Haberler

  • 06 Aralık 2013

TÜRKİYE'DE SOSYOLOJİ'NİN GÜNCEL VE MESLEKİ SORUNLARI KONFERANSI DÜZENLENDİ

Cumhuriyet Üniversitesi (C.Ü.) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Öğrencileri Kulübü (CÜSÖK) tarafından "Türkiye'de Sosyoloji'nin Güncel ve Mesleki Sorunları" konulu söyleşi düzenlendi.
Kültür Merkezi'nde gerçekleşen söyleşiye Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemal Yalçın, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Mazlum, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Sosyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Sezal ve Sosyoloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Birsen Gökçe'nin konuşmacı olarak katıldığı söyleşide ilk olarak Prof. Dr. Birsen Gökçe konuştu. Sosyoloji Derneği'nin kurulma aşamasından ve bu süreçte yaşanan zorluklardan söz eden Prof. Dr. Gökçe, daha sonra Sosyolojinin öneminden bahsederek konuşmasını şöyle sürdürdü, "Sosyoloji benim hayatımdır. Sosyolojide saha araştırması yapmak çok önemlidir. Saha araştırmalarıyla eksiklikleri saptıyorsunuz, sorunları ve bu sorunlara çözüm önerilerini ortaya koyuyorsunuz. Gerek akademik hayatımda ve gerekse Sosyoloji Derneği Başkanlığım döneminde bu konuda elimizden geldiği kadar bu işi yapmaya gayret ettik. Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü ve Rektör Yardımcısı da derneğin kurucu üyeleridir ve ben kendileri ile gurur duyuyorum".
Sosyolojinin, toplumsal sorunların tespiti noktasında çok önemli bir meslek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gökçe, "bugüne kadar Sosyolojinin meslek olmadığını söyleyenler Sosyolojiyi Felsefe ile karşılaştırmaya kalktılar. Bu yanlıştır. Çünkü Felsefe doğru düşünmedir. Felsefe size doğru düşünmeyi öğretir ufkunuzu açar. Metodolojisi farklıdır. Sosyoloji ile alanları farklıdır. Sosyolojide ne vardır? Var olanı ortaya koymak ve ispat vardır. İnsan ilişkilerinin nasıl olduğunu göstereceksiniz. Bizim metodumuz farklıdır, araştırmalarımız eksiklikleri ortaya koymak ve onlara çözüm üretmek üzerine kurulu olmak zorundadır. Bizim bu kadar gelişmemize engel olan şey de bu işin sürekli Felsefe ile birlikte götürülmeye çalışılmasıdır" ifadelerine yer verdi.
Sosyolojinin Türk toplumunda olumsuz algılanış biçimini ortaya koymaya ve bunu değiştirmeye çalışan araştırmalar yapmaya çalıştıklarını, Sosyoloji Derneği aracılığıyla Sosyoloji mesleğine karşı havasının değişmesine ilham veren ulusal kongrelerin düzenlenerek bugünlere gelindiğini ifade eden Prof. Dr. Gökçe "Sosyolojinin adını anmaktan kaçınanlar oldu. Sosyolojinin bir meslek olarak benimsenmesinde çok büyük engellerle karşılaştık. Gazetelerin köşe yazarları bile Sosyoloji adını anmaktan çekinirdi. Ama gelinen nokta yeterli olmamakla birlikte, önemlidir ve aşılması gereken engellerimiz vardır" şeklinde konuştu.
Sosyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Sezal ise öğrencilere "Sosyoloji okuyarak hayatı değişen var mı?" sorusunu yönelterek "Prof. Dr. Gökçe hocamızı dinleyerek Sosyoloji sayesinde hayatımızın ne kadar değiştiğini gördük. Türkiye'de Sosyologların geçmişte hayatlarının farklı sebeplerle değiştiğini hocamız kast etmedi ama sizlerin de derslerinizde gördüğünüz gibi Sosyoloji toplum için vazgeçilmez bir bilim dalı ve meslek grubudur" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Sezal, Sosyolojinin görünenin ötesini görmeye çalışan bir meslek olduğuna dikkat çekerek "Biz topluma baktığımızda gözümüze çarpanların ötesinde çok şeyler vardır. Bunu her şey için, hayatın her alanı için söylememiz mümkün. Bir Sosyologun İngilizlerle ilgili çok güzel bir tarifi var ve derki, 'İngiliz kendi başına otobüs durağında kuyruğa giren insandır'. Hakikaten öyle. İngiltere'de bir İngiliz, kimse durakta olmasa bile durak levhasının hemen yanında durmaya başlar ve ondan sonra gelenler kuyruk oluştururlar. Türkiye'deki otobüs duraklarına baktığımızda bana göre hakikaten görünmesi gereken çok şeyler var. Durakta
oluşan kalabalığa bir Sosyolog gözüyle baktığımızda sanıyorum biz bütün bir toplumun küçük bir örneğini görebiliriz. Toplumdaki karmaşayı, düzensizliği ve kaosu bu örnekte görebilmekteyiz" dedi.
Herkesin ayrı bir hikâyesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sezal "Hikâyeyi oluşturan bütün bu arka planlara baktığımızda bizi toplum içinde var eden ve bu noktaya getiren o hikayelerdir" ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Erkul ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemal Yalçın tarafından konuşmacılar Prof. Dr. Gökçe ve Prof. Dr. Sezal'a günün anısına plaket takdim etti.

06

Aralık

2013

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B