Haberler

  • 26 Kasım 2012

ASELSAN İLE PROJE ANLAŞMASI İMZALANDI

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Aselsan ve Cumhuriyet Üniversitesi arasında “SWIR Dedektörü Geliştirilmesi, KANGAL” projesinin sözleşmesi imzalandı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan Teknolojik Kazanım Yol Haritası Projeleri kapsamında Cumhuriyet Üniversitesi’nde başlayacak olan “SWIR Dedektörü Geliştirilmesi, KANGAL”  projesinin imza töreni 23 Kasım 2012 Cuma günü Ankara’da yapıldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve İzmir Yüksek Tekonoloji Üniversitesinin de proje sözleşmesi imzaladığı törene, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Aselsan yetkilileri’nin yanı sıra Nano Teknoloji Merkezi Kurucularından Prof. Dr. İsmail Sökmen, Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Sezai Elagöz, Proje Araştırmacısı Prof. Dr. Hüseyin Sarı, Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rauf Amirov, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Tatar ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Semih Ayan da katıldı.

Alt yüklenici sözleşmelerinin imzalanmasının ardından Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık’a şilt takdim edildi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Gece olumsuz hava koşullarında görüş ve gözetleme olanağı sağlayan elektro-optik sistemlerin en önemli bileşenlerinden Kızılötesi Algılayıcı Teknolojisi, dünyada sınırlı sayıda gelişmiş ülkelerin sahip olduğu bir teknolojidir. Uzun ve kapsamlı bilimsel araştırmalar gerektiren Kızılötesi Algılayıcı Teknolojisi, bilim ve teknolojinin en gelişmiş olanaklarını kullanan uygulamalarıyla savunma alanında etkinlik ve üstünlük sağlamaktadır. Başta kritik teknolojilerin üretilmesini de tetikleyen nitelikteki Kızılötesi Algılayıcı Teknolojisi konusundaki Ar-Ge çalışmaları, ülkemizde geçtiğimiz yıllarda başlatılmıştır. Bugün sözleşmeleri imzalanan projeler ile başlanan bu çalışmalara hem ivme hem de teknolojik derinlik kazandırılması hedeflenmektedir. İmzalanan Eymir, Gediz ve Kangal sözleşmeleri ile cisimlerden yayılan veya yansıyan ve gözümüzle göremediğimiz kızılötesi ışınları algılayıp elektrik sinyaline çeviren elektro-optik kızılötesi algılayıcıların temel yapıtaşlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından bugün başlatılmış olan bu üç proje sayesinde dünya üzerinde sadece birkaç ülkenin elinde bulunan ve ihraç izinleri sorunları yaşanan kızılötesi algılayıcılarda kullanılan temel malzemeler konularında, Ülkemiz kaynakları ile araştırma çalışmaları başlatılacaktır. Önümüzdeki yıllarda bu çalışmaların sonuçlarının başarı ile savunma sanayine aktarılması ve dünya üzerinde bu teknolojiye sahip sayılı ülkeler arasına girilmesi hedeflenmektedir. Proje sonuçlarının keşif/gözetleme ve atış kontrol sistemleri, kaska entegre gece görüş sistemleri, sürücü periskopları, askeri hava, kara ve deniz araçlarındaki kabin içi görüntülemelerde kullanılması amaçlanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

 

 

26

Kasım

2012

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B