1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası Etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi ve KETEM tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında Kültür Merkezinde “Çevre ve Kanser” isimli Konferans düzenlendi. Konferansa Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Avcı, Rektör Yardımcımız Prof.Dr. Hasan Elden, İl Sağlık Müdürü Dr. Vakkas Özmercan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Arıcı, KETEM Sorumlu Hekimi Meltem Rüyan Demirkol, öğretim üyeleri, Kanser Hastaları ve öğrencilerimiz katıldı. Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü öğrencilerinin verdiği konserin
ardından İlk olarak konuşan KETEM Sorumlu Hekimi Meltem Rüyan Demirkol, halkın bilincini arttırmak amacıyla Kanserler ile ilgili konferanslar verdiklerini dile getirerek, KETEM olarak Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi olarak etkinliklerini sürdürdüklerini ifade etti. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Arıcı ise, kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve Toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelenin en başında geldiğini belirterek, günümüzde kanser eylem planlarının yapıldığını vurguladı. Kanser’in erken tanı ile önlenebileceğini söyleyen Arıcı, eğitim yönü ile halkın bilinçlendirilmesi, Kanser’in önlenmesi ile kanser vakalarının erken evre tanılarında KETEM’lerin katkılarının son derece önemli olduğunu dile getirdi. Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Avcı ise, Kanser hastalığının herkes için ürkütücü olduğunu söyleyerek, birçok Ailenin tedavi için servetler harcadığını aktardı. Kanser ‘de toplumların eğitilmesinin önemli olduğuna değinen Avcı, Kanser hastalığının sadece hastanın acı çektiği bir hastalık olmadığını, ailesinin de acı çektiği bir hastalık olduğunu vurguladı.
Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi ise, Ülkemizde Kanser hastalığının çevresel etkilerden oluştuğunu belirterek, Kanser hastalığından korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Çiftçi, özellikle Sigara, Alkol ve güneş ışığından uzak durulması gerektiğini belirtti. KETEM’in ücretsiz kanser taraması yaptığını vurgulayan Çiftçi, toplumların evdeki eşyaları arızalandığında bakıma götürdüklerini belirterek, kendileri hastalanınca Doktora başvurmadıklarının altını çizdi. Konuşmaların ardından Üniversitemiz Tıp Fakültesi Onkoloji AD Başkanı Yrd. Doç. Dr. Saadettin Kılıçkap verdiği Konferans’ta Kanserin nasıl oluştuğunu, birçok insanın Kanserden hayatını kaybettiğini söyledi. Kanser’in Kalp rahatsızlıklarından sonra ölüme en çok yol açan ikinci hastalık olduğunu belirterek, en sık görülen kanser çeşitleri hakkında bilgiler verdi. 2002 yılından itibaren kanser kayıtlarının daha düzgün tutulduğunu aktaran Kılıçkap, Ülkemizde Kanser hastalığının giderek arttığını da vurguladı.
Nisan
2010