• 24 Mart 2012

“Geçmişten Günümüze Paylaştığımız Avrupa ve Evliya Çelebi” isimli Program Düzenlendi

Cumhuriyet Üniversitesi, AB Bilgi Merkezleri ve Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ortaklaşa olarak  “Unesco 2011 Evliya Çelebi Yılı” etkinlikleri kapsamında Üniversitemizde program gerçekleştirildi. Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda ilk olarak “Evliya Çelebi Seyahatname” isimli sergi açıldı. Kültür Merkezi Galeri Salonunda açılan serginin açılışını Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Narlı birlikte gerçekleştirdi. 17. yy Osmanlı İmparatorluğu ve Evliya Çelebi'nin sınırları aşan hayat hikayesinin o günlerde ve günümüzde ne anlama geldiğini anlatan sergiyi gezen Rektör Dökmetaş, TSO Başkanı Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra “Geçmişten Günümüze Paylaştığımız Avrupa” isimli panele geçti. Panelde Konuşan Rektör Prof. Dökmetaş üniversitelerin temel görevlerinin kültürel dayanışma, ortak eser üretmek ve birlikte çalışmak olduğunu söyledi. Rektör Prof. Dökmetaş konuşmasında "El ele verip birlikte çalışıldığında hem şehrin, hem de üniversitenin gelişmemesi için hiçbir neden yok. Üniversitemiz bugün 38 yaşında. 16 fakültesi ve 36.000'e yakın öğrencisi ile üniversiteler şehrinde bir üniversite. Yüzyıllar önce Sivas bir medreseler şehriydi. Evliya Çelebi Sivas'taki medreselerden övgüyle söz etmiş. Medreselerin ihtişamından ve kullanım şekillerinden hayırseverlerin katkılarından ve öğrencilerin başarılardan bahsetmiştir. Sivas Türkülerin başkenti. Evliya Çelebi Osmanlı toprağında olan olmayan birçok yeri gezmiş ve yazmış izlenimlerini. Sevgili öğrenciler günlüklerinizi tutun ve olayları yorumlayın. Çocuklarınıza ve torunlarınıza bırakabileceğiniz en önemli eserlerden bir tanesi olur. " şeklinde konuştu. Rektör Dökmetaş'ın konuşmasının ardından Oturum Başkanlığını Edebiyat Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Bilal Yücel'in yaptığı panele geçildi. Panelde AB Konuşmacısı Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Tarih Konuşmacısı Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan, Popüler Kültür 'de Yönetmen ve Fotoğraf sanatçısı Wilco Van Herpen birer konuşma yaptılar. Panel sonunda panelistler öğrencilerin sorularını cevapladı.