Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde “Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” konulu konferans verildi.
Sivas Verem Savaş Derneği Başkanı ve Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Levent Özşahin’in verdiği Behsan Önol Konferans Salonu’ndaki seminere hemşireler ve sağlıkçılar katıldı.
Seminerde verem hastalığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özşahin, “Verem hastalığı hava yolu ile bulaşan bir hastalık olup başlıca belirtisi iki haftayı geçen öksürüktür. Öksürüğün yanı sıra balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı gibi şikâyetler de bulunabilir. On beş günü geçen öksürük şikâyeti olan hastaların mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir. Doktorlar hastayı başvurması durumunda hem mevsimsel viral hastalıklar yönünden hem de korona ve verem hastalığı yönünden araştıracaklardır.” dedi.
Hastalığa karşı alınacak önlemlere de değinen Özşahin, “Öksüren hastaların evde, işyerinde veya dışarda (diğer insanlarla temasta oldukları her yerde) şikâyetleri geçene kadar maske kullanmaları gerekir. Ayrıca yine öksüren hastaların eğer kâğıt mendil kullanmıyorlarsa ellerine değil kollarına öksürmeleri uygundur. Öksürük şikâyeti olan sağlık çalışanları için de aynı önlemler geçerlidir. Verem dâhil bulaşıcı hastalıklarla temas eden, aynı ortamda bulunan sağlık çalışanlarının ise FFP3 veya N95 maske kullanmaları gerekir. Bu önlemler hem viral hastalıkların hem de verem (tüberküloz) gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasını frenleyecektir.” şeklinde sözlerini sonlandırdı.
Ocak
2023