Haberler

  • 02 Eylül 2014

'95. Yıldönümünde Sivas Kongresi' Adlı Panel Düzenlendi

Sivas Kongresi’nin 95. Yıldönümümü etkinlikleri kapsamında Sivas Valiliği ile Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) tarafından “95. Yıldönümünde Sivas Kongresi” konulu panel düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele, Sivas Valisi Alim Barut, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Vali Yardımcıları Vefa Kaya, Ömer Kalaylı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Hizmetli, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın,  kurum il müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Süleyman Beyoğlu, Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Önder ve Cumhuriyet Üniversitesi Okutmanı A. Necip Günaydın’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde konuşan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Selvi, Sivas Kongresi’nin 7 gün boyunca sürdüğünü ifade ederek kongre sürecinde yaşananları aktardı.

Prof. Dr. Haluk Selvi’nin ardından söz alan Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Önder ise, Sivaslı din adamlarının kongre süresinde önemli oranda rol sahibi olduğunu belirterek, Müftü Abdurrauf Efendi'nin başrol oyuncularından biri olduğunun altını çizdi. Sivaslı kadınların da kongrede üzerine düşen görevleri yerine getirdiklerini belirten Önder, kongrenin sadece tarih kitaplarında bahsedilmeyecek kadar önemli bir konu olduğunu söyledi.

Okutman A. Necip Günaydın panelde milli mücadele döneminde Sivas'ta kurulan cemiyetlerin amaç ve faaliyetlerinden söz etti.

Programda son olarak Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu, Sivas kongresinin tamamen Atatürk tarafından tasarlandığını; Sivas'ta 16 kişiden oluşan bir heyetin hükümet kurduğunu ve bunun Kurtuluş Savaşı için oldukça önemli dönüm noktası olduğunu ifade etti. Kongrenin Sivas'ta yapılmasının en önemli nedenlerinden birinin, Anadolu'nun en merkezi ve en güvenilir yer olması nedeniyle burada yapıldığını belirten Prof. Dr. Beyoğlu, Sivas Kongresi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yolunu açtığını söyledi. Program, katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından, plaket töreni ile son buldu.

02

Eylül

2014

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B