Haberler

  • 25 Aralık 2013

Rektörümüz Türkiye Deprem Veri Merkezi Protokol İmza Törenine Katıldı

CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk KOCACIK, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), TÜBİTAK, ULAKBİM işbirliği ve 10 üniversitenin desteğiyle kurulan Türkiye Deprem Veri Merkezinin protokol imza törenine katıldı.
İmza töreni öncesinde AFAD Başkanı Dr. Fuat OKTAY ve protokolü imzalayacak üniversite rektörleri AFAD Merkez Bina’da bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.
Ankara JW Marriott Otel’de düzenlenen imza törenine Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AFAD Başkanı Dr. Fuat OKTAY, Tübitak Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat AYDIN, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk KOCACIK ile Boğaziçi, Kocaeli, Dokuz Eylül, Atatürk, Gazi, Karadeniz Teknik, Sakarya, Anadolu ve Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir ATALAY Türkiye’nin çok çeşitli afet riskleriyle karşı karşıya olduğunu belirtti ve afet yönetiminde etkili koordinasyonun önemine değindi. Türkiye Deprem Veri Merkezinin AFAD’ın sağladığı başarılı koordinasyonun bir sonucu olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı, 750 istasyondan gelecek verilerin tek merkezde toplanarak deprem konusundaki farklı açıklamaların önüne geçileceğini belirtti.
AFAD Başkanı Dr. Fuat OKTAY ise yaptığı konuşmada AFAD’ın sürekli kendini yenileyen bir kurum olduğunu söyledi ve Türkiye’nin doğal risklerin haricinde insan kaynaklı afetler konusunda da belli risklere sahip olduğunu belirtti. Van depreminden dersler çıkarıldığını kaydeden AFAD Başkanı Oktay, Ciddi proje ve hazırlıklarımız devam ediyor. Türkiye Deprem Veri Merkezi bu projelerden sadece biri. Ülkemizde üniversiteler, STK’lar ve yerel yönetimler tarafından deprem gözlem istasyonları işletiliyor. Verilerin düzenli paylaşımı, birleştirilmesi, saklanması konusunda uygun format sunan bir merkeze ihtiyaç vardı. Bu merkezle bilgi kirliliği önlenecek. Kaynaklar çok daha etkin kullanılacak. Uyumsuzluklar en aza indirilecek, verilere eş zamanlı erişilebilecek ve bu veriler ULAKBİM aracılığıyla kullanıcılara ulaştırılacak dedi.
Rektörler adına söz alan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer KOMSUOĞLU ise ilgili protokolle bilim anlamında çok önemli bir adım atıldığını kaydederek AFAD’ın kuruluşuna ve Başkanına çok teşekkür borçluyuz. Şu ana kadar çok önemli işler yapıldı. Bu proje de onlardan biri. Projenin hayata geçmesi için tüm kurumlar büyük gayret sarfetti. Verilerin birleştirilmesi, bilimsel çalışmaların yapılması ve bilgilerin paylaşılması çok önemli. Burada işlenecek veriler sosyal ve bilimsel platformlarla dünyaya açılmalı dedi.
Bu merkeze veri sağlayan Cumhuriyet Üniversitesi’nde, Cumhuriyet Net adı verilen ve Jeoloji Mühendisliği Bölümünde kurulu Deprem İzleme Merkezinden AFAD tarafından bölgemizde kurulu istasyonların deprem verileri anlık olarak izlenebilmektedir.
Cumhuriyet Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar'ın yürütücülüğünü yaptığı 6 Üniversitenin katılımıyla 2006-2009 yılları arasında Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Erbaa (Tokat) ile Erzincan arasında kalan bölümünde Afet Bilgi Sisteminin tasarımına yönelik gerçekleştirilen Devlet Planlama Teşkilatı projesi kapsamında mikrobölgeleme çalışmalarında kullanılan 5 adet kısa bant (broad band) sismik kayıt cihazı (sismometre), proje sonrasında AFAD ile yapılan protokol kapsamında Sivas il sınırları içerisinde Kangal, Altınyayla, Zara, Gürün ve Sarkışla'ya kurulmuş ve AFAD Ulusal Sismik Ağa bağlamıştı.  
Türkiye Deprem Veri Merkezine veri sağlayan 10 Üniversiteden biri olan Cumhuriyet Üniversitesi, imzalanan bu protokolle AFAD'ın işlettiği ulusal sismik ağa bağlı 250 deprem kayıt istasyonunun verilerini eğitim ve bilimsel amaçlı kullanabilecek.

25

Aralık

2013

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B