Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Eğitim Fakültesi, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ve Türkçe Topluluğu iş birliği ile “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” başlıklı konferans düzenlendi.
İstiklal Marşı’nın kabulünün 101’inci yıl dönümü dolayısıyla 4 Eylül Kültür Merkezi Keykavus Salonu’nda, Atatürk Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muhsine Börekçi ve SCÜ Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mustafa Sefa Çakır’ın konuşmacı olduğu programa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aksu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı video gösterimi ile devam etti.
Video gösteriminin ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aksu bir konuşma gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Aksu, “Her milletin kendine özgü marşı vardır. Bu marşlar toplumun, milletin ve devletin yaşamış olduğu zorlukları ve özgürlük mücadelelerini ve bu mücadeleyi nasıl destanlaştırdıklarını anlatan ölümsüz eserlerdir. Konferansımızın İstiklal Marşını ve Mehmet Akif’i anlama noktasında önemli katkılar sunacağına inanıyorum.” dedi.
Prof. Dr. Aksu’nun konuşmasının ardından konferansa geçildi.
Konferansta ilk olarak Prof. Dr. Börekçi programa katılanlara İstiklal Marşı’nın diğer millî marşlardan farklı özelliklerini anlattı.
Prof. Dr. Börekçi, “İstiklal Marşı Mehmet Akif Ersoy’un söyleminin bir parçasıdır. Onun dünya görüşü, evren tasarımı, zihin haritası İstiklal Marşı’na tarihsel bağlam içinde taşınmıştır. İstiklal Marşı kullanımlık bir metin değil edebi bir metindir.” şeklinde konuştu.
Börekçi konuşmasını İstiklal Marşı’nın açıklamasını yaparak sürdürdü.
Doç. Dr. Çakır ise “Meclis’te Akif’in varlığını çok az görüyoruz. Meclis konuşmaları çok azdır. Çünkü o şehir şehir, köy köy gezerek insanlara Millî Mücadele’yi anlattı. O, sahadaydı.” diyerek İstiklal Marşı’nın yazılma sürecini aktardı.
Mart
2022