Cumhuriyet Üniversitesi'nde 16 Ekim Dünya Gıda Günü
nedeniyle "Gıda Güvencesi, Gıda Güvenliği ve Organik Tarım" konulu panel
düzenlendi. Panel sonrasında Cumhuriyet Üniversitesi Gıda Mühendisliği
tarafından yetiştirilen Organik Tavuklar pişirilerek, katılımcılara ikram
edildi.
Kültür Merkezinde düzenlenen panele Vali Yardımcısı Vefa
Kaya, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Gıda, Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığı Sivas İl Müdürü İhsan Aslan, Sağlık İl Müdürü Bahattin
İlter, Derfterdar Duran Salihoğlu, dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda
öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet
Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, "16 Ekim Dünya Gıda Günü
münasebetiyle düzenlenen panelde tüketiciler açısından önemli bilgiler
verileceğini düşünüyorum. Katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum"
dedi.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demirci ile
panelistlerin yerlerini almasıyla başlayan "Gıda Güvencesi, Gıda Güvenliği ve
Organik Tarım" konulu panelde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafi Çoksöyler, açlık konusunda istatistiki bilgiler
sundu.
Dünyadaki Global Açlık sınırı limitinin Yüzde 5 olduğunun
altını çizen Prof. Dr. Çoksöyler, "Türkiye, 1960, 1970, 1980 ve 1990'lı yıllarda
ortalamanın üzerine çıkmıştır. Türkiye bu oranın üzerine çıktığı dönemleri
2000'li yıllarla birlikte geride bırakmıştır" ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Üniversitesi Mühendisliği Fakültesi Gıda
Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nursel Develi Işıklı ise Türkiye'de gıda
güvenliğini ortadan kaldıran etkenlerden bahsederek, "Ülkemizde evde kullanmak
için yapılan Kırmızı Biberler üzerinde yapılan çalışmalarda Aflotoksin oranının
düşük toplu tüketim için üretilenlerde ise bu oran çok fazla çıkmaktadır. Bu da
üretimin artmasıyla özenin azaldığını gösterir"
dedi.
Organik Tarım ve mevzuatı hakkında sunum yapan Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sivas İl Müdürü İhsan Aslan, Türkiye'de organik
tarımın 1990'lı yıllardan sonra başladığını belirterek, "İlk organik ürünler
geleneksel ürünlerimiz olan üzüm ve incirle başlamıştır. O dönemlerde 26 çeşit
olan organik tarım ürünleri bugün 225 ürüne ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Üniversitesi Enformatik Bölümü Öğretim Üyesi
Yrd. Doç. Dr. Hasan Eleroğlu, Gıda Güvenliği ve Güvenli Tarım Anlayışına
Alternatif Organik Tarım adlı sunumunda gıda müfettişliğinin yaygınlaştırılması
gerektiğini belirtti.
Hayvan, Hayvansal Ürün Yetiştiriciliğine Örnek Organik
Tavuk konusunda sunum yapan Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri
Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu ise Türkiye'nin tavuk
yetiştiriciliği ve yumurta üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını
söyleyerek, "Bu konuda Cumhuriyet Üniversitesi ülkemizde birka. Tane olan
Organik Tavuk Üretim tesislerinden birine sahiptir. Bu konuda çok önemlidir.
Çünkü Avrupa'da pek çok ülke üretim konusunda yatırım yapmayı durdurdu ve
dışarıdan alıma başladı. Ülkemiz bu konuda çok fazla tesise sahip ve ileride
Avrupa'ya önemli satışlar gerçekleştirecektir"
dedi.
Panel sonunda Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr.
Ahmet Demirci, panelistlere teşekkür belgesi takdim ederken, Cumhuriyet
Üniversitesi Organik Tavuk Üretim Projesi kapsamında yetiştirilen 250 tavuk
pişirilerek katılımcılara ikram edildi.
Fotoğraflar için tıklayınız
Ekim
2012