Devlet Planlama Teşkilatının Ar-Ge altyapı desteği programına, üniversitemiz tarafından geçen yıl yapılan “Cumhuriyet Üniversitesi Merkezi Araştırma ve geliştirme laboratuarı” adlı proje başvurusu tüm aşamaları eksiksiz geçerek kabul edildi. Proje 25. 08. 2011 tarihinde Üniversitemiz Senato Salonunda Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Dökmetaş başkanlığında, Proje yürütücüleri Prof. Dr. Mustafa Turan, Prof. Dr. Sezai Elagöz, Prof. Dr. Tijen kaya Temiz, Doç. Dr. Burhan Selçuk’un katılımlarıyla Sivas basınına tanıtıldı. Toplantıda Ar_Ge altyapısı Ülkesel ve bölgesel önceliklerle uyumlu, kamu ve özel sektörün ihtiyaçlarını göz önüne alan, çok disiplinli araştırma faaliyetlerinin yürütülebildiği, nitelikli araştırmacılara birlikte çalışma ortamı sağlanabileceği, araştırma sonuçlarının etkin bir şekilde yayılımının sağlanabileceği, bir merkez olacağı açıklandı. Rektör Prof. Dr. İlyas Dökmetaş projeyi yürüten öğretim üyelerine teşekkür ederek, üniversitemizde yapılan projelerin % 300 arttığını ifade etti. Geçmişe yönelik üniversitemizin aldığı projeleri sıralayan Rektör Dökmetaş, “Bu proje 9,5 milyon liralık bir proje. Cumhuriyet Üniversitesinin bütçesini düşündüğünüzde, daha önce on bin liralık, yirmi bin liralık alınan projeleri düşündüğünüzde büyük bir rakam. Cumhuriyet Üniversitesi araştırmaya geliştirmeye para ayırmak zorunda. Öğrencisinin ve öğretim üyelerinin rahatını, sosyal hayatını, huzurunu iyi alana taşımak ve para ayırmak zorunda ve teşvik etmek zorunda. Bu proje gerçekten çok büyük bir proje” şeklinde konuştu. Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Dökmetaş projenin Teknokent binamızın hemen arka alanda olduğunu söyleyerek proje hakkında bilgi verdi.
Proje yürütücülerinden olan Prof. Dr. Mustafa Turan ise projenin öneminden bahsederek ekiple birlikte kılı kırk yararak bu çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Prof. Dr. Turan “Kurulan laboratuarı daha merkezi hale getirmek. Piyasaya, özel sektöre, çok ciddi katkı sağlamak dışarıdan da hizmet sağlamak. Bizim en büyük hedefimiz buradaki öğretim üyeleri ile birlikte Sivas organize sanayi bölgesinde kurulan alanlarda ortak çalışmalar yapılması gerekiyor” dedi. Aynı zamanda Uygulama Hastanemiz Genel Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Olan Prof. Dr. Mustafa Turan yapılan Ar_Ge’yle birlikte Kanserli hastalarla ilgili üst düzeyde ameliyatlar gerçekleştirdiklerini belirterek yapılan ameliyatlardan örnekler göstererek, kurtarılan hasta miktarının son derece arttığını ifade etti.
Prof. Dr. Tijen Kaya Temiz ise, kanser araştırmalarıyla ilgili ortak projelerinin olduğunu ifade ederek, Moleküler düzeyde olan ilaçların kanser üzerindeki etkinliğini tespit ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Tijen Kaya Temiz “Hücre kültürü üzerinde birlikte ortak çalışmalarımız var. İki yıl içerisinde gerçekten büyük bir yol aldık. Buradaki ekibin dışında kalabalık bir ekip görev yapıyor. Tıp fakültesinde birçok öğretim üyemiz bizimle birlikte. Bu çalışmaları geliştirerek devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Sezai Elegöz’de “Bu proje kapsamında kısa adı (KATMER) olan aydınlatma merkezi yaparak bir mükkemmelliyet projesi haline getireceğiz. Yeni aydınlatma cihazları, rüzgâr ve güneş enerjisi çağımızın termal enerji artık önemli çalışmaları. Bu enerji kaynakları hemen hemen sonsuz sayılabilecek enerji kaynakları. Geçmişe göre artık daha az tasarruflu led lambalar ve ampuller kullanılmaya başlandı. Durum böyle olunca artık bir evin ihtiyacı tamamen karşılanabiliyor” dedi. Elektrik kullanımında Almanya örneğini veren Prof. Dr. Elagöz, Ülkede kişilerin evlerinin bacalarına yaptırdıkları güneş pilleri ile devlete satış yapıyorlar. gece saatlerinde devletten alıyorlar. Devlet teşvik edebilmek için pahalı alıp ucuz satın alıyor. Dolaysıyla insanlar bundan kar dahi edebiliyorlar” dedi. Türkiye’nin güneş alan yerlerini gösteren haritadan örnekler veren Profesör Elagöz Sivas’ın en çok güneş alan bir bölge olduğunu söyledi. Güneş enerjileri 3. Nesil çalışmalarını başlattıklarını belirten Prof. Dr. Elagöz yeni çağın aydınlatma sistemleri hakkında da bilgi verdi. Doç. Dr. Burhan Selçuk ise mühendislik fakültesinde bazı bölümlerin Tıp Fakültesi ile organizeli çalıştığını söyledi. Fakültede bazı bölümlerin Sanayi ile iç içe çalıştığını ifade eden Doç. Dr. Selçuk, Makine Bölümünün yenilebilir enerji ile ortak çalışabilir konumda olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Selçuk “İl dışındaki üniversitelerle ortak çalışmalarımız var. Bazı projelerimiz son aşamaya geldi. Diğer üniversitelerle benzer konularda görüş birliği yapıyoruz. Sivas sanayisi ve diğer illere bağlı sanayilerle birlikte projelerimizi yürütmeye çalışacağız. Alınan cihazların sanayi bölgesine büyük hizmetleri olacaktır” şeklinde konuştu. Toplantı basınla yapılan karşılıklı ortak görüş alışverişiyle sona erdi.
Ağustos
2011