütçesinin onaylandığı müjdesini vererek, Cumhuriyet Radyo Televizyon, Kangal Köpeği Araştırma Merkezi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği, Kronik Hasta Bakımı Merkezi ve Sanal Tıp Laboratuarının yapılacağı bilgisini verdi.

Kampüste yapılan yeni düzenlemelere de değinen Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, “Üniversitemizin, şehir ve sanayi işbirliğini artırması ve toplumla bütünleşmesi konusunda uygulamalarımız artarak devam edecektir. Böylece başta Sivas ekonomisinin ve ülkemizin her yönden gelişmesine katkıda bulunulacaktır. Kampüsümüzde yapılan yeni düzenlemeler ile birlikte ‘Engelsiz Üniversite’ olma hedefi gerçekleşmek üzeredir” ifadelerine yer verdi.

Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık; “ Göreve başladığımızdan beri üzerinde hassasiyetle durduğumuz, kimsenin ötekileştirilmediği, ayrım yapılmadığı, huzurlu bir üniversite olma konusunda çalışmalarımız kararlılıkla devam edecektir. Herkesin yaşam kalitesini artırmaya, barış, hoşgörü, sevgi, saygı, adaletli, edepli olma ve çalışkanlığıyla ön plana çıkma konusunda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Üniversitesi tanıtım filminin gösterimi yapıldı.

Tören sonunda Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Engin “GRİP” konulu açılış dersi verdi. Açılış dersinin ardından Doç. Dr. Aynur Engin’e Rektörümüz Prof. Dr. Faruk Kocacık tarafından plaket takdim edildi.

Açılış töreni geleneksel bulgur pilavı ikramı ile son buldu.

14

Ekim

2014

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B