• 20 Haziran 2012

Dünya Mirasının 40. Yılında 40 Ülkeyle UNESCO-Sivas Buluşması" programı Üniversitemizde Gerçekleşti

Program Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Sivas buluşmasına Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Milletvekilleri Hilmi Bilgin, Ali Turan, Nursuna Memecan, Ak Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül,  ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözel, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Meftuni Yekeler, Üniversitemiz Rektörlerinden Sivas Hizmet Vakfı Başkanı hayırsever iş adamı Prof. Dr. Mahir Tevruz, 40 ülkeden aralarında gazeteci, yazar ve ülke temsilcilerinin bulunduğu yaklaşık 300 kişi katıldı. Programda konuşan Vali Ali Kolat programın öneminden bahsederek "Bugün Sivas'ta yaşamaktan gerçekten mutluluk duyuyorum. Sivas bu kadar güzelken, tarihî eserleri bu kadar çokken neden tanınmıyor diyordum. Üç senedir buradayım ve Sivas'ın tanıtımına hız verdim. Daha da hız vereceğim. Sivas, Konya'dan sonra Türkiye'nin en büyük yüz ölçümüne sahiptir. Hızlı tren iki buçuk sene sonra hizmete girecek. Sivas'a daha çok insan gelecek. Sivas'ı hep beraber kalkındıracağız ve Türkiye'nin en iyi şehirleri arasında sokacağız" şeklinde konuştu. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem ise, Sivas'ın tarihî güzelliklerinin çok olduğunu söyledi. Erdem, "Biz Balıklı Kaplıca'yı balığıyla biliyoruz. Benim çocukluğumda oranın adı balıklı değil yılanlıydı. Balığı kadar yılanı da vardı. Kangal deyince aklımıza Kangal köpeği geliyor. Kangal köpeği tek başına bir şey ifade etmez. Kangal köpeğinin yanında Kangal'ın “araman koyunu”u da ifade etmek lazımdır. Kangal köpeğini Kangal köpeği yapan o koyunlardır" ifadelerini kullandı.  Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sivas'ta yapılan kültürel çalışmalardan bahsederek, "Divriği Ulu Camiinin sadece Sivas'a değil dünya kültür mirasına katılmış olması çok önemlidir. Diğer eserlerimizin son dönemde özellikle belediye başkanı sıfatıyla bu işe çok önem veriyor. Üç tane konağın restorasyon çalışmasını bitirdik. İhramcızade de bir kültürel mirastır" dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül de günlerce Sivas konuşulsa dahi güzelliklerinin bitirilemeyeceğini söyledi. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözel ve İstanbul Milletvekili İdris Güllüce de toplantıda Sivas'ın kültürel değerleri ile ilgili görüşlerini ifade ettiler. Konuşmaların ardından Sivas gezisini  değerlendiren Arnavut gazeteci Anisa Ymeri de, Sivas'ı tanımaktan mutlu olduğunu dile getirerek, "Unesco'nun 40. Yılını kutlamak üzere bir davetiye aldık. İstanbul'dan Sivas'a geldik. Bugün Sivas'ı gezdik. Sivas'ta olmaktan çok mutluyum" dedi." Konuşmaların ardından Yazar Katharine Branning'e 'Evet Bir Bardak Daha Çay İstiyorum' kitabıyla Sivas'ın tanıtımına katkı yapması nedeniyle Vali Ali Kolat tarafından hayat ağacı motifli tablo hediye edildi. Programın  ardından protokol üyeleri ve diğer heyet Üniversitemiz Çok Amaçlı Salonunda akşam yemeğinde bir araya geldi.

Fotoğraflar için tıklayınız.

Haziran