Haberler

  • 22 Ağustos 2014

Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Basın Mensuplarıyla Üniversitemizin İki Yıllık Sürecini Değerlendirdi

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali  Erkul, Prof. Dr. Sami Hizmetli, CÜ Genel Sekreter V. Prof. Dr. Ömer Poyraz,  Hastane Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe, Rektör İletişim Danışmanları Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mazlum, Yrd. Doç. Dr.  Ercan Şahbudak ile birlikte Rektörlük Senato Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Göreve geldiği günden başlayarak iki yıl süresince yapılan çalışmaları ve projeleri aktaran Rektör Prof. Dr. Kocacık ilk olarak Cumhuriyet Üniversitesi’nin misyonu ve vizyonu hakkında bilgi verdi. 

CÜ’nün misyonunun bilim ve teknolojiye dayalı, çağdaş yaklaşım ve yöntemlerle eğitilmiş, mesleki alanda donanımlı ve yetkin, evrensel ve milli kültürel değerleri özümsemiş, çağın gerekliliklerine ve bu paralelde ülke ihtiyaçlarına göre eğitim almış üretilen hizmet ve teknolojiyi toplum yararına sunan bireyler yetiştirmek olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Kocacık, CÜ vizyonu olarak da,  ayrıcalıklı eğitim anlayışı ile tercih edilen bir üniversite düzeyine erişmek ve 2023 hedeflerine ulaşma yolunda öncülük yaparak özelde kentin, genelde bölgenin ve ülkenin sosyo-ekonomik ve kültürel gelişimine katkı sağlamak olduğunu sözlerine ekledi. 

Sonrasında Rektör Prof. Dr. Kocacık, “Öğrenciye yönelik düzenlemeler ve yenilikler ilgili olarak öncelikle 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında yaklaşık 150 öğrencimize vakıf kanalıyla burs verilirken, 2012-2014 eğitim ve öğretim yıllarında bu sayıyı  250’ye çıkardık.  Sınıf geçmede ölçü alınan 1.8 not ortalaması uygulaması kaldırıldı. Özel bir kuruluşla yapılan anlaşmayla her yıl 10.000’e yakın öğrencimizin ücretsiz olarak sinemaya gitmesi sağlandı. Ulaşım sorunu konusunda yeni düzenlemeler yapılmış olup, halk otobüsleri kooperatifi ile çözüme yönelik görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler sonucunda ulaşımda ciddi rahatlama sağlandı. Katılımcı yönetim anlayışımızın bir uygulaması olarak öğrencilerle ilgili bazı konuların görüşüldüğü senato toplantılarına öğrenci konseyi başkanının katılımı sağlandı. Öğrenci sorunlarını yerinde tespit edebilme amacıyla öğrenci yemekhane ve yurtlarına üst düzey yönetim kadrosuyla gidilerek, sorunları yerinde tespit edilip çözümler getirilmeye çalışıldı. Bu uygulama sonucunda 1.75 TL olan öğle yemeği bedeli 1.50 TL’ye indirildi ve 2 yıl boyunca artış yapılmadı. Kantinlere jetonla çalışan internet makineleri yerleştirildi. ÇEDAŞ ile yapılan görüşmeler sonucunda Elektrik/ Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 15 öğrenciye burs verilmesi ve öğrencilerimize staj imkânı sağlama hususunda destek ve işbirliği protokolü imzalandı. 160 öğrencimize part-time çalışma olanağı sağlandı. İhtiyaç duyulan fakülte ve yüksekokullarda engelli öğrenci ve personel için asansör ve engelli girişi yapıldı" ifadelerine yer verdi.

Rektör Prof. Dr. Kocacık konuşmasının devamında "Sınav haftalarında Üniversitemiz Kütüphanesi’nden akşam saat 17.00’den sonra yararlanan öğrencilerimize ücretsiz çorba ikramında bulunuldu. Kütüphaneden yararlanma saatleri akşam saat 22.00’ye kadar uzatıldı. Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde çalışma masası kapasitesi 330 kişiye çıkarıldı. Aynı zamanda elektronik kitap sayısı 1 milyona, veri tabanı 25’e, kitap sayısı 63 bin’e, basılı dergi 1520’ye çıkarıldı. 2014 yılı için 621.000 TL. bütçeden ödenek ayrıldı” dedi.

Değişim programları kapsamında öğrenci sayılarını tablolar eşliğinde aktaran Rektör Prof. Dr. Kocacık Erasmus, Farabi ve Mevlana programı konularında bilgi verdi. 

Rektör Prof. Dr. Kocacık yeni açılan bölüm ve programlar ile Araştırma ve Uygulama Merkezleri hakkında genel bilgiler doğrultusunda ki ifadelerine ek olarak  Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Araştırmalar Merkezi (CÜSAM) tarafından yürütülen  faaliyetler hakkında bilgi verdi. 

Akademik ve idari personele yönelik faaliyet raporları,  idari ve akademik personel sayılarını veriler halinde aktaran Rektör Prof. Dr. Kocacık, bilimsel proje ve yayınların desteklenmesi, personele yönelik hizmetler hakkında da bilgiler vererek “Akademik personelin tamamının kadro mağduriyetini giderdik. İdari personele yönelik görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavı yapıldı. Akademik ve idari personelin konut ihtiyacını karşılamak amacıyla Üniversite Kent Konut Yapı Kooperatifi kuruldu. Üniversite Vakfı ve Üniversite Hastanesi tarafından hizmet içi eğitim programları başlatıldı. Personele Yönelik hijyen eğitimi verildi. Türkiye’de üniversiteler genelinde 2.si Üniversitemizde olmak üzere Mobing Kurulu oluşturuldu. Yapılan başvuruların tamamı çözüme kavuşturuldu. Akademik ve idari personele yönelik alakart sistemiyle çalışan restoran açıldı” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Kocacık YÖK tarafından devlet üniversiteleri arasında yapılan sıralamada üniversitemiz öğrenci sayısı sıralamasında 18., öğretim elemanı sayısı sıralamasında 25. olduğunu ifade ederek, “Üniversitemiz aynı zamanda (ODTÜ)  Enformatik Enstitüsü URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuvarı’nca hazırlanan raporların amacı yükseköğretim kurumlarını akademik başarıları doğrultusunda değerlendirebilmek için bilimsel metodlar geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmaktır. Bu çerçevede yapılan sıralamada üniversitemiz genel sıralamada 2012 yılında 54, 2013 yılında 51, Tıp Fakültesi olan Üniversiteler arasında 2012 yılında 42, 2013 yılında 38, 2000 yılından önce kurulan üniversiteler arasında 2012 yılında 52, 2013 yılında 47. sırada yer almıştır” dedi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesinde hizmet kalitesini artırmaya yönelik iyileştirme ve kapasite artırma çalışmaları yapıldığını  belirten Rektör Prof. Dr. Kocacık, 2012-2014 yılları karşılaştırmalı faaliyet ve uygulamalarını tablo şeklinde basın mensuplarına aktardı.

Cumhuriyet Teknokent’in  2013 yılında 2012 yılı verileri ile 2010-2011 yıllarında faaliyete geçen Teknokentler arasında 5. sırada yer aldığını sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Kocacık, “1 Mart 2011 tarihinde resmi olarak faaliyetlerine başlayan Cumhuriyet Teknokentimiz; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 2011 yılı verileri ile Teknokent Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre kuruluşunun 1. yılında 27.22 puan ile 25. sırada yer almıştır” dedi.

CÜ Sürekli Eğitim Merkezi (CÜSEM)’in faaliyetlerinden bahseden CÜSEM bünyesinde açılan toplam kurs sayısının 2010-2012 yılında 23, 2012-2014 yıllarında ise 29 olduğunu söyledi. 

Yapı İşleri Daire Başkanlığı tarafından tamamlanan projeler, fakülte, yüksekokul, meslek yüksek okullarına  yapılan çalışmalar ile temeli atılan ve yapımı devam eden projeler  hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Kocacık, “Yeni Rektörlük Binası, Mimarlık Fakültesi Binası, 1000 seyirci kapasiteli Kapalı Spor Salonu, uygulama projesi yapılma aşamasında olanlar, Merkezi Kütüphane Binası, Veteriner Fakültesi Ek Binası,  Fen Fakültesi Ek Binası,  Kültür Merkezi (Konferans Salonu), Yıldız Dağı Spor Tesisi (Sivas Belediyesi ile tek proje olarak yapılması için protokol imzalandı)” dedi.

Alt yapı, kaldırım, kanalizasyon, otopark çalışmalarını aktaran Rektör Prof. Dr. Kocacık, “YURTPARK tarafından yapımına başlanan 1400 kişilik öğrenci yurdu binasının inşaat çalışmaları hızla devam etmektedir. ASELSAN, Anadolu Tıp A.Ş. ve Üniversitemiz ortaklığıyla ASELSAN Hassas Optik Araştırma ve Üretim A.Ş. fabrikası Ar-Ge Binası yapımına başlandı. Üniversitemiz Vakfı Özel Sevim Mahir Özduman İlkokulu binasının temeli atıldı. Organik Tarım Serası üretime başladı. Kampus içi Yön Bulduru Panoları yerleştirildi. LCD dev ekran yerleştirildi. Vakıf Çarşısı yenileme çalışmaları tamamlandı. Vakıf Market açıldı” ifadelerine yer verdi. 

Ağustos 2012- Temmuz 2014 tarihleri arası projeleri sıralayan Rektör Prof. Dr. Kocacık, iletişim ağının büyütülmesi projesi, yeni binaların iletişim ağına bağlantısı projesi, mutimode fo kablo ile donatılmış binaların single mode fo kabloya geçirilmesi projesi, kablosuz ağa ilave erişim cihazı (wireless access point) alımı projesi, kablolu ağa ilave erişim cihazı (management switch) alımı projesi,  sunucu parkına ilave cihaz alımı projesi, fiber optik splice cihazı alımı,  fiber optik odtr / power ölçüm cihazı alımı,  optik okuyucu alımı kimlik kartı baskı makinesi alımı, güvenlik kamera sistemine ilave cihaz alımı projesi, güvenlik duvarı yazılımı alımı projesi, microsoft kampus anlaşması,  e-ihale otomasyonu kullanım hakkı alımı, katalog tarama otomasyonu kullanım hakkı alımı, hakediş ve yaklaşık maliyet hesaplama otomasyonu kullanım hakkı alımı,  mevzuat ve icra takip otomasyonu kullanım hakkı alımı,  e-posta sunucu otomasyonu kullanım hakkı alımı konularında bilgi verdi.

Rektör Prof. Dr. Kocacık daha sonra  “Kuruluşunun 40. yılını kutlayan üniversitemizde 2014 yılı içerisinde 40. yılda 40 proje çalışması başlatılmış olup projelerden bir kısmı tamamlandı.  ASELSAN ile proje anlaşmaları imzalandı. 2014 yılında 106 bilimsel (konferans, sempozyum, panel vs.), 43 sosyal ve kültürel etkinlik düzenlendi. Üniversitemiz ve ASELSAN işbirliği ile Hassas Optik Araştırma ve Üretim A.Ş fabrikasının temeli atıldı.Üniversitemiz, Sivas Belediyesi ve Microsoft ortaklaşa gerçekleştirdiği habitat ve birleşmiş milletler işbirliğinde organize edilen açılış töreni gerçekleşti” dedi.

Rektör Prof. Dr. Kocacık CÜ’nün huzurlu bir üniversite olduğunu ifade ederek, “Temel hedef huzurlu bir üniversitedir. Huzurlu bir üniversitenin temel şartı da bireylerin ve çalışanların özlük  haklarının korunmasıdır. Buna 2 yıl süreyle özen gösterdik. Çok şükür kadro bekleyen öğretim üyemiz yok.” ifadelerine yer verdi. 

Fadlum köprüsü ile Üniversite –Sivas arasında yapılacak olan yol yapımı hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Kocacık  “Sayın Başkan Sami Aydın’a ben teşekkür etmek istiyorum. Fadlum köprüsü 4 ay içinde tamamlanacak. Ulaşım yönünden de şehre gidip gelmelerde kolaylık olması lazım. Otobüs şoförlerine eğitimler verildi ve şikâyetler 4/1 oranında azaldı. Şehirle işbirliği adına, kurumlararası işbirliği adına elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Cumhuriyet Üniversitesi öncü bir kurumdur” şeklinde konuştu.  

Prof. Dr. Faruk Kocacık,  Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın üniversitemize yapılmış olan,  yapımı devam eden ve yapılması planlanan projeler konusunda vermiş olduğu destekler için teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Basın toplantısı  soru cevap şeklinde son buldu.

 

22

Ağustos

2014

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B