• 21 Mayıs 2012

Görme Engelliler İçin 850 Kitap Seslendirildi

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü öğrencileri duyarlı bir davranış örneği göstererek görme engelliler için Sesli Kütüphane hazırladı. Ders eğitimleri kapsamında "Bir Kitaba da Sen Ses Ver" adlı proje kapsamında hazırladıkları projeyle engelli vatandaşlarımız için toplam 850 kitap seslendirerek kütüphane oluşturdular. Konuyla ilgili projeye emek veren öğrencilerle birlikte Rektörlük Toplantı Salonunda basın toplantısı düzenleyen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recep Toparlı ve Proje Koordinatörü Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Baş proje hakkında toplumu bilinçlendirdi. Toplantıda konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Toparlı "Üniversite-Sivas birleşmesinin en güzel örneklerini burada yaşıyoruz. Bir Kitaba da Sen Ses Ver projesinin bugün bitişini hep birlikte görüyoruz, bu genç arkadaşlarımız uzun süren uğraşları sonucunda 850 kitabı görme engelli vatandaşlarımızın hizmetine sunuyorlar, gerçekten bu büyük bir olay. Şu anda Türkiye'de resmî olarak yalnızca Millî Kütüphane'de ve Boğaziçi Üniversitesinde var. Cumhuriyet Üniversitesi, görme engelli vatandaşlarımızın değişik yazarların eserlerinden ve ders kitaplarından oluşan bir demeti şu anda hizmete sunmak üzere. 850 kitabın birçoğu ders kitabı niteliğinde. Üniversitemizde şu anda eğitim gören 11 görme engelli öğrencimiz var. Biz bu engelli öğrencilerimizin karşılaştıkları sorunları çok iyi biliyoruz. Bu amaçla bu projeyi gerçekleştirdik. 850 kitabı gönüllü öğrencilerimiz vasıtasıyla kayıt altına aldık. Üniversitemiz web sayfasından yayınlamak üzere alt yapı çalışmalarını hazırlıyoruz. Çok kısa süre sonunda bu kitaplar Türkçe bilen görme engellilerimizin hizmetine açılacak. Ben bu projeyi hazırlayan kahraman öğrencilerimizi yürekten kutluyorum" dedi. Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Bayram Baş ise "Çalışmamızdaki amaç toplumsal duyarlılığı ön plana çıkarabilmekti. Memleketimizde yaklaşık % 11 civarında engelli yurttaşımız bulunuyor. Engelli olan insanlarında eğitimlerinde özellikle okuma kültürü açısından Üniversitemiz tarafından devam ettirmek için çalıştık. Çalışmalarımızda gönüllü olan arkadaşlara kısa eğitimler verdik. Çalışmalarda nelere dikkat edecekler diye önerilerde bulunduk. Ben emeği geçen öğrencilerimize teşekkür ediyorum" dedi. Proje sahibi Sınıf Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencisi Şeyda Baykan ise projede 26 öğrenci ile birlikte çalıştıklarını belirterek herkesin büyük emeklerinin olduğunu vurguladı. Konuşmaların ardından emeği geçen tüm öğrenciler hazırladıkları CD ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.