Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksek Okulu,
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyeleri Buğday Islah Projesi
kapsamında 40 farklı çeşit buğdayın deneme alanına ekimi
gerçekleştirdi.
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyeleri Yrd.
Doç. Dr. Tolga Karaköy, Öğr. Gör. Volkan Yörük ve Öğr. Gör. Mustafa Öztürk
tarafından yürütülen "Buğday Islah Projesi" kapsamında Cumhuriyet Üniversitesi
kampüsü içerisinde tahsis edilen deneme alanına buğday hat ve çeşitlerinin ekimi
titiz bir çalışma sonucu yapıldı.
Buğday Çeşit verim denemelerinde 50-60 kadar farklı
buğday çeşidi, 150 farklı buğday hattı ve melezleme çalışmalarının yapılması
amacıyla melez bahçesi oluşturuldu.
Konu
hakkında bir açıklama yapan Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyesi
Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy, çalışmalarını yürüttüğümüz proje kapsamında
Hastalıklara, zararlılara, soğuğa, kurağa toleranslı ve dayanıklı, kaliteli ve
yüksek verimli yeni buğday çeşitlerinin geliştirilmesini amaçladıklarını
söyledi.
Sivas’ın tarımsal faaliyetler noktasında önemli bir şehir
olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Karaköy, “Sivas, Türkiye’nin ikinci büyük
yüzölçümüne sahip il olmanın yanı sıra 11 Milyon Dekar alanda tarımsal faaliyet
yürütülmesi önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu göstermektedir. Buğday çok
stratejik bir ürün. Buğday ıslah projesindeki amacımız eski tip buğdaylar yerine
daha kaliteli, daha verimli, çiftçinin cebini doldurup yüzünü güldürecek ve
tarım topraklarını daha güzel kullanımına imkan sağlayacak yeni çeşitlerin
bölgeye kazandırılmasıdır” dedi.
Yapılan buğday denemelerindeki amaçlarının Temmuz ayında
çiftçilerimizi Üniversite içerisindeki deneme alanlarına davet ederek ürünleri
tarlada görmelerini sağlamak olduğunu vurgulayan Karaköy, “Çiftçilerimize, tüm
ürünleri göstererek, test ettiğimiz ürünleri yerinde gözleme imkanı
sağlayacağız. Ziraat fakültesinin, Sivas’ta olmaması büyük eksiklik. Sivas
tarımsal anlamda önemli bir il. Biz bölüm olarak ilimizdeki tarımsal kalkınma
anlamında bu çalışmayla öncülük yapmak istedik. Gerek tahıllar, gerekse
tahıllara yakın ürünlerin yeni çeşitlerini bulmaya çalışacağız” ifadelerini
kullandı.
Kasım
2012