Haberler

  • 06 Mayıs 2014

Üniversitemizde 4. Geleneksel Türkçe Günleri Başladı

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) ve Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen “4. Geleneksel Türkçe Günleri”  başladı.
Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ve İsmail Bey Gaspıralı Günü olarak adlandırılan açılış programına Vali Alim Barut, Tugay Komutanı Tuğgeneral Celaleddin Sağır, Başsavcı Hasan Aydın, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa  Kaçalin, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Kocacık, Türkçeye sahip çıkmanın herkesin boynunun borcu olduğunu ifade ederek, "Böyle bir güzelliği ve zenginliği yaşamak hiçbir ülkeye nasip olmaz. Bu ülkenin kıymetini bilmek lazım. Bu etkinliği düzenleyen kurumlarımıza ve yetkililerine teşekkür etmek istiyorum. Geleneksel Türkçe günlerinin uluslararası düzeyde gerçekleşmesini diliyorum. Emeği geçenlere teşekkür ederim" dedi.
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin ise “Türkçe elden gidiyor, Türkçeyi kurtaracağız! gibi dert yanan tarafı olmamalı. Türkçe çok büyük bir dildir, baş tacıdır, bunlar da artık uyarını olmayan cümleler. Böyle de olmamalı. Her meslek kendisini bir şekilde diri, canlı tutar. Taraftarları, meslektaşları, emeği geçenleri, bu işe gönül verenlerini bir arada tutmak, canlı tutmak lazım. Bu toplantıları böyle algılamalıyız. Bir de meslek dışı kişiler bu toplantılarda kesişiyor, birbiriyle selamlaşıyor. Bir fizikçiyi, bir dilciyi, edebiyatçıyı bu toplantıda tanıyor, ‘size bir şey soracaktım, şöyle bir problemim vardı’ diyor. Tanışma oluyor. Bu bakımdan bu toplantılar mühimdir." şeklinde konuştu.
CÜ’nün 40. kuruluş yılını kutlayan Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, "Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu,  Anayasanın 134. Maddesine göre kurulmuş, 664 sayılı kanun ile teşkilat ismini almıştır. Yüksek kurum kendisine bağlı Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi’nden ibaret olan yapısı ile Türk diline, tarihine ve kültürüne hizmet etmektedir. 89 bilim adamının görev yaptığı bu kurum çatısı altında üniversitemizi 3 öğretim üyesi ile temsil etmenin haklı gurunu taşıyoruz. Üniversite sayısının 200’e yaklaştığı Türkiye’de biz 3 temsilci ile bilim seviyemizin ne kadar yüksek olduğunu bir kez daha ispat etmiş oluyoruz." ifadelerini kullandı.
Türk Dili Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emin Eminoğlu'nun konuşmasının ardından panel Başkanlığını CÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Yücel'in yaptığı “Dilde, Fikirde, İşte Birlik!” adlı panelde Ege Üniversitesi Edebiyat Fak. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Akpınar, Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Türkoğlu, CÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bozdoğan sunum yaptı.
Program sonunda Rektör Prof. Dr. Kocacık TDK Başkanı Prof. Dr. Kaçalin'e, Panel Başkanı Prof. Dr. Yücel ve TDK Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Toparlı ise panelistlere günün anısına  plaket ve belge takdim etti.
 
 

06

Mayıs

2014

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B