Haberler

  • 19 Ekim 2012

CÜ'DE JEOLOJİK HARİTA GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Cumhuriyet Üniversitesi Jeolojİ Mühendisliği Bölümü tarafından Jeolojik Harita Günü münasebetiyle jeolojik haritalamanın farkındalığını artırmak ve toplum için yaşamsal önemini vurgulamak amacıyla etkinlik düzenlendi.

Mühendislik Fakültesi, Mavi Salonda düzenlenen programda konuşan Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, "Bilindiği gibi ülkemiz başta deprem, sel, heyelan gibi doğal afetlerden yoğun olarak etkilenen aktif bir kuşak üzerinde yer almaktadır. Deprem yaratabilecek aktif fay zonlarının ortaya çıkarılmasında jeolojik haritalar kullanılabilecek en değerli belgelerden birisini oluşturur. Bunun yanında doğal kaynaklarımızın önemli bir bölümünü oluşturan maden yatakları, kömür ve kırmataş (agrega) kaynaklarının ortaya çıkarılması açısından da bir hayli zengin potansiyele sahip olmamız da bilinen diğer bir gerçektir. Yine bu kaynakların bulunmasında jeolojik haritalar sıklıkla kullanılır. Arazide birebir olarak gerçekleştirilecek sağlıklı ve ayrıntılı bir jeolojik haritalamanın, başta birbirinden bağımsız olarak düşünülebilecek bu iki konu olmak üzere birbirinden çok farklı çalışmalarda sağlıklı bir altlık oluşturacağı şüphesizdir. Ülkemizi doğrudan ilgilendiren bu konulara ek olarak yer altı sularının, ekosistem ve doğal ortamların (habitat) bulunması ve korunmasında, karstik yapıların ve mağaraların ortaya çıkarılmasında, deprem, sel, heyelan ve kontrol edilemeyen yangınlar gibi afetlerin sonrasında ortaya çıkan zararların belirlenmesinde, ulaşım güzergahlarının ve mühendislik yapılarının sağlıklı bir şekilde yapılmasında jeolojik haritalama etkin olarak kullanılmaktadır. En güvenilir jeolojik haritalama kaynakları olan üniversitelerdeki Jeoloji Mühendisliği bölümleri Türkiye’de bu çalışmaları sürükleyen kurumların başında gelmektedir" dedi.

Prof. Dr. Kavak, "Özellikle ülke gündeminde bulunan “kentsel dönüşüm” alanında yapılacak çalışmalarda da başvurulması gereken önemli bir referans olan jeolojik haritalamayı bu yıldan başlamak üzere her yıl Ekim ayının bu son günlerinde toplum için önemini vurgulamak amacıyla anmaya çalışacağız" dedi.

Programa Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demirci, Teknoloji Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Orhan Tatar, Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Işık Yılmaz, Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Yrd. Doç. Dr. Fikret Koçbulut, Yrd. Doç. Dr. Levent Mesci ve bölüm öğretim elemanları/ öğrencileri katıldı.

 

 

19

Ekim

2012

Haberler

Kurumsal Sosyal Medya Hesapları

Facebook

Takipçi Sayısı = 13.660

TwItter

Takipçi Sayısı =

Instagram

Takipçi Sayısı = 32677

Youtube

Abone Sayısı = 4,93 B