Haberler

  • 16 Ekim 2012

DÜNYA GIDA GÜNÜ NEDENİYLE PANEL DÜZENLENDİ

Cumhuriyet Üniversitesi'nde 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle "Gıda Güvencesi, Gıda Güvenliği ve Organik Tarım" konulu panel düzenlendi. Panel sonrasında Cumhuriyet Üniversitesi Gıda Mühendisliği tarafından yetiştirilen Organik Tavuklar pişirilerek, katılımcılara ikram edildi.

Kültür Merkezinde düzenlenen panele Vali Yardımcısı Vefa Kaya, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sivas İl Müdürü İhsan Aslan, Sağlık İl Müdürü Bahattin İlter, Derfterdar Duran Salihoğlu, dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, "16 Ekim Dünya Gıda Günü münasebetiyle düzenlenen panelde tüketiciler açısından önemli bilgiler verileceğini düşünüyorum. Katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demirci ile panelistlerin yerlerini almasıyla başlayan "Gıda Güvencesi, Gıda Güvenliği ve Organik Tarım" konulu panelde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafi Çoksöyler, açlık konusunda istatistiki bilgiler sundu.

Dünyadaki Global Açlık sınırı limitinin Yüzde 5 olduğunun altını çizen Prof. Dr. Çoksöyler, "Türkiye, 1960, 1970, 1980 ve 1990'lı yıllarda ortalamanın üzerine çıkmıştır. Türkiye bu oranın üzerine çıktığı dönemleri 2000'li yıllarla birlikte geride bırakmıştır" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Üniversitesi Mühendisliği Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nursel Develi Işıklı ise Türkiye'de gıda güvenliğini ortadan kaldıran etkenlerden bahsederek, "Ülkemizde evde kullanmak için yapılan Kırmızı Biberler üzerinde yapılan çalışmalarda Aflotoksin oranının düşük toplu tüketim için üretilenlerde ise bu oran çok fazla çıkmaktadır. Bu da üretimin artmasıyla özenin azaldığını gösterir" dedi.

Organik Tarım ve mevzuatı hakkında sunum yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sivas İl Müdürü İhsan Aslan, Türkiye'de organik tarımın 1990'lı yıllardan sonra başladığını belirterek, "İlk organik ürünler geleneksel ürünlerimiz olan üzüm ve incirle başlamıştır. O dönemlerde 26 çeşit olan organik tarım ürünleri bugün 225 ürüne ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Üniversitesi Enformatik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Eleroğlu, Gıda Güvenliği ve Güvenli Tarım Anlayışına Alternatif Organik Tarım adlı sunumunda gıda müfettişliğinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Hayvan, Hayvansal Ürün Yetiştiriciliğine Örnek Organik Tavuk konusunda sunum yapan Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu ise Türkiye'nin tavuk yetiştiriciliği ve yumurta üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını söyleyerek, "Bu konuda Cumhuriyet Üniversitesi ülkemizde birka. Tane olan Organik Tavuk Üretim tesislerinden birine sahiptir. Bu konuda çok önemlidir. Çünkü Avrupa'da pek çok ülke üretim konusunda yatırım yapmayı durdurdu ve dışarıdan alıma başladı. Ülkemiz bu konuda çok fazla tesise sahip ve ileride Avrupa'ya önemli satışlar gerçekleştirecektir" dedi.

Panel sonunda Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Demirci, panelistlere teşekkür belgesi takdim ederken, Cumhuriyet Üniversitesi Organik Tavuk Üretim Projesi kapsamında yetiştirilen 250 tavuk pişirilerek katılımcılara ikram edildi.

Fotoğraflar için tıklayınız

https://plus.google.com/photos/117863656274281011026/albums/5799876530241468273?authkey=CPSJtP26s_qySQ

16

Ekim

2012

Haberler