• 01 Nisan 2010

Kanserde Erken Tanı Hayat Kurtarır

1-7 Nisan  Ulusal  Kanser  Haftası  Etkinlikleri   kapsamında  Üniversitemiz   Sağlık  Bilimleri  Fakültesi   ve  KETEM  tarafından düzenlenen  etkinlikler   kapsamında   Kültür   Merkezinde   “Çevre  ve  Kanser”   isimli   Konferans   düzenlendi.  Konferansa   Vali  Yardımcısı   Veysel   Çiftçi,   Belediye   Başkan   Yardımcısı  Mehmet   Avcı, Rektör   Yardımcımız    Prof.Dr. Hasan  Elden,  İl   Sağlık   Müdürü  Dr.  Vakkas  Özmercan, Sağlık  Bilimleri  Fakültesi   Dekanı  Prof. Dr.  Sema  Arıcı,  KETEM  Sorumlu  Hekimi  Meltem  Rüyan  Demirkol, öğretim  üyeleri,  Kanser   Hastaları  ve   öğrencilerimiz  katıldı.  Eğitim  Fakültesi  Müzik  Eğitimi  Bölümü  öğrencilerinin   verdiği   konserin
ardından  İlk  olarak  konuşan  KETEM  Sorumlu  Hekimi  Meltem  Rüyan  Demirkol,  halkın  bilincini  arttırmak  amacıyla  Kanserler   ile  ilgili  konferanslar  verdiklerini  dile  getirerek,  KETEM  olarak   Kanser  Erken  Teşhis  Tarama  Merkezi   olarak  etkinliklerini   sürdürdüklerini  ifade   etti.  Sağlık  Bilimleri  Fakültesi  Dekanı  Prof.  Dr. Sema  Arıcı   ise,  kanser  konusunda  toplumda  farkındalık   sağlanması   ve  Toplum   bilincinin   geliştirilmesi   kanserle   mücadelenin   en   başında  geldiğini  belirterek,  günümüzde   kanser  eylem   planlarının  yapıldığını   vurguladı.   Kanser’in   erken  tanı   ile   önlenebileceğini   söyleyen  Arıcı,  eğitim   yönü  ile  halkın  bilinçlendirilmesi, Kanser’in  önlenmesi  ile  kanser  vakalarının  erken  evre  tanılarında   KETEM’lerin  katkılarının  son  derece  önemli   olduğunu  dile  getirdi.  Belediye  Başkan  Yardımcısı  Mehmet   Avcı  ise,  Kanser   hastalığının  herkes  için   ürkütücü  olduğunu   söyleyerek,  birçok   Ailenin   tedavi   için  servetler   harcadığını aktardı.  Kanser ‘de   toplumların  eğitilmesinin  önemli   olduğuna  değinen  Avcı,  Kanser  hastalığının   sadece hastanın   acı  çektiği  bir  hastalık  olmadığını,  ailesinin  de  acı  çektiği  bir  hastalık  olduğunu   vurguladı.

Vali   Yardımcısı  Veysel   Çiftçi  ise,  Ülkemizde  Kanser  hastalığının çevresel   etkilerden  oluştuğunu   belirterek,  Kanser   hastalığından korunmanın   mümkün  olduğunu  söyleyen  Çiftçi,  özellikle  Sigara,  Alkol  ve  güneş  ışığından  uzak  durulması  gerektiğini   belirtti. KETEM’in  ücretsiz  kanser  taraması  yaptığını  vurgulayan  Çiftçi,  toplumların   evdeki  eşyaları   arızalandığında   bakıma götürdüklerini belirterek,  kendileri   hastalanınca   Doktora   başvurmadıklarının  altını  çizdi.  Konuşmaların  ardından  Üniversitemiz  Tıp   Fakültesi  Onkoloji   AD   Başkanı  Yrd. Doç. Dr.  Saadettin   Kılıçkap  verdiği   Konferans’ta   Kanserin  nasıl  oluştuğunu,  birçok  insanın  Kanserden hayatını  kaybettiğini   söyledi.  Kanser’in  Kalp  rahatsızlıklarından  sonra  ölüme   en  çok  yol  açan  ikinci   hastalık  olduğunu   belirterek, en  sık  görülen  kanser  çeşitleri  hakkında  bilgiler  verdi.  2002  yılından  itibaren  kanser   kayıtlarının   daha   düzgün  tutulduğunu  aktaran  Kılıçkap,  Ülkemizde   Kanser  hastalığının   giderek  arttığını  da  vurguladı.