Demre Aziz Nikolaos Kilisesi Duvar Resimleri Konferansı Düzenlendi
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Kulübü tarafından “Demre Aziz Nikolaos Kilisesi Duvar Resimleri” konulu konferans düzenlendi.
Merkezi amfi konferans salonunda gerçekleşen ve Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilay Çorağan Karakaya’nın konuşmacı olduğu konferansa Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Ebru Bilget Fataha, Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Erdal Eser, Yrd. Doç. Dr. Meryem Acara Eser ve Sanat Tarihi bölümü öğrencileri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Meryem Acara Eser, Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilay Çorağan Karakaya’nın özgeçmişini okuyarak şunları söyledi: “Sayın hocamız Doç. Dr. Nilay Çorağan Karakaya ile öğrencilik yıllarımızdan devam eden bir dostluğumuz var. Kendisi burada görmekten dolayı son derece mutluyum. Demre Aziz Nikolaos Kilisesi ile ilgili çok önemli çalışmaları oldu. Bu konuyla ilgili gerek ulusal gerekse uluslararası birçok bilimsel yayın hazırladı.”
Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilay Çorağan Karakaya, konuşmasında Demre Aziz Nikolaos Kilisesi’nin tarihi hakkında bilgiler vererek kilisenin 3 yapı dönemi geçirdiğini söyledi. Doç. Dr. Karakaya “Erken Hıristiyanlık dönemi ile bütünleşen Aziz Nikolaos adına yapılan kilise bünyesinde barındırdığı duvar resimleri ile oldukça büyük bir öneme sahiptir. Hıristiyanlıkla ilgili duvar resimleri Anadolu’da olmayan ya da sadece bir iki yapıda bulunan duvar resimleri. Bazı duvar resimlerini ise Anadolu’da sadece bu yapıda görmekteyiz. Duvar resimleri genel olarak kutsal kitaplarda yer alan hikayeler, kutsal ve aziz kişilerin tasvirlerinin yanı sıra bitkisel ve geometrik figürlerden oluşmaktadır. 1998-2008 yılları arasında yapılan restorasyon ve konservasyon çalışmaları ile duvar resimlerinin bir çoğunu ikonografik olarak çözümlemiş durumdayız. Burada bulunan duvar resimlerinin bazıları Anadolu için ünik bir durumdadır. Çalışmalarımız hala devam ediyor.” dedi.
Program soru cevap şeklinde devam etti.