• 08 Mayıs 2012

Geleneksel Türkçe Günlerimiz Başladı

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hâle gelen Cumhuriyet Türkçe Günleri’nin ikincisi başladı. Rektörlük Türk Dili Bölümü tarafından hazırlanan programların ilki Ata’nın huzuruna çelenk sunulmasıyla başladı. Ardından Üniversitemiz Kültür Merkezi Sanat Galerisinde Türksoy'un katkılarıyla “Türk Dünyası Resim Sergisinin” açılışı gerçekleştirildi. Program daha sonra Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda Ankara Üniversitesi DTCF Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Gözaydın'ın verdiği “Kesişen İki Dal: Türk Dili ve Halk Bilimi” konulu konferans ile devam etti. Konferansa Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Demirok, Rektör Vekili Prof. Dr. Meftuni Yekeler, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Yücel ve Güzel Sanatla Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Akkaya ile öğretim üyeleri katıldı. Programda konuşan Rektör Vekili Prof. Dr. Meftuni Yekeler, "Türkçe diğer dillerle kıyasladığımız takdirde çok geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Türkçe diğer dillerden ayrıcalık arz etmektedir. Türkçemize bildiğiniz gibi Kâşgarlı Mahmut, Karamanoğlu Mehmet Bey, Kadı Burhanettin, Evliya Çelebi çok büyük katkılarda bulunmuşlardır." şeklinde konuştu. Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Yücel ise programda bilgi birikimlerinin tazeleneceğini ifade ederek iki gün sürecek programlardan bahsetti. Türk Dili Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emin Eminoğlu ise bu tür etkinliklerin öğrencilerin gönüllerindeki Türkçe sevgisini harekete geçirdiğinden söz etti. Programların öğrencilerin Türkçe sevgisinin bir ürünü olarak ortaya çıktığını söyledi. Bölüm Başkanı Eminoğlu'nun konuşmasıyla birlikte öğrenciler hep birlikte ayağa kalkarak Türkçemizin doğuşunu ve var oluş hikâyesini hep bir ağızdan okudular. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Nevzat Gözaydın konferansını gerçekleştirdi. Konferansın ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recep Toparlı Prof. Gözaydın'a günün anısına onurluk verdi.