• 15 Aralık 2011

“Deprem Araç ve Sigortalari ve Karşılaşılan Sorunlar”

09.12.2011 tarihinde Cumhuriyet Üniversitesi Zara Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ile Zara Ahmet Çuhadaroğlu Meslek Yüksekokulunun ortaklaşa düzenlediği “Araç ve Deprem Sigortası ve Karşılaşılan Sorunlar” konulu panel Zara Ahmet Çuhadaroğlu konferans salonunda gerçekleştirildi. Panelin açış konuşmaları Zara Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Bozdoğan ile Zara Ahmet Çuhadaroğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Burhan Paçacioğlu tarafından yapıldı. Daha sonra panel öğretim görevlisi Fuat Çamlibel moderatörlüğünde SAB (Sigorta Acenteleri Derneği) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Doğan ŞEN ve Mithat BEKAN’ın katılımları ile gerçekleştirildi. Panelin birinci kısmında ilk olarak “DASK ve Ülkemizdeki Deprem Gerçeği” konulu konuşmasını yapmak üzere söz alan Doğan ŞEN konuşmasında,  17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen deprem sonucunda deprem sigortası ihtiyacının öneminin daha da hissedilir hâle geldiğini, dünyada ve ülkemizdeki depremleri, deprem sigortası priminin nasıl hesaplandığını, deprem sigortasının niçin yapılması gerekliliği üzerinde durararak sigortacılık bölümü öğrencilerine sosyal sorumluluk kavramı gereğince deprem sigortasının gerekliliğini çevrelerine aşılamalarını, ancak bu şekilde toplumun bilinçli hale getirilebileceğini belirtti ve sigorta yaptırmamanın herhangi bir cezai müeyyidesi olmadığı için sigorta yaptırma oranının oldukça düşük olduğunu söylerek tamamladı. İkinci olarak söz alan Mithat BEKAN ise “Araç Sigortaları ve Kaza Tutanağının Düzenlenme Esasları” konulu konuşmasında; Kasko Sigortası, Karayoları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ile Karayolları Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasının kapsamları, verilen teminatları, ek sözleşme ile verilebilecek teminatları, teminat dışında kalan halleri, uygulanan genel indirimleri, sigorta bedelinin tespitini, düzenlenme esaslarını ve dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı. Ayrıca TRAMER’in hangi amaçla kurulduğu, bugüne kadarki gelişimine, uygulama alanlarına değindi, son konu olarak ise kaza tespit tutanağının ülkemizdeki gelişimi, kullanım oranları ile beraber nasıl doldurulması gerektiği konularında bilgiler verdi, uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları anlatılarak ilginç kaza tespit tutanağı örnekleri gösterdi. Panelin ikinci bölümünde ise soru-cevap kısmına geçildi. Çok sayıda sorunun geldiği panel, moderatör Öğretim Görevlisi Fuat ÇAMLIBEL ile panelist olan Doğan ŞEN ve Mithat BEKAN’a plaket takdim edilmesi ile son buldu.

Aralık