Haberler

  • 28 Ocak 2014

ÜNİVERSİTEMİZ MOLEKÜLER SİSTEMATİK ARAŞTIRMA GRUBU'NUN BİR PROJESİ DAHA KABUL EDİLDİ

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ (CÜ)'NDEN PROJE YAĞMURU

Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hasan H. Başıbüyük’ün öncülüğünde araştırmalarına devam eden Cumhuriyet Üniversitesi Moleküler Sistematik Araştırma Grubu (www.cumsag.com) TÜBİTAK’tan proje almaya devam ediyor. Toplam 9 araştırma projesi yürütmekte olan araştırma grubunda Biyoloji ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümleri ortaklığında 4 doktoralı araştırmacı ve 6 lisansüstü öğrencisi yer alıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Başıbüyük 'Barkodlamada İkili Belirteç Sisteminin Böceklerde Araştırılması' konulu 2013-Eylül döneminde TÜBİTAK’a sunulmuş proje önerilerinin kabul edildiğini bildirdi. “Bu proje ülkemiz biyoçeşitliliğinin önemli bir kısmını oluşturan, ekonomik önemi olan ve tarımsal zararlılar içeren böcekleri DNA barkodlama sistemi ile doğru bir biçimde teşhis etmenin ilk adımını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda CUMSAG ekibinin öncülüğünde dört farklı üniversiteden araştırmacıların bir araya gelerek oluşturduğu bu kapsamlı proje Dr. Mahir Budak yöneticiliğinde yürütülecektir" ifadelerine yer verdi.

Ayrıca, CUMSAG ekibinin Yrd. Doç. Dr. Ertan Mahir Korkmaz yürütücülüğünde sürdürdüğü ve yine TÜBİTAK tarafından desteklenen “Böceklerde Mitogenom Projesinin” ise ülkemizde bu kapsamda ve genişlikte yapılmış ilk proje olma özelliği taşıdığını bildirildi. “Bu proje kapsamında ekonomik ve ekosistemdeki yeri bakımdan önemli bir böcek grubu olan Hymenoptera (bitki zararlısı, parazit arılar, yaban arıları ve balarılarını kapsayan takım) üyelerinin teşhis edilebilmesi ve tarımsal mücadele yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olabilecek genetik bilgi üretilmektedir” denildi.

Bu projede Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Musa Sarı da araştırmacı olarak görev almaktadır. 

Ekibin diğer bir önemli projesi de Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, Teknogirişim Sermaye Desteği projesidir. Bu proje kapsamında ise bir ilaç öncülü olan saf S-equol metabolitinin biyodönüşüm yöntemi ile üretilmesi hedeflenmektedir. S-equol metaboliti meme, kolon ve prostat kanserleri, kardiyovasküler hastalıklar, osteoporoz ve menopozal dönem semptomları gibi hastalıkların tedavisinde ilaç öncülü olarak kullanılabilme potansiyeline sahiptir. Bu doğrultuda hazırlanan projenin Yrd. Doç. Dr. Ertan Mahir Korkmaz yürütücülüğünde "Teknogirişim Sermaye Desteği Programı" kapsamında sunulduğu ve bakanlık tarafından yapılan ön değerlendirme aşamasını geçtiği bildirilmiştir. “Önümüzdeki aylarda yapılacak ikinci değerlendirme aşamasını başarı ile geçmesi durumunda ise Teknokent bünyesinde ticarileştirilmesinin planlandığı” ifade edildi. Son olarak Prof. Dr. Başıbüyük, “bölgemiz için öncü projeler ve hizmetler sağlama konusunda çalışmalarına devam ettiklerini, bu kapsamda ‘hayvancılıkta moleküler ıslah yöntemleri’ alanında bir proje geliştirdiklerini ve hali hazırda bu projeye destek arandığını” sözlerine ekledi.

Araştırma grubu ve bazı projelerle ilgili detaylar ise şöyledir:

 

Grup Üyeleri

Araştırmacılar

Prof. Dr. Hasan H. Başıbüyük, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü

Yrd. Doç. Dr. E. Mahir Korkmaz, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Sevda Hastaoğlu Örgen, Sağlık Hizmetleri MYO

Dr. Mahir Budak, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü

 

Lisansüstü Öğrenciler

Burcu Temel, Doktora Öğrencisi

Özgül Doğan, Araştırma Görevlisi ve Yüksek Lisans Öğrencisi

H. Bilal Aydemir, Yüksek Lisans Öğrencisi

Filiz Tokgöz, Yüksek Lisans Öğrencisi

Mervenur Ördek, Yüksek Lisans Öğrencisi

Murat Güler, Yüksek Lisans Öğrencisi

 

BAZI PROJELERİMİZ

Böceklerde Mitogenom Projesi (TÜBİTAK 112T418)

Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. E. Mahir Korkmaz, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

 

Ekonomik bakımdan önemli bir böcek grubu olan Hymenoptera üyelerinin teşhis edilebilmesi, konak değişimi gibi evrimsel süreçlerin anlaşılması ve tarımsal mücadele yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olabilecek mitoinformatik bu proje kapsamında üretilmektedir.

“Bazal Hymenoptera (Insecta) Familyalarında Mitokondri Genomunun Evrimi: Hymenoptera Filogenisinin Yeniden Yapılandırılması” başlığı ile TÜBİTAK ARDEB-1001 programına 2012-Mart döneminde sunulan ve kabul edilen bu projemizin çalışmaları Kasım 2012’den bu yana başarı ile devam etmektedir.

 

DNA Barkodlama Projesi (TÜBİTAK 113Z753)

Proje Yürütücüsü: Dr.  Mahir Budak, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü.

 

DNA barkodlama olarak bilinen yöntem en basit şekilde, genomda özgün bir DNA dizi verisi aracılığı ile türlerin teşhisi olarak tanımlanabilir. Dünya genelinde birçok uluslararası konsorsiyum, biyoçeşitlilik envanterinin oluşturulması amacı ile çalışmalar yapmaktadır. Ülkemizde ise bu alandaki çalışmalar yok denecek kadar azdır. DNA barkodlama alanında ulusal bir kütüphane oluşturan bir kurum ya da kuruluş da bulunmamaktadır.

DNA barkodlama yönetiminin temelinde referans DNA dizilerini içeren bir kütüphaneden tarama yapılarak araştırılan canlının türünün tespit edilmesi mantığı yatmaktadır. Böylelikle hastalık yapan parazitlerin, tarım zararlılarının, biyololojik çeşitliliği oluşturan canlıların ve ekonomik değeri olan birçok canlı grubunun teşhisi gerçekleştirilebilmektedir. Ancak, yaygın olarak kullanılan COI barkodlama sisteminin bazı sınırlamaları olup, yakın akraba türlerin teşhisinde doğru sonuçlar vermeyebilmektedir. Bu doğrultuda CUMSAG ekibinin öncülüğünde dört farklı üniversiteden araştırmacıların bir araya gelerek oluşturduğu ve COI yanında diğer bir belirteç sisteminin birlikte kullanımını öneren kapsamlı projemiz “Barkodlamada İkili Belirteç (COI ve ITS2) Sisteminin Bazı Hemimetabol ve Holometabol Böceklerde Araştırılması” başlığıyla ile 2013-Eylül döneminde TÜBİTAK ARDEB-1001 programına sunulmuştur. Bu projemizin kabul edildiği 10 Ocak 2014’te ilan edilmiştir.

 

Biyodönüşüm Yöntemi İle İlaç Öncül Maddelerinin Üretimi

Proje Yürütücüsü: Yrd. Doç. Dr. E. Mahir Korkmaz

Araştırmacı: Murat Güler

Ülkemiz ilaç üretimi konusunda net ithalatçı konumunda olup, bu durumun değiştirilebilmesi ancak ilaç ve ilaç hammaddesi öncüllerin sentezlenmesi yolu ile sağlanabilir. Bu kapsamda bir proje geliştirilerek "Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı" Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında sunulmuştur.

Önerilen proje kapsamında üretilmesi planlanan saf S-equol metabolitinin hedef kitlesini ilaç, gıda ve endüstriyel boyutta üretim yapan mikrobiyoloji firmaları oluşturmaktadır. Meme, kolon ve prostat kanserleri, kardiyovasküler hastalıklar, osteoporoz ve menopozal dönem semptomları gibi hastalıkların tedavisinde S-equol metaboliti ilaç öncülü olarak kullanılabilme potansiyeline sahiptir. Ayrıca, gıda üretiminin gerçekleştirilen firmalar tarafından S-equol metabolitince zengin gıdaların üretimi gerçekleştirilebilir. Ülkemiz gıda sektöründe S-equol destekli besinsel ürünler yer almamakta, bunun yerine doğrudan soya içeren besinler üretilmektedir. Ancak insanların yaklaşık üçte ikisinin bu metaboliti sentezleyemediği düşünülürse ilgili besinlerin sağlık açısından katkı düzeylerinin daha az olabileceği öngörülebilir.

 

 

 

 

28

Ocak

2014

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B