• 12 Mart 2012

"Mehmet Akif ve İstiklal Marşı"

Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Üyesi ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recep Toparlı “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı” konulu konferans verdi. Kültür Merkezimizde düzenlenen programa Vali Ali Kolat, Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meftuni Yekeler, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Taş, Emniyet Müdürü Kemal Seyhan, İl Kültür Müdürü Kadir Pürlü, Sağlık Müdürü Bahattin İlter, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programın açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, İstiklal Marşı bizim her şeyimiz diyerek, Mehmet Akif Ersoy'un ülkemizi geçmişten geleceğe taşıyan bir marş yazdığını sözlerine ekledi. Rektör Dökmetaş "İstiklal ve bağımsızlık bizim her şeyimiz. Manda bu şehirde reddedildi. Cumhuriyetin temelleri bu şehirde atıldı. Akif'in dediği gibi Allah bu ülkeye bir daha İstiklal Marşı yazmaya vesilesi oluşturmasın." diyerek programda emeği geçenlere teşekkür etti. İki başlık şeklinde sunumunu sürdüren Prof. Toparlı ilk olarak Mehmet Akif'in yaşantısından ve kişilik değerlerinden bahsetti. Mehmet Akif'in herkesin tanımak zorunda olduğu örnek bir şahsiyet olduğunu söyleyen Prof. Toparlı sözlerine şöyle devam etti. "Akif hayatı boyunca bir kez olsun yalan söylememiş, yalan onun semtine dahi uğramamış. Türk Edebiyatında en parlak değerlerden biridir. Akif'in yaşantısı, hissiyatı ve düşünceleri iç dünyasının ürünü olan her şey şiirlerinde olduğu gibi görünür. Okurunun karşısına başka bir kıyafetle, başka bir tavırla çıkmaz Mehmet Akif. Yaşayışı ile eseri arasına mesafe koymamıştır Akif. Onun hayatı ile sanatı bir bütünlük oluşturur. Sadece bütünlük değil bir uyum da söz konusudur şiirle hayatı arasında. Tertemiz, dürüst bir yaşantısı vardır. Akif tutarlı bir şahsiyettir, sağlam bir duruşu vardır, samimidir, özü sözü birdir. Vefasızlık Akif'in gözüyle en büyük namertliktir." dedi. Sunumun ikinci bölümünde ise Prof. Toparlı İstiklal Marşımızı ele aldı. Mehmet Akif'in İstiklal Marşı’nı yazma anılarından bilgiler veren Prof. Toparlı, Mehmet Akif'in İstiklal Marşı için tahsis edilen 500 lirayı almadığını da sözlerine ekledi.

Mehmetçik İlköğretim Okulu Öğrencileri Davetlileri Duygulandırdı

Programda Prof. Toparlı'nın özel konukları olan Mehmetçik İlköğretim Okulu öğrencileri İrem Nisa Toprak ve Ayşegül Işık programda İstiklal Marşı’nı ezbere okudular. Şiiri son derece duygulu okuyan minik öğrenciler salondaki konuklardan büyük alkış aldılar. Vali Ali Kolat ise bütün geçlerin İstiklal Marşını ezbere bilmeleri gerektiğini söyleyerek büyük şair Mehmet Akif'i rahmetle andığını vurguladı. Vali Kolat ilk olarak minik öğrencileri kutlayarak çeşitli hediyeler takdim etti. Vali Kolat daha sonra Rektör Yardımcısı Prof. Toparlı'yı tebrik etti ve  katkılarından dolayı Kongre binası kabartmalı onurluk hediye etti.