• 01 Nisan 2012

"Şehir Deprem ve İnsan"

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi İnşaat Kulübü ve Orta Anadolu Bilim ve İş Dünyası Dernekleri Federasyonu tarafından ortaklaşa olarak "Şehir, Deprem ve İnsan" isimli panel düzenlendi. 29.03.2012 tarihinde Kültür Merkezinde düzenlenen programa, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meftuni Yekeler, Eski Belediye Başkanı Sami Aydın, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Programda konuşan Rektör Prof. Dökmetaş Divriği Ulu Cami başta olmak üzere Sivas'taki tarihî eserlerin yüzyıllardır yıkılmadan ayakta kaldığını ifade etti. "Eserlerin bir benzeri daha yok. Mimarisi, el işlemesi çok farklı. Ecdadımız taşı ağaç gibi işlemiş. Evliya Çelebi’nin Sivas'taki eserlerle ilgili yazılarını okuyun. Depremlere karşı bu eserler ayakta. Üniversitemiz dâhil dün yapılan binalar ayakta duramıyor, sekiz yüzyıl önce yapılan bina sapasağlam ayakta" şeklinde konuşarak programa emeği geçenlere teşekkür etti. Türk İş Dünyası ve Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz ve Orta Anadolu Bilim ve İş Dünyası Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Gözeten'in konuşmalarının ardından panele geçildi. Mimar ve Kent Bilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp sunumunda ilk olarak Türkiye'de yapılan binaların mimarilerini mizahi bir dille eleştirdi. Deprem yönetmeliğinin uzun yıllar çıkarılamadığını vurgulayan Prof. Alp, çarpık yapılaşmayla ilgili İstanbul, Ankara, Pakistan gibi yerlerden fotoğraflarla örnekler verdi. Çarpık yapılaştırmalarla ilgili eziyetleri anlatan Prof. Alp yanlış yapılan bina ve güneş enerjilerinin görsel gürültü olduğunu söyledi. Mimari yapıların kültürel ayna olduğunu ifade eden Alp, Deprem riski liginde İstanbul'un Dünya ikincisi, İzmir'in ise Dünya yedincisi olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Alp yapılan binaların 3 G ile Güzel, Güvenli ve Genç olması gerektiğini aktardı. Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş günün anısına Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp'e onurluk verdi.