Haberler

  • 30 Ağustos 2014

Feshane'de 'Sivas' Paneli Düzenlendi.

 Sivas Platformu tarafından düzenlenen 5. Geleneksel Sivas Günleri, İstanbul’da yaşayan Sivaslıları buluşturmaya devam ediyor. Etkinlikler kapsamında  Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık başkanlığında “Sivas” temalı bir panel düzenlendi.

Geleneksel Sivas Günlerinin 2. gününde başkanlığını Rektörümüz Prof. Dr. Faruk Kocacık’ın yaptığı, Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Türk Dil Kurumu üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı,  Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Hüseyin Akkaya ve Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli’nin konuşmacı olarak katıldığı panele, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas Platformu Başkanı İsmail Erdem, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri  Salih Ayhan, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ile çok sayıda bürokrat ile iş adamı da dinleyiciler arasında yer aldı.

Panelde ilk olarak konuşan Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi  Prof.  Dr. Bilal Kemikli; Sivas’ın sahip olduğu değerleri markalaştıramayan bir şehir olduğunu ifade ederek; “Sivas birçok medeniyete ev sahipliği yapmış güzide bir şehirdir.  Mevlana, İbn’ül Arabi gibi birçok önemli zât-ı ağırlamış ve ilim irfanın başkentliğini yapmış bir şehirdir. Medeniyetin, ilimin ve irfanın beşiği olmuş Sivas şehri tarihin her sayfasında kendine bir yer bulmuştur.” dedi.

Konuşmasında Sivas Edebiyatını ele alan Prof. Dr. Hüseyin Akkaya, Sivas’ta yetişen önemli isimlerin şiirlerinden bir kaçını dinleyicilerle paylaştı. Tasavvuf Edebiyatında Sivas’ın önemli bir yeri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akkaya, “Sivas’ın manevi sembolü olan Şemsi Sivasi, kendi döneminde İslam Dünyası adına belirleyici bir unsur olmuştur. Anadolu’nun bu tasavvuf kentinden doğu kültürü ile manevi bir bağ kurarak İslam dünyasına yeni bir görüş yeni bir düşünce kazandırmıştır.” dedi.

Prof. Dr. Recep Toparlı ise konuşmasına  “Sivas’tan aldığım zevki hiçbir şeyden alamıyorum.” diyerek başladı. Sivas’ın dışardan göründüğü gibi kültür ve medeniyetten geri bir kent olmadığının altını çizen Prof. Dr. Toparlı, “Sivas’ta yaşayan herkes Sivas kültürüne sımsıkı bağlıdır. Başta mensubu olduğum Cumhuriyet Üniversitesi olmak üzere Sivas’ta faaliyet gösteren tüm  kurum  ve kuruluşlar ile  tüm Sivaslılar  Sivas kültürü için hizmet etmeye  hazır. Bizde,  Rektörümüzün de katkısıyla Cumhuriyet Üniversitesi’nin internet sitesinde Sivas Sözlüğü adı altında bir sözlük hazırladık. Bu sözlükte Sivas’a ait 9 bin kelime yer alıyor. Bu gibi çalışmalarla Sivas’ın kültürünü  yaymaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık ise,” İstanbul’a Sivas Kültürünü tanıtmak için geldik. Ancak kendimizi Sivas’ın için de bulduk. Burada herkes Sivas kültürünü çok iyi şekilde yaşıyor ve yaşatıyor. Dileriz ki tüm Sivaslılar kendi kültürüne sahip çıkarak, bu eşsiz değerlerin sonsuza kadar yaşamasına olanak sağlar.” ifadelerini kullandı.

İzleyiciler tarafından büyük beğeni toplayan ve ilgi gören panelin ardından panele katılan konuşmacılara  ve etkinliğe katkılar sunanlara plaket ve çiçek takdimi yapıldı. Ayrıca rektörümüz tarafından Sivas Platformu Başkanı İsmail Erdem’e günün anısına gümüş tablo hediye taktim edildi. Panelin ardından öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı tarafından Sivas Platformu tarafından bastırılan Sivas Kongresi Tutanakları” isimli kitabı için  üniversitemiz standında imza günü düzenledi.

30

Ağustos

2014

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B