Rektörümüz ve Yönetimi Basın Mensuplarıyla Toplantıda Biraraya geldi
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Prof. Dr. Sami Hizmetli, CÜ Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Ömer Poyraz, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe, CÜ Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ertan Buyruk, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Semih Ayan, Sivas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. H. İbrahim Acar, Teknokent Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hacı Ali Ertaş ile birlikte CÜ Senato Salonu'nda basın mensupları ile bir araya gelerek değerlendirme toplantısı düzenledi.
Cumhuriyet Üniversitesi'nin çalışmalarını değerlendiren Rektör Prof. Dr. Kocacık CÜ’ye yapılan, yapımı devam eden ve yapılması planlanan proje, faaliyet ve çalışmaları basın mensuplarıyla paylaştı.
Rektör Prof. Dr. Kocacık CÜ idari, akademik personel ile öğrenci sayısı hakkında bilgi vererek, 2013 yılında üretilen tezlerin verileri hakkında bilgi verdi.
Cumhuriyet Üniversitesi'nin Üniversitelerarasında ki sıralamasından bahseden Rektör Prof. Dr. Kocacık, "Genel sıralamada 2012 yılında 54, 2013 yılında 51, tıp Fakültesi olan Üniversiteler arasında 2012 yılında 42, 2013 yılında 38, Devlet Üniversiteleri arasında 2012 yılında 46, 2013 yılında 41. sıradayız. 2000 yılında önce kurulan Üniversiteler arasında 2012 yılında 52, 2013 yılında ise 47. sıradayız." dedi.
Cumhuriyet Üniversitesi öğrenci kulüplerinden ve yapılarından bahseden Rektör Prof. Dr. Kocacık, "1 Eylül 2012 -1 Aralık 2013 yılı arası etkinlik sayısı 338, 1 Ocak 2014-15 mart 2014 arası etkinlik sayısı 14" dedi.
Öğrenci değişim programları hakkında bilgi veren Rektör Prof. Dr. Kocacık, "Öğrenci Öğrenim Hareketliliğinde ülke dağılımına göre 39 sayıyla Portekiz:7, Almanya:12, Çek Cum:2, Yunanistan:3, İspanya:2, Slovakya:2, Litvanya:3, Polonya: 8, gelen öğrenci sayısı 6 kişi bunlarda Macaristan:2,İspanya:1, Litvanya 3. Anlaşma yaptığımız ülke sayısı 15, anlaşma yaptığımız üniversite sayısı ise 40. Böylelikle Erasmus Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan Avrupa Birliği Projesi kapsamında 20 öğrenci üniversitemiz tarafından 1 hafta misafir edilmiştir. Farabi değişim programımız ise anlaşma yapılan Üniversite Sayısı 94, 2012-2013 Eğitim Öğretim Yılı verilerine göre gelen Öğrenci 54, Giden Öğrenci 110, 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı verilerinde ise gelen öğrenci 78, giden öğrenci 164 kişidir. " dedi.
2013 yılında eğitim alanında yapılan işlerden bahseden Rektör Prof. Dr. Kocacık, "Yeni Açılan Bölümler Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri Mühendisliği Bölümü, Güzel Sanat Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Teknoloji Fakültesi, Optik Mühendisliği Bölümü, Yazılım Mühendisliği Bölümü, Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü, Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü, Zara Veysel Dursun Uygulamalı Bilimler YO, Turizm ve Otel İşl. Bölümü, Hafik Kamer Örnek MYO, Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri, Suşehri Timur Karabal MYO, Çocuk Gelişimi, Sosyal Güvenlik. 2014 yılında eğitim alanında yapılması planlanan işlerimiz ise YÖK’e teklif edilen birimler Hukuk Fakültesi Divriği Sağlık Bilimleri Yüksekokulu." şeklinde konuştu.
2014 yılında eğitim alanında yapılması planlanan işlerden bahseden Rektör Prof. Dr. Kocacık şöyle devam etti. "4 Eylül Üniversitesi kurma çalışmaları 2. Devlet Üniversitesi, Sivas’ta ikinci bir devlet üniversitesi kurulması çalışmaları ile ilgili öğretim üyelerinden bir komisyon oluşturularak, gerekli çalışmalar başlamıştır. Daha sonra Sivas Valiliği, Belediye Başkanlığı, Baro Başkanlığı, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Esnaf Odası Başkanlığı ve Kent Konseyi’nden oluşan «Dört Eylül Bilim Teknoloji Üniversitesi Kuruluş Platformu» oluşturulmuştur. Platform 4 Şubat 2014, 10 Şubat 2014 ve 17 Şubat 2014 tarihlerinde 3 ayrı toplantı gerçekleştirmiş, toplantı neticesinde «Dört Eylül Bilim ve Teknoloji Üniversitesi» adı altında yeni bir devlet üniversitesi kurulması için teklif dosyası hazırlanmıştır. ifadelerine yer verdi.
-UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ-
2013 yılında sağlık alanında yapılan işlerle ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. Kocacık, "Hastane poliklinikleri ve yatan hasta servislerinde elektrik kesintileri esnasında devreye girecek kesintisiz güç kaynağı temin edildi. Tüp Bebek Merkezi inşaatına başlandı ve tamamlanmak üzere devam edilmekte. Dört tanesi Seviye-1A (En üst düzey) olmak üzere toplam 5 adet ameliyathane odası revizyonu için ihale yapıldı; inşaatına başlandı. Tıp Fakültesi Ek Derslik Binası yapımı tamamlandı ve açıldı. Tıp Fakültesi ve Araştırma ve Uygulama Hastanesi Fiziksel Yapı, Tıbbi-Akademik Donanım ve Hizmet ile İlgili yapılan çalışmalar, Yeni Gastnoenteroloji Ünitesi ve ERCP Merkezi açıldı. (Kasım 2013) Hizmet alımı yolu ile yeni bir MR cihazı Radyoloji Anabilim Dalı içinde 24 saat hizmet verecek şekilde açıldı. Yanık Ünitesi açıldı. İş Güvenliği Birimi (Sertifikalı 2 mühendis ile) kuruldu. Hastane santrali yenilendi.(2400 kapasiteli) Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Merkezi içinde fiziksel iyileştirme-düzenlenme yapılarak hasta yatakları ve oda mefruşatları yenilendi. Hastane içinde farklı birimlerde gerek duyulan hasta başı monitörleri (37 adet) temin edildi. Hastane içinde çalışan personele hizmet içi eğitim verildi (5505 adet).
96 adet hemşire, 1 diyetisyen, 1 fizyoterapist ve 2 adet fizik tedavi teknikeri göreve başlatıldı. Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı, Genel Cerrahi Anabilim Dalı içinde açıldı. Üroloji Anabilim Dalı içinde 1. basamak yoğun bakım ünitesi kuruldu. Organ Nakli Merkezi kurulması. Klinik Mühendislik Biriminin oluşturulması. Hastane içindeki tüm fiziksel mekanların engellilere uygun hale getirilmesi. Yanık Ünitesinin Yanık Merkezi haline getirilmesi (Yoğun Bakım ve Ameliyathanesi ile birlikte hazır hale getirildi, ruhsatlandırılması bekleniyor) eksik olan tüm alanlarda idari personel ve akademik personel eksikliğinin giderilmesi. Tıbbi Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi için yatan hasta servisi oluşturulması ve Radyoterapi cihazının yenilenmesi. Hastane içinde sekreterya hizmetlerinin hasta memnuniyetini arttıracak şekilde iyileştirilmesi. Hastane merkezi laboratuvarlarının (Mikrobiyoloji, Biyokimya, Patoloji) yeniden düzenlenmesi ve ruhsatlandırılması. Acil Anabilim Dalı içinde yapılacak düzenlemeler ile 3. basamak Acil Hizmet Yeterlilik belgesinin alınması. Öğretim üyelerinin çalışma odalındaki koşulların iyileştirilmesi, Hastane içi birimlerde personel kartlı geçiş sisteminin kurulması. Yoğun bakım hasta yatağı sayılarının arttırılması, tüm yoğun bakım ünitelerimizin mevzuata uygun şekilde tescil ettirilmesi. Yeni hastane (TOKİ ile anlaşma) ya da ek bina inşası (inşaat programı kapsamında-Çocuk Hastalıkları, Kadın Doğum birimlerinin yer alacağı bir proje) Genetik Tanı Merkezi açılması için Tıbbi Genetik Anabilim Dalında gerekli fiziksel düzenlemenin yapılması. Göz Anabilim Dalı içinde Kornea Nakli Merkezinin açılması. Tüm kliniklerde özel hasta odası sayısının arttırılması.
Kampüs Yapı İşleri ve İnşaat Hizmet Çalışmaları
Rektör Prof. Dr. Kocacık İnşaatı bitirilip, 2013 yılında hizmete giren projeler hakkında bilgi vererek "Eğitim Fakültesi Binası, İletişim Fakültesi Binası, Sivas MYO D ve E Blokları, Veteriner Fakültesi Klinik Binası, Diş Hekimliği Fakültesi Ek Binası, Tıp Fakültesi Derslik Binası, Temeli Atılarak, İnşaatı Devam Eden Projeler), Yeni Yemekhane Binası, İlahiyat Fakültesi Ek Binası, Edebiyat Fakültesi Ek Binası. Refakatçi Oteli, Bilimsel Araştırma Merkezi Laboratuvarı. Projesi tamamlananlar ise Yeni Rektörlük Binası, Mimarlık Fakültesi Binası, uygulama projesi yapılma aşamasında olanlar da Merkezi Kütüphane Binası, Veteriner Fakültesi Ek Binası, Fen Fakültesi Ek Binası, Yıldız Dağı Spor Tesisi, Kültür Merkezi (Konferans Salonu), Spor Salonu, 2014 yılında yapı işleri alanında yapılması planlanan işlerimiz, yeni projeler, yeni bir üniversite hastanesi (800 yataklı, TOKİ iş birliğiyle) Onkoloji Hastanesi (Yataklı kısmı), Kadın Doğum Hastanesi, Fizik Tedavi Kür Merkezi (80 yataklı), Sivas Konağı, Üç Kapı Projesi, diğer kuruluşların desteği ile yapılacak projeler, Kızılırmak Projesi, Şehir – Üniversite arası Hafif Raylı Sistem.
-2013 Yılında Tamamlanan Muhtelif İşler-
Rektör Prof. Dr. Kocacık, tamamlanan muhtelif işlerden bahsederek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Rektörlük Büyük Onarım: Eğitim Fakültesinden boşalan 9 blok, 36 kat alanın Mühendislik Fakültesine uygun tadilatı yapılarak, Mühendislik Fakültesi B ve C bloktaki birimler bu binaya taşındı. Ayrıca iki adet engelli asansörü takıldı. Açık ve Kapalı Spor Tesisleri: CÜ Stadyumu tribünlerine korkuluk ve koltuklar yapıldı. Spor Salonu, Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzunun ve Kapalı Tenis kortunun dış cephe ısı yalıtımı yapıldı. Alt Yapı Asfalt Yol İnşaatı: Merkez kampüs anayolları, Hastane-Morg çıkışı, Merkezi Amfi girişi, Eğitim Fakültesi önü yolları ve Yüzme Havuzu-Uygulama Oteli arası asfalt yol tamiratları yapıldı. Kampüs Alt Yapı İnşaatı: 3 adet trafo içi alçak gerilim dağıtım panosu yenilendi. Diş Hekimliği Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi binalarına 200 ve 100 kişilik ilave telefon kabloları çekildi." ifadelerine yer verdi.
Üniversitemizle ilgili projeler, ve yeni kurulan merkezler hakkında basın mesnuplarına bilgi veren Rektör Prof. Dr. Kocacık, Sivas Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜSAM), Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yüksek İrtifa ve Spor Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi" dedi.
5 YILLIK STRATEJİ PLANI DOĞRULTUSUNDA İLKELER
Rektör Prof. Dr. Kocacık 5 yıllık Strateji planı doğrultusunda ilkelerden bahsederek "Akademik ve bilimsel özgürlük, Bilimsel ve sosyo-kültürel etik değerlere saygı, Çevre ve doğaya saygı, Toplumsal sorunlara duyarlılık, Güvenirlilik, Bölgesel ihtiyaçlara duyarlılık, Hakkaniyet,Çağdaşlık, Katılımcılık, Hesap verebilirliktir. Stratejik plan doğrultusunda izlenecek yol akademik kadroyu güçlendirmek, eğitim kalitemizi arttırmak, öğrenci sayısını arttırmak, şehir ve sanayi ile işbirliğini arttırmak, yetişmiş işgücü kalitesini arttırmak, Sivas’ın potansiyelini ortaya çıkarmak ve üretime dönüşmesini sağlamak. Potansiyel kalkınma kaynaklarını kullanmak (Tarihi eser, kültür, ozan, yazar, sanatçı, turizm, doğal zenginlik, yeraltı zenginliği vs.), Sivas’a “kimliğini” kazandırmaya önem vermek.
CÜ ile Sivas Teknoloji alanında yapılan çalışmalarından bahseden Rektör Prof. Dr. Kocacık, Üniversite şehir işbirliği ve bu amaçla kurulan merkezlerden bahsetti. Rektör Prof. Dr. Kocacık, Cumhuriyet Üniversitesi'nin Türkiye genelindeki başarısından bahsederek şöyle konuştu: "2013 yılında 2012 yılı verileri ile ikincisi yapılan performans endeksi çalışması sonuçlarına göre faaliyette olan 32 Teknoloji Geliştirme Bölgesi arasında 2 sıra birden ilerleyerek 32.37 puan ile Türkiye genelinde 53 teknokent arasında 23. sıraya yükselmiştir. Ayrıca Cumhuriyet Teknokentimiz 2013 yılında 2012 yılı verileri ile 2010-2011 yıllarında faaliyette geçen Teknokentler arasında 5. sırada yer almaktadır." dedi.
Cumhuriyet Üniversitesi'nin genel hedeflerinden bahseden Rektör Prof. Dr. Kocacık, Bilim ve teknoloji üreten, bunu toplum yararına sunan bireyler yetiştirmek, Tercih edilen, öncü bir üniversite olmak, Şehrin ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlamak." ifadelerine yer verdi.
Rektör Prof. Dr. Kocacık son olarak basın mensuplarının CÜ ile ilgili sorularına cevap verdi.