Haberler

  • 07 Mayıs 2014

Üniversitemiz ve Marka Gıda A.Ş Arasında Jeotermal Seracılık Çalışmaları Başladı

Üniversite sanayi işbirliği kapsamında hazırlanan, “Sivas İlinde Jeotermal Seracılık Faaliyetlerinin Başlatılması” konulu proje kapsamında Marka Gıda Yönetim Kurulu Başkanı, Halis Kaplan, Kaptanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kaptan, yönetim kurulu üyeleri Yunus Kaplan ve Hasan Karaman, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Sivas MYO, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy ve Öğr. Gör. Volkan Yörük Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık'ı makamında ziyaret etti.

 Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz'ında  katıldığı ziyarette Marka Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Halis Kaplan, yaklaşık 2 yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda, ilimizde seracılık faaliyetlerinin başlatılması için karar aldıklarını projenin ilimiz açısından son derece önemli bir proje olduğunu ifade ederek, dünyada ve ülkemizde jeotermal kaynakların tarım sektöründe kullanılmasının giderek yaygınlaştığını ve bu sektörün dünyada yaklaşık olarak 60 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu vurguladı.

 Kaplan "Aynı zamanda bu proje ile özellikle hanımların üretim zincirinde yer almasıyla ilimiz işsizlik probleminin çözümüne katkı sağlanabilecektir." dedi.

 Kaptanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kaptan ise projenin ilk yılında 20 dekarlık sera tesisi ile seracılığa adım atacaklarını, 5 yıl sonunda bu rakamı 150 dekara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, projenin toplam bedelinin yaklaşık 10-15 milyon euro olacağını söyledi.

 Yönetim kurulu üyeleri Hasan Karaman ve Yunus Kaplan, Türkiye’deki sera alanının her geçen gün artarak günümüzde yaklaşık 500 bin dekara ulaştığını, seracılıkla uğraşan aile sayısı 100 -120 bin arasında olduğunu ifade ederek, "Dönüm başına alınan verimin 8-9 aylık periyotta domates için 35 ton, renkli biber için 15 tondur. Proje bölge için çok önem arz ediyor." dedi.

 CÜ Sivas MYO, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy ve Öğr. Gör. Volkan Yörük ise  “Tarımın en değerli yatırım alanlarından biri olduğu günümüzde, Türkiye de toplam 500 bin dönümlük sera alanı ve yıllık 2.5 milyar dolara ulaşan yaş sebze meyve ihracatı ile global arenada dikkat çekmektedir. Faaliyetteki tarım alanları dışında potansiyeli ile de göz dolduran Türkiye'de son başarılı yatırım örneğini de topraksız tarım oluşturmaktadır. Toprak yerine organik ve inorganik maddelerin kullanıldığı topraksız tarım, farklı ülkelerin de gündemindedir. Jeotermal ya da kömür enerjisi kullanımın şart olduğu bu yetiştiricilikte, toprak yerine kaya yünü, perlit ve kokopit kullanılmaktadır. Bu maddeler bitkilere uygun büyüme ve tutunma ortamı sağlanmaktadır. Yetiştirme ortamı olarak toprak kullanılan seralarda dönüm başına 10 ton ürün alınırken, bu rakam topraksız seralarda 50 tona kadar çıkabilmektedir. Yatırımın bir başka avantajı ise hazır olan ihracat pazarıdır. Normal toprakta istenilen kırmızılığa ulaşamayan bu ürünün Rusya, Ukrayna gibi önemli pazarları söz konusudur. Topraksız tarımda en önemli öge sıcaklık olduğu için yatırım için özellikle kömür ve jeotermal enerjinin kullanılabileceği Ege, İç Anadolu ve Akdeniz  Bölgeleri seçilmelidir. İlimiz bu yönüyle önemli bir avantaja sahiptir. Yaklaşık 2 yıldır, bu kapsamda Hollanda ve Fransa’dan seracılıkta isim yapmış önemli firma çalışanları ile yürütülen fizibilite çalışmaları neticesinde bölgemizde mevcut jeotermal kaynaklar kullanılarak ekonomik anlamda yetiştiricilik yapılabileceği teknik olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca Sivas MYO, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü bünyesinde yürütülmekte olan bir proje kapsamında kurulan seramız, hem ar-ge çalışmalarında kullanılmakta, hem de topraksız tarım teknikleri uygulamalı olarak öğrencilere öğretilmektedir. Üniversite sanayi işbirliği kapsamında yürütülmekte olan bu projede ihtiyaç duyulan teknik elemanlar bölümümüzden mezun olan öğrencilerimizle karşılanabilecek ve mezunlarımız iş hayatına hazır bir şekilde başlayabileceklerdir.” ifadelerine yer verdi.

 Rektör Prof. Dr. Kocacık ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Sivas ve Üniversitemiz adına yapılan tüm çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz. Ben projede emeği geçenleri  tebrik ediyor projenin hayırlar getirmesini temenni ediyorum" dedi.

07

Mayıs

2014

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B