Haberler

  • 08 Kasım 2012

BUĞDAY ISLAH PROJESİ BAŞLADI

Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksek Okulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyeleri Buğday Islah Projesi kapsamında 40 farklı çeşit buğdayın deneme alanına ekimi gerçekleştirdi.

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy, Öğr. Gör. Volkan Yörük ve Öğr. Gör. Mustafa Öztürk tarafından yürütülen "Buğday Islah Projesi" kapsamında Cumhuriyet Üniversitesi kampüsü içerisinde tahsis edilen deneme alanına buğday hat ve çeşitlerinin ekimi titiz bir çalışma sonucu yapıldı.

Buğday Çeşit verim denemelerinde 50-60 kadar farklı buğday çeşidi, 150 farklı buğday hattı ve melezleme çalışmalarının yapılması amacıyla melez bahçesi oluşturuldu.

Konu hakkında bir açıklama yapan Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Karaköy, çalışmalarını yürüttüğümüz proje kapsamında Hastalıklara, zararlılara, soğuğa, kurağa toleranslı ve dayanıklı, kaliteli ve yüksek verimli yeni buğday çeşitlerinin geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi.

Sivas’ın tarımsal faaliyetler noktasında önemli bir şehir olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Karaköy, “Sivas, Türkiye’nin ikinci büyük yüzölçümüne sahip il olmanın yanı sıra 11 Milyon Dekar alanda tarımsal faaliyet yürütülmesi önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu göstermektedir. Buğday çok stratejik bir ürün. Buğday ıslah projesindeki amacımız eski tip buğdaylar yerine daha kaliteli, daha verimli, çiftçinin cebini doldurup yüzünü güldürecek ve tarım topraklarını daha güzel kullanımına imkan sağlayacak yeni çeşitlerin bölgeye kazandırılmasıdır” dedi.

Yapılan buğday denemelerindeki amaçlarının Temmuz ayında çiftçilerimizi Üniversite içerisindeki deneme alanlarına davet ederek ürünleri tarlada görmelerini sağlamak olduğunu vurgulayan Karaköy, “Çiftçilerimize, tüm ürünleri göstererek, test ettiğimiz ürünleri yerinde gözleme imkanı sağlayacağız. Ziraat fakültesinin, Sivas’ta olmaması büyük eksiklik. Sivas tarımsal anlamda önemli bir il. Biz bölüm olarak ilimizdeki tarımsal kalkınma anlamında bu çalışmayla öncülük yapmak istedik. Gerek tahıllar, gerekse tahıllara yakın ürünlerin yeni çeşitlerini bulmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

08

Kasım

2012

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B