Haberler

  • 16 Mart 2014

Türkiye'nin İlk Optik Fabrikasının Temeli Atıldı

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ)’nde ASELSAN Hassas Optik Araştırma ve Üretim A.Ş. fabrikasının temeli atıldı.
Cumhuriyet Teknokent’in yan tarafına yapılacak olan fabrikanın temel atma törenine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Danışmanı ve ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hasan Canpolat, Vali Vekili Ömer Kalaylı, Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, Rektör Vekili Prof. Dr. Sami Hizmetli, ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, HAVELSAN Genel Müdürü Sadık Yamaç, STSO Başkanı Osman Yıldırım, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçılar Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, CÜ akademik ve idari personelli ile çok sayıda işadamı ve sanayici katıldı.
STSO Başkanı Osman Yıldırım, tesislerin şehir açısından son derece önemli olduğunu belirterek, “Savunma Sanayi açısından son derece önemli olan Hassas Optik Fabrikamızın Sivas’ımıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Yatırım ortağı İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ise doğduğu, büyüdüğü yerden ayrılıp yıllar önce İstanbul’a gittiğini ve birçok açılış ve temel atma töreni için Sivas’a geldiğini belirterek, “Bugünkü gelişimizi, temel atmayı ve açılışımızı son derece anlamlı buluyoruz. Benimle birlikte Ali Kösedağ ve diğer yatırımcılarımızın yatırımlar için biraraya gelmesinin örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Buradaki Teknokentin teknolojik ürünler katma değerli ürünler üreteceğini düşünüyorum. Bu tesisimizin temel atma töreninin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.   
Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık’ın temel atma törenine katılan herkese selam gönderdiğini ileterek sözlerine başlayan Rektör Vekili Prof. Dr. Sami Hizmetli ise Cumhuriyet Üniversitesi’nin kuruluşunun 40. Yılını kutladığının altını çizerek, “CÜ son yıllarda ülkemizin ve şehrimizin kalkınmasına katkı sağlayacak projeler üretmekte ve büyüme ivmesini devam ettirmektedir.” dedi.
CÜ bünyesindeki 20 uygulama ve araştırma merkezi ile bilimsel çalışmalara destek verildiğini ve Üniversite-Sanayi-Şehir işbirliğinin gelişmesinde önemli bir rol oynadığını dile getiren Rektör Vekili Prof. Dr. Hizmetli şunları söyledi; “Cumhuriyet Üniversitesi olarak biz, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden ve bunu eğitim ve yönetim anlayışımıza yansıtan felsefemizle Ülke genelinde bir ilkin gerçekleşmesine vesile olmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün ASELSAN AŞ ile rektörlüğümüzün yaklaşık iki yıldır gerçekleştirdiği görüşmeler neticesinde Optik Sistemler ile ilgili Ar-Ge ve Üretim Tesisinin temel atma töreni gerçekleştirilecektir. Bu tesis ASELSAN, Cumhuriyet Teknokent ve Yıltaş Gurubunun birlikteliğinde, Teknokentin tahsis ettiği arazi üzerine Sayın Bakanımızın destekleri ile yapılacaktır. Günümüz teknoloji çağıdır, Üniversitemiz bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından izlemekte ve bölgesel ihtiyaçları göz önünde tutmaktadır. Bu anlayışla burada temeli atılacak olan Optik Sistemler Ar-Ge ve Üretim Tesisinin işgücü ihtiyacını karşılamak ve bilimsel alanda destek vermek adına Optik Mühendisliği Bölümü ile Optik Araştırma ve Uygulama Merkezimizi açtık. Üniversite olarak biz bu konuya çok önem veriyoruz. Bu alanda ASELSAN ve Üniversitemizin işbirliği ile Amerikadaki bazı üniversiteler ile akademik anlamda işbirlikleri gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Bu sayede öğrencilerimiz eğitim alabilecek, stajlarını yapabilecek, daha iyi yetişecek ve kolayca iş bulabileceklerdir. Hem eğitim, hem de istihdam sağlamada katkı sağlayacak olan bu girişimler, Üniversite, sanayi (Yıltaş AŞ), ASELSAN ve Bakanlık birlikteliğine güzel bir örnek teşkil ederek, bu girişimler ile ulusal ve uluslar arası alanda söz sahibi olmanın yanı sıra, özellikle Ortadoğu, Balkanlar ve Doğu Asya da büyük bir Pazar payı elde edilecektir. Tesisimizin temel atma törenine emeği geçen Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz Beyefendi’ye, Savunma Bakanlığı müsteşarı Sayın Hasan Canpolat Beyefendiye, Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Faruk Kocacık’a, Aselsan Genel Müdürlüğü’ne, Yıltaş Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım’a, Teknokent Müdürü Yrd.Doç. Dr. Hacı Ali Ertaş’a ve tüm emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Ülkede alanında tek olacak olan tesisimizin üniversitemize, şehrimize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, ASELSAN Hassas Optik Tesislerinin temelinin atılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ASELSAN’ın çalışmaları ve Ar-Ge harcamaları konusunda bilgi verdi.
Üniversiteleri savunma sanayi konusunda en önemli paydaş olarak gördüklerini belirten Ergeneman, “ASELSAN üniversitelerle işbirliğine verdiği önem doğrultusunda son 5 yılda 24 üniversite ile 240 proje gerçekleştirmiş ve 132 Milyon Dolar fon aktarmıştır. Türkiye’de işbirliği yaptığımız bir üniversitede Cumhuriyet Üniversitesidir. CÜ Nanoteknoloji Merkezi’nde 2012 yılından beri 2 projemiz devam etmektedir. Bir diğer projemizde Bilim-Sanayi ve Kalkınma Bakanlığımızca onaylanmış ve kısa süre içerisinde başlayacaktır. CÜ bünyesinde oluşturulan Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Optik Mühendisliği Bölümü ASELSAN’ın da desteğiyle kurulmuştur. Yeni oluşturulan bu bölümler ASELSAN’ın ar-ge faaliyetlerine verdiği önem sayesinde CÜ ile işbirliğimizin artarak devam edeceğine inanmaktayım. CÜ işbirliği yaptığımız üniversiteler arasında önemli bir yere sahiptir. ASELSAN’ın faaliyet alanlarıyla örtüşen, önemli araştırmalara imza atan ve yıllardır yurtdışında görev yaparken faaliyetlerini takip ettiğimiz önemli bir bilim adamımızın CÜ’ye gelmesinin heyecanımızı arttırarak bu yatırımımızı CÜ’ye yapmamıza artı bir değer oluşturduğunu söylemek zorundayız. ASELSAN, mor ötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için hassas optik teknolojisinin Sivas’ta kurulması için gerekli teknoloji transferini yapacak. Sivas’ta mercek üreten firmanın teknoloji, altyapı ve insan kaynakları ile ASELSAN’ın sahip olduğu teknoloji bir araya getirilmiş olacak. Yüzde 50 ASELSAN ve yüzde 50 Sivas Optik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklığı ile kurulan ASELSAN Hassas Optik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Teknokenti içinde faaliyet gösterecek. Yeni şirketin üretime başlamasıyla Cumhuriyet Üniversitesi bünyesindeki Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Optik Mühendisliği Bölümü de projelerini sanayiye aktarmış olacak.  ASELSAN tarafından tasarlanarak yurt dışında ürettirilen morötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için hassas optik elemanların üretimi artık Sivas’ta kurulan tesis Ağustos 2015’te açılacaktır.” dedi. 
 
TÜRKİYE’DE İLK OLAN BİR TESİS
Savunma sanayinde stratejik öneme sahip bir tesisin Sivas'a kazandırıldığını ifade eden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Bu tesis, bu alanda Türkiye'de bir ilktir. Şirketin kurulmasıyla Sivas'a istihdam sağlanmasının yanı sıra üniversite sanayi iş birliği gerçekleştirilecek, optik teknolojileri alanında bir kümelenme oluşumuna öncülük edecek, üniversitede yapılan çalışmaların sanayileştirilerek ürüne dönüştürülmesi sağlanacaktır. Bu doğrultuda, CÜ bünyesinde Türkiye'de ilk defa olmak üzere Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Optik Mühendisliği Bölümü de kurulmuştur. Böylece CÜ ve ASELSAN tarafından yurt içinde ve yurt dışında yetkin kurumlarla optik teknolojilerine yönelik eğitim ve araştırma programları gerçekleştirilecektir. Bu alanda çalışanlar, sektörümüz tarafından da ayrıca desteklenecektir. Üniversite sanayi iş birliğinin sağlıklı olarak çalışması için tesisin CÜ Teknokent arazisine kurulmasına karar verilmiştir." ifadelerini kullandı.
Yatırım için Sivas'ın seçilmesinin yaklaşık 10 yıllık bir süreç olduğunu belirten Yılmaz, bu girişimi gerçekleştirenlere teşekkür etti. Bakan Yılmaz, "ASELSAN, Türkiye'nin en büyük, dünyanın da en büyük 100 savunma sanayi şirketinden biridir, gurur duyduğumuz bir şirketimizdir. ASELSAN'ın sahip olduğu yüksek teknolojinin özel sektör ortaklıkları yoluyla sanayileştirilmesine yönelik geliştirdiği modelleri, Türkiye'de ilk defa Sivas'ta uyguluyoruz" dedi.
Sektörün lideri ve göz bebeği ASELSAN'ın yurt içi ve yurt dışında yatırımlarına devam edeceğini ve bundan sonra da ülkesine hizmete edeceğini dile getiren Yılmaz, "Bugün temeli atılan şirketin kurulmasıyla yüksek teknolojinin ve savunma sanayinin yurt sathına yayılması hedefimizin gerçekleşmesi için önemli bir adım da atılmış olmaktadır. ASELSAN Hassas Optik Şirketinin kısa zamanda uluslarararası rekabet edebilir şirket haline gelerek ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlayacağına inancım tamdır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından kurban kesildi ve fabrikanın kurulmasına destek veren ve katkı sağlayanlara plaket verildi. Okunan duanın ardından Bakan Yılmaz ve beraberindekiler fabrikanın temeline ilk harcı attı. 
 

16

Mart

2014

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B