• 28 Eylül 2011

Üniversitemizden Bir İlk

Türkiye΄de ilk olarak “Optoelektronik” bölümünün Üniversitemizde açılması planlanıyor. Üniversitemiz Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Elagöz, “Optoelektronik alanında çalışan birisi tıptan, telekomünikasyona kadar birçok bölgede iş alanı bulacaktır” dedi. Nano Teknoloji Merkezi Yürütücüsü ve Fen Fakültemiz Dekanı Elagöz, YÖK΄ten gerekli izinler alındığında üniversitemizde teknoloji fakültesi bünyesinde “Optoelektronik” bölümünü açmayı amaçladıklarını ifade etti. Yurt dışında bu bölümün birçok üniversitede olduğunu söyleyen Prof. Dr. Elagöz, “Maalesef Türkiye’de henüz bu bölüm yok. ASELSAN ve Savunma Sanayisi Müsteşarlığı ile bu bölümü açmak için yaptığımız görüşmeler sonucu, onların da bunu desteklediğini sevinerek öğrendik. Çünkü bu tam da bizim üretim alanımızda çalışacak nitelikli insan gücünün yetişmesi anlamına geliyor. Bu alanda gerçekten hem geniş bir iş alanı var hem de bizim gerçekten yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var. YÖK ile gerekli yazışmalar yapıldı, zannediyorum Üniversitelerarası Kurulda görüşülerek kabulü bekleniyor. Şöyle de bir planımız var İngiltere Exess Üniversitesi ile bu konudaki bir şifahi anlaşmamız da söz konusu. Yani dili iyi olan öğrencilerimizi bir yıl da orada okutarak ve ileride belki hibe yoluyla aldığımız malzemelerden laboratuarları da geliştirerek, bölümün açılmasını hedefliyoruz.” dedi. Prof. Dr. Elagöz, “Kısaca optik ve elektroniğin karışımı olan ve şu anda da çağımızın en hızlı ilerleyen alanı. Optoelektronik alanında çalışan birisi tıptan, telekomünikasyona kadar birçok bölgede iş alanı bulacaktır” dedi. Biz ilk olacağız. Optoelektronik alanında yüksek lisans ve doktora programları açarak da buraya yurt dışından da öğrenci getirmeyi arzu ediyoruz şeklinde konuştu.

İngiltere Essex Üniversitesi İle İş Birliği

İngiltere΄deki Essex Üniversitesinden nanoteknoloji merkezi ve optoelektronik bölümünde kullanılmak üzere hibe olarak malzemelerin geldiğini ifade eden Elagöz, “İngiltere Essex Üniversitesine burada da teşekkür ediyorum. Bu üniversitenin öğretim üyelerinden Prof. Dr. Naci Balkan Bey geçen yıl bizim davetlimiz olarak gelmiş ve nanoteknoloji konusunda bir konuşma yapmıştı. Kendisi zaten bu konuda çalıştığımız bir grubun lideri ve bir de ortak Avrupa Birliği projemiz var. Naci Bey buraya gelip laboratuvarımızı gördüğünde gerçekten çok etkilendi. Optik konusunda eksiklerimiz vardı, bu konuda yardımcı olacağını söyledi. Optoelektronik bölümünü açacağımızı öğrenince daha da yardımcı olmak istedi. Bize hibe malzeme yollayabileceğini, eksiklerimizi tespit etmemizi söyledi. Biz de istediğimiz malzemeleri kendisine bildirdik, sağ olsun kendisi bize ve İstanbul Üniversitesine yaklaşık 14 sandıktan oluşan bir hibe malzeme yollattı. Gerekli yazışmaları yaptık. Türk Hava Yolları’na özellikle Temel Kotil Bey’e teşekkür ediyorum. Bu malzemelerin taşınmasını hiçbir ücret almayarak Üniversitemize kadar teslim edilmesini sağladılar.”dedi. Gelen malzemeler içinde üniversitemiz için çok önemli olan üç optik masa olduğunu dile getiren Prof. Elagöz, “Helyum neon lazer sistemleri de var. Bunun yanı sıra da optik masalarda kullanacağımız birçok optik küçük cihaz gelmiş bulunmakta. Dediğim gibi bizim önemli bir eksiğimizi giderdi. İnşallah optoelektronik bölümünü açana kadar laboratuvarımız bünyesinde kullanılacak olan bu aletler, optoelektoronik bölümü açıldığı zaman oradaki öğrencilerin hizmetine de sunulacaktır” dedi.

Eylül

2011