Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Yardımcısı Ömer Kalaylı, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Baro Başkanı Muharrem Eliş ile çok sayıda bilim adamı ve akademisyen katıldı.
Programda ‘Masal Babası Eflatun Cem Güney’ in hayatı ve eserlerinin anlatıldığı sunuma yer verildi.
Vali Yardımcısı Ömer Kalaylı, sempozyumda yaptığı konuşmada, “Eflatun Cem Güney, 20. yüzyıl Türk Edebiyatı’nın ve özellikle de Çocuk Edebiyatı’nın önde gelen isimlerinden birisi. Hem masallarımızın derlenip toplanmasında hem de halk şiirimizin, geleneksel Türk hikâyelerimizin derlenip toplanmasında büyük katkıları olan Sivaslı bir değerimiz. Sivasımız, bugün bu büyük değere sahip çıkmaktadır. Eflatun Cem Güney, bir Anadolu aşığıydı. Çoğu kez köy köy, kasaba kasaba dolaşarak masalarımızı, geleneksel Türk hikâyelerimizi, halk âşıklarından halk şiirlerini derlemiştir” ifadelerine yer verdi.
Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın ise, “Özellikle 1956-1960 yılları arasında Dünya Çocuk Edebiyatı’na katkılarından ötürü Danimarka’da bulunan Andersen Kurumu tarafından 1956 yılında Açıl Sofram Açıl adlı eseriyle yazara, Dünya Çocuk Edebiyatı Onur Belgesi alan daha sonra Dede Korkut Masalları adlı kitabıyla bu ödülü 1960 yılında tekrar kazanmış olan ve Sivaslı olan böyle önemli bir değeri Sivasımızda bir sempozyum ile anmak son derece anlamlı ve mutluluk verici.” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul yaptığı konuşmasında “Geleneksel halk edebiyatımız içerisinde masalların ayrı bir yeri vardır. Özellikle çocukların anadillerini öğrenmelerinde, kültürel değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasında masalların ayrı bir yeri ve değeri vardır. Eflatun Cem Güney, Çocuk Edebiyatı’nın en zengin kaynakları olan masallarımızın derlenip toplanmasında büyük katkıları olan ve Sivas’a kültürel anlamda hizmet veren önemli bir değerdir.” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ise Eflatun Cem Güney’i anmanın ve onun adına bilimsel bir toplantı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
06-07 Haziran 2014 tarihler arasına sürecek olan ‘Masal Babası Eflatun Cem Güney, Sempozyumu’nun ilk oturumunun başkanlığını yapan Akademisyen, Halkbilimci, Yazar Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Eflatun Cem Güney’in hayatı ve eserleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirerek ilk oturumu başlattı.
Haziran
2014